Hepimiz çocuklarımıza güzel alışkanlıklar kazandırmak ve onları iyi yetiştirmek isteriz. Bu isteği gerçekleştirmek eğer doğru adımlar atılırsa hiç zor değildir. İşte çocuğunuzda olumlu davranışları geliştirmek için atılacak adımlar:
- Örnek Olmak : Bir çocuğun rol modeli onu yetiştiren kişiler yani çoğunlukla anne ve babadır. Bu sebeple kendine en yakın gördüğü ve örnek aldığı kişi de siz olacaksınız. Çocuğunuzdan istediğiniz bir konuyu önce sizin yapmalısınız. Ondan kitap okumasını isteyip siz televizyon izlerseniz o da kitap yerine televizyonu daha ilgi çekici bulacaktır. Onun hayatında bir örneği temsil ettiğinizi unutmayın.
- Bilgilendirmek : Çocuğunuz neyi ne için yapacağını öğrenirse, öğrendiği bilgi daha kalıcı olur. Çünkü edineceği bu alışkanlığın faydalarını anlar ve davranışı daha hızlı benimser. Ona kahvaltısını düzgün yaparsa sağlıklı beslenmenin ilk prensiplerinden birini uygulamış olacağını bunun da hem derslerine hem de oyunlarına olumlu yansıyacağını anlatın. Bilgilendirme aşamasında diliniz muhakkak olumlu olmalıdır. Olumsuz cümleler yerine olumlu cümleleri tercih etmelisiniz.
- Gözlemlemek : Bilgilendirme yaptınız şimdi ise sıra sabırlı olup gözlemlemekte. Ona zaman verin ve onu bu zaman içerisinde gözlemleyin. Unutmaması için ona hatırlatmalarda bulunabilirsiniz ancak kızararak, sesinizi yükselterek değil tamamen olumlu bir davranış ile bunu yapmalısınız. Banyoya dişlerini fırçalaması için şirin bir not yazmanız veya sizin aynı olayı gerçekleştirmeniz süreci hızlandıracaktır. Bu süreçte kilit nokta ona güvendiğinizi hissettirmek ve ona karşı anlayışlı olmak.
- Geri Bildirim : Geri bildirim olumlu davranışı destekleyen, olumsuz davranışı düzeltebilen, kişiler arası iletişimi arttıran bir davranış türüdür. Süreç ile ilgili olarak çocuğunuza mutlaka geri bildirim yapın. “Bu konuda gerçekten başarılısın , çalıştıkça daha da başarılı olursun” şeklinde yapacağınız geri bildirim çocuğunuzu hem motive edecek hem de ona daha iyisini yapabileceğini hissettirecektir. Olumlu geri bildirim çok etkili bir motivasyon aracıdır.
- Değerli Hissettirmek : Ondan bu olumlu alışkanlıkları istemenizin asıl nedeni onun iyi bir birey olmasını istemeniz yani ona değer vermenizdir. Bunu ona hissettirin. Bir şeyler anlattığında kafanızı sallamak veya “hı hı” gibi cevaplar vermek yerine karşınızda saygı duyduğunuz birisi olduğunu düşünerek onunla göz temasını ihmal etmeden, açıklayıcı cümleler ile konuşun.
Olumlu alışkanlık kazandırmadan önce dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun bu alışkanlığa psikolojik, fiziksel ve zihinsel olarak hazır olup olmamasıdır. Seçilen alışkanlık çocuğunuza uygun değilse zorlama yapmanız daha kötü sonuçlar doğurabilir ve çocuğunuzda yetişkinliğine yansıyan etkilere neden olabilir.
Leave a Comment