Her ne kadar bazı şirketlerde hala “maaşın zamanda ödenmesi” konusu tıpkı bir yan hak gibi ön plana çıkarılarak sunulsa da ülkemizde harika gelişmeler de olmuyor değil.  Yemek , yol, servis gibi yan haklar artık çok alışılan şeyler olup,  popüler yan hak trendlerini gördükçe çalışan mutluluğu için umutla doluyoruz. Yan hakların maaş kadar önemli olduğu yavaş yavaş anlaşılıyor ve işverenler de çalışanlarının sunulan yan haklarla işe olan şevkinin arttığını fark ediyor, ne mutlu.

Son zamanlarda karşılaştığım bazı harika yan hakları sizlere sunmak istiyorum, eminim siz de benim kadar etkileneceksiniz.

  • Fatura Desteği : Önceki yıllarda yakıt desteği gibi destekleri duymuştuk. Ancak pandemiyle beraber yeni bir yan hak ile tanıştık: Fatura desteği. Özellikle hibrit çalışanlar için meydana gelen bu hak genelde elektrik ve internet faturasını kapsıyor. Faturanın bir miktarını veya tamamını şirket ödüyor ki şu ekonomik krizde şahane bir yan hak niteliğinde.
  • Çalışma Alanı Desteği : Eskiden bazı çalışanlara yalnızca bilgisayar, cep telefonu verildiğini duyardık.Yine pandemi vasıtasıyla tanıştığımız bu hak, evinizde kullandığınız çalışma masanız, çalışma sandalyeniz ve masa lambanız gibi çalışma alanında bulunan tüm materyallerinizi kapsıyor.

 

  • Regl İzni : Kadın çalışanlar için ciddi bir yan hak statüsündeki regl izni adeta ülkemiz için bir devrim. Daha düne kadar regl olduğunu saklamak zorunda kalan kadınlardık. Sanki bir suç, bir ayıp, bir günahmış gibi. Halbuki kadın sağlığının bir göstergesi olan regl olmak, yavaş yavaş bazı şirketlerce ayda 1-2 gün olarak kadınlara verilen bir izin türü oldu. Teşekkürler sevgili işverenler, bu hassas dönemimizde gösterdiğiniz anlayış için.
  • 4 İş Günü: Hala bir çok şirketin haftada 6 gün çalıştığını, hatta ve hatta çalışanlara fazla mesailer yaptırıp, ücretini öderken yaptıkları cimrilikleri hepimiz duyuyoruz, görüyoruz. Bir de bunun yanında haftada 4 gün çalışmaya geçen iş yerleri var ki, baş tacımız. İnsanın sosyalleşmesi gereken bir varlık olduğunu kabul edip, iş hayatı haricinde de kendine ait bir zamanı olması gerektiğini ve bu rahatlamanın iş verimine olumlu yansıyacağını anlayan nadide iş yerleridir bunlar.
  • Annelere Özel: Diğer çalışanlar tam zamanlı çalışırken, belli bir yaş grubunda çocuk sahibi olan annelere destek olmak amacıyla atılan sevgi dolu bir adım. Bahsi geçen izin, annelere sağlanan hibrit çalışma modelidir. Yani yarı zamanlı ofisten, yarı zamanlı evden çalışan anneler… Küçük çocuğu olan bir anne için ne kadar da kulağa hoş gelen bir uygulama.

  • Hareket Berekettir : Yürümeye, sağlıklı yaşama teşvik eden harika şirketler var. Günlük belli bir adım atma hedefi karşılığında aylık belli bir miktar bonus veren firmalardan bahsediyorum. Herhalde ölçüm için bir cihaz kullanılıyordur 🙂

  • Dumansız Hava Sahası : Yine sağlıkla ilgili harika bir adım! Bu uygulamayı en başta Japonya’dan duymuştuk. Şimdi ise Türkiye’de duyduğumuz, sigarayı bırakan çalışanlara yılda ekstradan 4 gün ücretli izin veren o mükemmel şirketler…
  • Eğitim Desteği : Artık bazı kurumların çalışanlarını desteklemek için yüksek lisans , master gibi programlarda ücretin belli bir kısmını veya tamamını ödediğini sevinerek duyuyorum. Çalışanlarının sadece verimli çalışmasını değil, gelişimini ve öğrenimini de önemseyen, gerçek anlamda “çalışan dostu iş yerleri” bunlar. Diliyorum ki mantar gibi çoğalırlar.

Yan haklar dehlizinin ucu bucağı yok, yeter ki çalışan mutluluğu ön plana alınsın ve çalışanın işyeri bağlılığı önem kazansın. En büyük kazanım o zaman olacak, hem çalışan hem de işveren kazanacak aslında.

Sevgiyle.

Bir Yorum Yaz