İranlıların alışveriş,  tatil ve yaşamak  için Türkiye ilk tercihleri oluyor. Bizim ülkemizde ise  yıllardan beri  Ortadoğu’ya karşı bir ön yargı var. Bu ön yargı Türkiye’ye okumaya gelen çok sayıda İranlı öğrenci sayesinde biraz olsun kırılmaya başladı.Şimdi ön yargılarımızdan çok farklı olan İran’ı biraz tanıyalım :

  • Resmi dili Farsça olan İran’ın nüfusunun yaklaşık % 40’ı Türklerden oluşmaktadır. Dolayısıyla Farsça’nın yanı sıra pek çok bölgede Azerice ve Türkçe konuşulmaktadır. Türk kanalları takip edilmekte, Türk şarkıcılar sevilmektedir.
  • Pek çok Ortadoğu ülkesinde olan zorunlu çarşaf uygulaması İran’da yoktur, kadınlar hafifçe bir şal ile de dışarıda gezebilir, kalçasını örtecek uzunlukta bir hırka veya ceket ile istediği pantolonu giymektedir. Makyaj, oje, saç boyası gibi konularda ise herhangi bir kısıtlama yoktur.
  • İran halkı eğitime çok önem vermekte, kız çocuklar da erkek çocuklar da eğitim konusunda iyi fırsatlara ve aileler tarafından gerekli desteklere sahiplerdir. Halk, yönetimden çok daha farklı ve esnek görüşlere sahiptir.
  • Yemek kültürü olarak Güneydoğu Anadolu mutfağımızın yemeklerine benzeyen İran Mutfağı’nda ağırlıklı olarak et yemekleri , meşhur safranlı pilavı ve olağanüstü tatlıları ile kaloriler sizi bekler.
  • Tarih sevenler için görülmesi gereken pek çok yer var bunlardan birincisi Tebriz Kapalı Çarşısı. Dünya’nın en büyük kapalı çarşısı özelliğini taşıyan bu yapıdan feyz alınarak İstanbul Kapalı Çarşısı inşa edilmiştir. Özellikle el dokuma halı, halı tablo ve altına ilgisi olanların pek çok model bulabileceği bu çarşı aynı zamanda Unesco Dünya Mirası listesinde yer alır.
  • Kullandığı takvim sebebiyle Mart ayında yılbaşına giren İran’da Nevruz Bayramı oldukça önem taşır. Nevruz Bayramı hem yılbaşı hem bayram olduğundan ötürü uzun bir tatil dönemini kapsar. Yine kullanılan takvim sebebiyle şu an İran’da 1300’lü yılların içerisinde yaşanmaktadır.
  • Alkol kullanımı, alkollu mekan, evli olmayan çiftlerin toplum içinde samimiyet içinde davranışlar sergilemesi uygun değildir. Bu tarz durumlarda Ahlak Polisleri devreye girmektedir.
  • Türkler için vize uygulaması olmayan İran’ın Türkiye’ye kıyasla daha ucuz olduğunu memnuniyetle söylemek isteriz. Bütçesi az olanlar için rahatlıkla tercih edilebilecek farklı bir gezi alternatifi.
  • Yılın en uzun günü olan 21 Aralık , Şeb-i Yelda adıyla bilinir. İran için önemli bir gün olup, aile arasında toplanılır ve bolluk bereket simgelemesi açısından bu mevsimde sofrada karpuz ve nar bulundurmak önemlidir.

Tarih ve yemek düşkünü olan herkesin mutlaka görmesi gereken İran’da yabancılık çekmeyeceksiniz. Özellikle Tebriz’e giderseniz her yerde Türk şarkılarına rastlayacak, halkın Türk televizyon kanalları izlediğini görecek ve Türk olduğunuz fark edilince size özel bir ilgi gösterildiğini fark edeceksiniz.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz