Bazılarına alışkınız, bazıları ise bizim için şimdilik yabancı. Okuduktan sonra sizin de mutfağınızın baş tacı olacak  8 mucizevi besini sizler için derledik :

  1. Zencefil : En doğal ilaç olarak nam salan zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. İltihaplanmalara birebir, bağışıklık sistemini güçlendiren, soğuk algınlığında oldukça etkili, boğaz ağrısına ve kas ağrılarına karşı can dost zencefil aynı zamanda güzel bir uyku çekmenize de yardımcı olacaktır. Ayrıca zencefil, hamilelik bulantıları, regl sancıları, reflü, ülser, hazımsızlık gibi hastalıklar için de kullanılır. Zencefilin aşırı kullanımı ise olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden dolayı günlük 1 gramdan fazlası tehlikeli bulunmakta ve 2 yaşından küçük çocuklar için önerilmemektedir.
  2. Zerdeçal : Hindistan safranı olarak da bilinen zerdeçalı göz ardı etmemeniz için pek çok sebebiniz var.  Bol miktarda potasyum, demir, manganez, c vitamini ve B6 vitamini barındıran zerdeçal, mide ekşimesi, mide ağrısı, kabızlık, safra kesesi rahatsızlığı, kolesterol ve cilt güzelliği için vazgeçilmezdir.  Ayrıca kanser, alzheimer, depresyon gibi hastalıklara karşı da koruyucudur.  
  3. Sarımsak : Her derde devam sarımsak, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Anti bakteriyel özelliği ile tanınan sarımsak,  zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kemik ve cilde çok iyi gelen, kansere karşı koruyucu sarımsak çiğ veya pişmiş tüketilebilir. Astım, romatizma, öksürük, bronşit gibi pek çok hastalığa şifadır. 
  4. Çörek Otu : Türk mutfağında ne yazık ki yalnızca böreklerin, poğaçaların üzerine kullanılan çörek otu aslında tıbbın en güçlü dostlarından biridir. Hem tohumu hem de yağı kullanılabilen çörek otu,  Kleopatra tarafından güzellik için kullanılmasıyla bilinir. Diyabet, kolesterol, sedef, egzama, alerjiler, sindirim sorunları, hipertansiyon gibi pek çok hastalığı önler. 
  5. Hurma : Eski çağlardan beri kullanılan hurma, protein ve lif bakımından çok zengindir. C, B1, A ve B2 vitaminleri içeren hurmanın en önemli özelliği DNA ve hücre yenileme özelliğidir. Anne sütünü arttırdığı bilinen bu değerli besin sindirim sistemini de düzenler ve hazmı kolaylaştırır. Bekledikçe içeriğindeki antioksidanın arttığı bilinmektedir. En önemli diğer özelliği ise hafıza dostu olmasıdır. Kendisi harika bir ara öğün seçeneğidir. 
  6. Tarçın : Bağışıklık sistemini güçlendiren tarçın aynı zamanda kan şekerini düzenler ve kalp krizi risklerini azaltır. Ayrıca iyi bir antioksidan ve zayıflamak için de şeker ihtiyacınızı büyük ölçüde giderebilecek bir besindir. Öksürük, boğaz ağrısı, parkinson, alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyan tarçın aynı zamanda emziren annelerde süt üretimini destekleyen dost besinlerdendir.
  7. Zeytinyağ: Ülkemizde yaygın kullanılan ve şanslı olduğumuz besinlerden biri de zeytinyağ şüphesiz. Her gün tüketmemiz gereken zeytinyağ nelere iyi gelmiyor ki?  En başta yaşlanma düşmanı, hücre yenileyici özelliği ile bilinen zeytinyağ ayrıca cilt ve saç güzelliği, sindirim sistemi, kalp damar hastalıklarından koruma, gut hastalığı, kabızlık, kansızlık, kireçlenme gibi çok fazla alanda başarılı sonuçlar doğuruyor.
  8. Limon : C vitamini deposu olarak tanınan limon, neyse ki her zaman elimizin altında.  Grip, soğuk algınlığı, sindirim problemleri, yüksek tansiyon, kansızlık, astım gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu olan limon tümör ve kanser gelişimine karşı da iyi bir dosttur.  

Sağlıklı günler dileriz 🙂

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz