Orhan Pamuk’un ustaca yazıya döktüğü, heyecanlı bir aşk romanı olan Masumiyet Müzesi , aynı zamanda yine Orhan Pamuk tarafından  Beyoğlu/ Çukurcuma’da meraklılarına 2012 yılında kapılarını açan bir müzedir. 2014 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülü” nü almıştır.

       2008 yılında okurla buluşan roman, zengin aile çocuğu Kemal’in Füsun’a olan bağımlılık derecesindeki aşkını anlatıyor. 1950-2000 yılları arasında İstanbul’un başta Nişantaşı olmak üzere pek çok semtinde geçen romanda okurlar aşk, aile ilişkileri, entrika, cinsellik, heyecan duygularını rahatlıkla hissedebiliyor. Müzeye gitmek için illa ki romanı okumuş olmanız gerekmiyor ancak romanda kullanılan eşyalar ve nesneler müze içerisinde sergilenmiş durumda olup, müze kulaklık yardımı ile gezildiğinde romandaki olaylarla ve eşyalarla ilgili pek çok detayı daha iyi anlaşılıyor. Romanın ikinci yarısında Füsun’un ailesinin evi olarak belirtilen konak, şu an müze olan konak olarak belirtilmektedir ancak bu elbette bir kurgudur.  

      Pazartesi günleri, 1 ocak ve dini bayramların 1. günleri hariç her gün açık olan müzeye giriş normalde ücretli ancak romanın son sayfalarındaki bileti müze girişinde damgalattırdığınızda müzeye giriş ücreti ödemenize gerek kalmayacaktır.

     Müze içerisinde açılan bir dükkanda ise, romanda tasvir edilen bazı eşyalar satılık, dileyen misafirler satın alıp hatıra saklayabiliyor.

     Ünlü sanat tarihçisi Simon Schama, müze hakkında “Financial Times” gazetesine yazdığı yazıda, “Dünyadaki en güçlü, en güzel, en insanî ve en etkileyici çağdaş sanat eseri,” diye yazdı.

     Müzeyi gezerken etkilenilmesi en olası ve farklı bölüm ise,  Füsun’un içtiği sigaraların izmaritlerinin Kemal tarafından gizlice biriktirilmesi kuşkusuz.

Keyifli okumalar ve keyifli gezmeler.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz