Sağlıklı yemek dendiğinde çoğumuzun aklına organik gıdalarla yapılmış yemekler gelir. Oysa bir yemeğin sağlıklı olabilmesi için içindeki ana malzemelerinin doğal olmasının yanında yan malzemelerinin (yağ, salça,tuz gibi) de sağlıklı olması ve sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş olması gerekir.  Masum sandığımız bir sebze yemeği bile doğru pişirilmediğinde zehir saçan bir yemeğe dönüşebilir. İşte kendiniz ve sevdikleriniz için sağlıklı yemek yapmanın yolları:

 

*Doğru tencere/tava kullanımı: Özellikle yapışmama özelliği olan teflon, granit gibi pişirme araçları bulaşık makinesinde yıkanmak, üzerine metal kaşık kullanmak gibi nedenlerle bir süre sonra deforme olurlar. Çizilen bu tencere ve tavalar ısının da etkisiyle yemeğe zararlı kimyasallar bırakırlar. Bu sebeple dünyanın en sağlıklı yemeğini bile bu tencere ve tavalarda yaparsanız oldukça sağlıksız bir yemek elde edersiniz. Risksiz bir yöntem seçmek isteyenler çelik tencere ve tava kullanımını tercih edebilirler.

 

*Yanmış,kızartılmış, isli yemekler: Özellikle Türk mutfağının damak tadında üzeri kızartılmış, yanmış, kavrulmuş tatlar bolca yer alır. Örneğin ailece yapılan hafta sonu mangal keyifleri, üzeri yakılmış fırın sütlaç, isli peynirler, çok kızartılmış ekmekler, ocakbaşında yenen kebap ve sebzeler neredeyse hepimizin sevdiği tatlar arasında. Oysa bir gıda yandığı anda kanserojen etki yapıyor. İlk çözüm bu gıdaları mümkünse kızartmamak ve yakmamak ikinci çözüm yanmış yerlerini ayıklayarak yemek.

 

*Hazır tatlandırıcı ve bulyonlar: Et ve tavuk suyu tadı veren hazır bulyonların içeriğinde lezzet artırıcı özelliği olan mono sodyum glutamat (MSG) bulunmaktadır. Bu maddenin alzheimer, parkinson, sara, obezite, büyüme hormonu baskılanması,insülinde artış gibi bir çok hastalık ve rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmektedir. Yemeklerinize lezzet katabilmek için bu tarz aroma vericilerden uzak durmalısınız. Bunun yerine kendi küçük lezzet küplerinizi hazırlayabilirsiniz. Doğal bulyon tarifi için Kendi Doğal Bulyonunuzu Yapın yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

*Konserve gıdalardan kaçının: Teneke konserve kutularının içerisinde cıva bulunmaktadır. Cıva insan vücudu için ölüme bile yol açabilecek maddelerdendir. Özellikle salça ve ton balığı gibi genelde konserve içerisinde satılan yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine ev yapımı salça tercih edin ve taze balık tüketmeye çalışın.

 

*Her yemeğin olmazsa olmazı: Tuz: Tuz seçerken iyotlu tuzlardan seçmeye dikkat edin. Yine mineral zenginliği bakımından himalaya tuzu, kaya tuzu ve deniz tuzlarını tercih edebilirsiniz.

 

*Ahşap kaşık ve aletlerin temizliği: Ahşap malzemeler doğal yapısı gereği değdiği sıvıyı içine alan malzemelerdir. Yemeklerinizi tahta kaşıkla yapmanız sağlıklı bir kullanımdır fakat sonrasında bu aletler doğru temizlenmiyorsa tehlike saçmaya başlayabilirler. Bunun için kullandığınız ahşap kaşık, spatula gibi malzemeleri bulaşık makinesinde yıkamayın. İşiniz biter bitmez elde, doğal bir deterjan ile yıkayıp kurumaya bırakın. Uzun süre su içerisinde kalan veya bulaşık makinesinde yıkanan kaşıkların içerisinde zararlı bakteriler oluşacaktır ve bunlar bir sonraki yaptığınız yemeğe karışacaktır.  

 

*Plastik kaplar: Yemeklerinizi hazırlarken olabildiğince cam kaplar kullanmaya çalışın. Plastik malzemelerin ham maddeleri petroldür. Bir çoğu ısıya dayanıksız olan bu maddeler yemek hazırlama sırasında yiyeceklerin içine karışmakta ve zararlı etkiler doğurmaktadır.

*Pişirme yöntemi: Sağlığımız için en sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, buğulama, kavurmalar ve  bol su ile yapılmış tencere yemekleridir. Bu yöntemler benimsenmeli, sebzeler olabildiğince çiğ tüketilmeli ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz