Bitkiler, dünya üzerinde yaşayan en sessiz canlılar denilebilir. Kimi narin, hassas; kimi çetin ceviz, her ortamda yaşar. Kimi yerinden oynamayı sevmez. Evde yetiştirilen çiçekler, insanla sesli şekilde konuşamayan, ancak bir şekilde iletişim kuran estetik yoldaşlardır. Şehir hayatında toprağa dokunabilmenin bir aracıdır.
Evdeki uğraşların dur durak bilmediği bu dönemde, mevsimin bahara dönmesi, yalnızca bahçelerde değil, evlerde de çiçekleri şenlendirdi.
İlgi, şefkat ve özenle bakıldığında hızla çiçek açan, yeşeren ve yaşadığı ortama güzellik katan salon bitkilerine kapıyı aralıyoruz:
Spathiphyllum (Barış Zambağı/Çiçeği): Bakımı çok kolay, az ışık isteyen Spatifilyum aynı zamanda ortamdaki bir çok toksini de uzaklaştırır. Ev ısısı, yetişmesi için yeterlidir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda tutulmamalı, direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Her ne kadar haftada 1 sulama ideal denilse de toprağının hiç kuru bırakılmamasına özen gösterilmesi gerektiğinden, evin içindeki toprağın kuruma durumuna göre sulaması yapılmalıdır.
Eğer hiç çiçek açmazsa, evdeki yerini beğenmemiş olma ihtimali çok yüksek. Aldığı ışık, bulunduğu ısı ve sulama miktarında değişikliğe gidilmelidir.
Spatifilyum susuz kaldığında sarkabilir. Sulandıktan sonra tekrar canlanmazsa, aşırı sulanması nedeniyle kök hastalığı olabileceği düşünülebilir. Bu durumda tüm siyah / zarar görmüş kökleri temizlenerek, taze toprakla yeni bir saksıya ekilmelidir. Yeniden yerleştirdikten sonra sulamaya dikkat edilmelidir.
Anthurium (Antoryum): Çiçekleri en uzun süre açık kalan bitkilerden birisi olan Antoryum, estetik olmasının yanı sıra, çiçeklerinin şeklinden dolayı mutluluğu ve bolluğu simgeler.
Antoryum ışığı sever ve ne kadar çok ışık alırsa o kadar çok çiçek açar. Ancak direk güneş ışığına da maruz bırakılmamalı. İyi aydınlatılmış bir ortam, idealidir.
Toprağının üstünün %25’i kuruduğunda sulanması gerekir. Her bitkide olduğu gibi tutarlı bir sulama programı gereklidir.
Nemi sever, kuru ortamda tutulmamalıdır. Eğer kuruyan bir çiçeği olursa, hemen o çiçeğin temizlenmesi gerekir ki büyümeye teşvik edilsin.
Antoryum’un nemi sevdiği ve sık sık nemli bırakılması gerektiği unutulmamalıdır.
Orchid (Orkide): Orkideler, dünyadaki en yaygın çiçek açan bitki ailesidir. Pek çok boyut, şekil ve renkte olurlar. Bazı orkidelerin büyümesi zor olabilirken, bir çoğu pencere kenarında gelişir. Evlerde başarılı bir orkide yetiştirmek için ihtiyaç duyulan tek şey bitkinin doğal çevresini anlamaktır.
Orkideler, tropikal çiçeklerdir ve tropik iklimde de geceleri, gündüze kıyasla 10°’lik bir düşüş yaşanır. Eğer orkideye bu yetişme ortamı sağlanırsa en iyi şekilde çiçeklerini açacaklardır.
Geldiği iklimden kaynaklı, havanın nemli olması orkidenin avantajınadır.
Kalın, etli yaprakları olan bir orkide, narin yapraklılara göre daha iyi su tutacağından, sulama oranı da daha az olacaktır. Sulama arasında biraz kuru bırakılmayı sever. Yaprakların geceden önce iyice kurumasını sağlamak için çoğu çiçek gibi sabahın erken saatleri sulama için en ideal zaman dilimidir.
Orkideler parlak ve dolaylı ışıktan memnun kalırlar. Eğer çiçek açmazlarsa, daha ışık alan bir yere konulmalıdır.
Chamaedorea Elegans (Dağ Palmiyesi): Tropik bölgelerden evlere kadar gelen, bakımı en kolay yeşil bitkilerden olan Dağ Palmiyesi, iç mekanlarda bir çok palmiyenin aksine çok kolay yetişir. Az bakım gereken, dayanıklı ev bitkileri olarak kabul edilir. Anavatanı, Meksika ve Orta Amerika’dır.
Gölgeye dayanıklıdır ve dolaylı ışığı sever. Toprağı kuruduğunda çok su verilmemelidir. İdeal sıcaklık ortamı 18°’nin üzerindeki ortalama ev sıcaklıkları olup, kışın ve geceleri minimum 10°’ye ihtiyaç duyar.
Bir miktar kuru, iç mekan havasını tolore edebilir, ancak biraz daha fazla nem ile daha iyi sonuç verir ve ara ara ılık suyla buğulanmayı ister. Bu işlem de yaprakların tozdan uzak tutulmasına yardımcı olur. Kahverengi yaprak uçları, bitkinin yeterince nem almadığının bir göstergesidir.
Havadaki toksinleri filtreleyen bitkiler arasındadır.
Schefflera Gold Capella (Şeflera): Bakımı basit olan ve ev bitkilerindendir. Anavatanı, Tayvan’dır.
Şemsiye Bitkisi olarak da bilinen Schefflera Arboricola Gold Capella, düzensiz altın, sarı ve soluk yeşil alacalı sıçramalar ile oval şekilli, yeşil, parlak palmiye benzeri yapraklara sahiptir. Hızla büyürler, ancak kolayca şekillendirilebilirler. Bu da onları bir masada sergilenen küçük, kompakt bitkilerden; uzun, örnek zemin bitkilerine kadar uyarlanabilir hale getirir.
En parlak ışıktan, kısmi gölgeye kadar her ortamda büyütülür. Yalnızca yetersiz ışık uzun bacaklı olarak büyümesine neden olabilir.
Toprak hafif kuruduğunda, iyice sulanmalıdır. Nemli olmayı severler ancak ıslak kalmayı da sevmezler. Suda bırakılmaması gereken bitkilerdendir. Normal ev ısısı olan 15-24° en ideal ısısı olarak kabul edilir.
Şeflera uzun bacaklı da olabilir, kısa bacaklı da. Çok uzarsa budanır. Tozunun temizlenmesi için yaprakları ara sıra silmek gerekir. Schefflera, evdeki temiz hava tesisinin kahramanlarından birisi olarak, havadaki toksinleri filtreler. Hafif derecede toksik olduğu düşünüldüğünden, evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulması gerektiği unutulmamalıdır.
Doğanın bir parçası olan ve onun uyumunun eşlikçisi insanın, ruhani dengesini bulmasındaki en büyük yardımcılarından olan çiçeklerle arasındaki bağının daha da kuvvetleneceği sağlıklı günler sizlerle olsun.
Çiçeklerle ve sevgiyle kalın!
Türkiye'nin moda başkenti olarak bilinen İstanbul yine mükemmel bir organizasyona ev sahipliği yapmak için hazırlanıyor!…
2024 yazı bir hayli kavurucu geçerken bir yandan şıklıktan ödün vermemek bir yandan da sıcaklara…
Ek gıda konusu bazı anneler için kabus olurken, bazı anneler için ise sorunsuz devam eden…
Bir kahraman, bir centilmen, bir dahi, bir düşünür, bir devrimci... Bitmek bilmeyen, sayısız mükemmel sıfatlara…
Kasım ayının gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları bu kışın sert geçeceğini…
Evde beslenen evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmeliği…
Leave a Comment