Her aile çocuğunun kendi kendine yetebilen bir birey olmasını arzular. Ancak çocuğunuzun bir takım alışkanlıklarını yetişkin olmadan önce kazanması için iş çocuğunuzdan çok size düşüyor. Peki nedir bu çocuklukta benimsetilen alışkanlıklar?

 

 

  • Kişisel Bakım Alışkanlıkları : Çocuklarda kişisel bakım doğumdan sonraki ilk zamanlarda anne veya başka birinin ellerindedir. Bu durum gereğinden fazla uzun süre devam ettikçe çocuklarda bağımlılık hissine yol açar. Çocuğunuzun zamanla kişisel bakım alışkanlıklarını kendisinin kazanması gerekir. Bunun içinse çocuğunuzun yeterliliğini baz alın. Diş fırçalama, el-yüz yıkama, tuvalet alışkanlığı gibi öz bakım becerileri için öncelikle çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişiminin hazır olup olmadığına bakın.  Daha sonra ise çocuğunuza bu alışkanlığın nedenini açıklayın ve yaparsa ne gibi bir fayda sağlayacağını ona izah edin. Örneğin dişlerini fırçalamasını söyleyip baskı kurmayın. Fırçalarsa dişlerinin daha uzun süre sağlam kalacağını bilmesini sağlayın. Sabır ve anlayış ise bu aşamada en büyük dostunuz.

 

 

 

  • Düzen Alışkanlığı : Düzen çocuğun kendisini daha mutlu daha huzurlu ve daha güvenli bir ortamda hissetmesini sağlar. Uyku düzeni, beslenme düzeni, ortak alan kullanım düzeni gibi konularda çocuklar ile birlikte rol alın. Ailece yenen düzenli yemek saatleri, aynı saatlerde uyumak ve uyanmak, ortak alanların düzenli olması, dağınıklığı özendiren davranışlar sergilememek (kendi eşyalarınızı ulu orta dağıtmamak gibi) çocuğunuzda düzen alışkanlığının oluşmasına destek olacaktır. Düzen alışkanlığı gelişmiş çocuklar zihin haritası oluşturmakta kolaylık yaşarlar. Karmaşık şeyleri zihinlerinin içinde düzenleyip, daha olumlu sonuçlar elde ederler.

 

 

 

  • Ders Çalışma Alışkanlığı : Ders çalışma alışkanlığı, aynı zamanda prensipli olmayı, planlama yapmayı ve sorumluluk almayı da beraberinde getirdiği için oldukça önemlidir. Ders çalışma alışkanlığının kazandırılması güçtür çünkü ders çalışmanın olumlu sonuçları uzun vadede ortaya çıkar. Ders çalışma alışkanlığını kazandırmak istiyorsanız, çalışma ortamını güzelleştirin. Ferah ve düzenli bir oda, uygun bir ışıklandırma bu konuda çok etkilidir. Eviniz müsaitse bir odanızı çalışma odası olarak ayırmaya gayret edin. Ders çalışması için dersleri ve ödevlerini ilgi çekici hale getirmeye çalışın. Çalışma isteği duyması için öncelikle konuyu merak etmelidir. Bu konuda öğretmeninden de destek alabilirsiniz.

 

 

 

  • Bireysel Sorumluluk Alma Alışkanlığı : Sorumluluk almak çocuğun kişisel gelişimi için en temel adımlardan biridir. Üzerine düşen görevleri kendisinin yapması çocuğa hem özgüven katacak hem de çocuğunuzun hayatının diğer alanlarına da olumlu etki yapacaktır. Çocuğunuzun üzerine düşen işleri kendisi omuzlaması için sizin üzerinize de düşen bazı adımlar var. Bunlar: onun olumlu modeli olmanız, ona kendi kararlarında seçim şansı vermeniz ve söz hakkı tanımanız, olumlu davranışlarını takdir etmeniz ve olumsuz davranışları için kibarca uyararak doğru davranışa yönlendirmeniz.

 

 

          Uzmanlar çocuklarda olumlu bir davranışın alışkanlığa dönmesi için 21 günlük takip süreci gerektiğini vurguluyor. 21 günlük süreç çok değerli çünkü iyi değerlendirilebilirse aileler için müthiş bir avantaja dönüşüyor. Bu alışkanlıkları kazandırmak için neler yapmanız gerektiğine “Olumlu Alışkanlıkları Kazandırma Yöntemleri” yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz