İş görüşmesine giderken elbette ki umulan tek şey görüşmenin olumlu sonuçlanmasıdır. Ancak bazen bir iş için biçilmiş kaftan dahi olsanız, sonuç olumsuz olarak karşınıza çıkabilir. Bu durum oldukça can sıkıcı olduğu gibi bir süre sonra iş arama süreci uzadıkça sizin öz güveninizi zedeleyebilir ve bunalıma girmenize bile sebep olabilir. Bu yüzden sıkça rastlanılan bazı yanlış davranışlar şöyle sıralanabilir:
- Geç kalmak : Görüşmeye geç kalmak çok sık yapılan bir davranış olup, karşı tarafın sizin için sorumsuz ve isteksiz biri olduğunuzu düşünmesine yol açabilir. Bu da size eksi puan olarak yansıyacaktır. Görüşmeye zamanında gitmek oldukça önemlidir, elinizde olmayan sebeplerden dolayı geç kalma durumunuz varsa da mutlaka görüşmeden önce firmayı arayarak bilgilendirme yapmalısınız. Bir diğer önemli nokta ise her ihtimale karşı biraz daha erken yola çıkmaktır. Sorumluluk sahibi olduğunuzu yansıtmanın en iyi yollarından biri budur.
- Firma hakkında bilgisiz olmak : Görüşmeye gideceğiniz firmayı mutlaka çeşitli kaynaklardan incelemelisiniz. Size “firmamızla ilgili ne biliyorsunuz, bize neden başvurdunuz? ” diye bir soru gelirse “denk geldi başvurdum, hatırlamıyorum” gibi cümleler yerine “şu özelliğinizden dolayı bünyenizde çalışmak isterim” gibi firmayla ilgilendiğinizi belli eden cümleler kurmaya gayret etmelisiniz böylece bu işi istediğinizi yansıtmış ve işinizi de aynı şevkle yapacağınızı belli etmiş olursunuz.
- Uygunsuz kıyafetler ile gitmek : Kadın adaylar için de erkek adaylar için de ortak kural fazla salaş, ütüsüz, özensiz kıyafetler ile görüşmeye gitmemek ve temiz olmaktır. Kadınlar için fazla dekolte kıyafetler olumsuz bir imaj olabilir. Ölçülü kıyafetler ve hafif bir makyaj, sade bir saç modeli, temiz tırnaklar ve abartısız takılar tercih sebebi olmalıdır. Daha detaylı bilgi almak isterseniz; “İş Yerinde Giyim Kuşam Adabı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Cep telefonunuzun sesini açık bırakmak: Cep telefonunuzun sesi mutlaka kısık ve titreşimi kapalı olmalıdır. Bu işi istiyorsanız telefonunuzla yarım saatliğine vedalaşmayı göze alın. Bu sizin o işe saygınızı gösterir.
- Ücret odaklı yaklaşım sergilemek : Hepimiz ay sonunda alacağımız maaşın hayalini kurarız bu bir gerçek. Ancak siz siz olun konu maaşa gelmeden “maaşım ne kadar? yol parası var mı? yemek parası ne kadar” gibi sorularla karşınızdaki yetkiliyi bunaltmayın. Öncelikle işin niteliğini öğrenmeye odaklanın, maaş ve yan haklar zaten sırası gelince konuşulacaktır.
- Gereğinden fazla sıcakkanlı olmak : Görüşmede sürekli karşı tarafa iltifatlar etmenin, hal hatır sorma faslını uzatmanın size artı değil, eksi puan olarak dönmesi kaçınılmazdır. Orada bulunma sebebinizin iş görüşmesi olduğunu, sıcak ama aynı zamanda resmi olmanız gerektiğini unutmayın.
- Düşük özgüven : En önemli madde en sonda. Özgüveniniz yalnızca iş görüşmesi değil, tüm görüşmelerinizdeki en önemli unsurdur. Pozisyonla ilgili eksiğiniz varsa bile gerekli eğitimleri alarak eksiğinizi giderebileceğinizi unutmamalısınız. Kendinize güvenmek ve istekli olmak bir işi kapmanın en önemli yollarıdır.
Kısacası bir iş için eğitiminize ve yetkinliklerinize göre biçilmiş kaftan olabilirsiniz. Ancak işe alımınızda kişisel özellikleriniz ve kendinizi yansıtma şekliniz de seçilme durumunuzda belirleyici rol oynayacaktır. Bazı hataları heyecandan yapıyor olabilirsiniz, heyecanlanma sorununuz var ise “İş Görüşmesi Heyecanını Kontrol Altına Almak” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Leave a Comment