Etiket

bebek banyosu

Yazılar

Bebekler verniks kazeoza adı verilen beyaz bir sıvıya bulanmış bir şekilde dünyaya gelirler. Bu sıvı bebeğin doğal nemlendiricisi ve enfeksiyonlara karşı koruyucusu olduğu için çok önemlidir ve bebekler bu sebepten doğar doğmaz yıkanmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bebeğin cildinin verniksi emmesini sağlamak için doğumdan sonra ilk 6 saat bebeklerin silinmemesi ve yıkanmaması gerektiğini belirtmiştir. Pek çok uzmanın bebeklerin ilk banyosunu yaptırma zamanı hakkındaki ortak görüşü göbek bağı düştükten 2 gün sonrasıdır. Sebebi ise banyo esnasında ıslanan kordonun düşme süresi uzayabilir ve bu durum enfeksiyona sebep olabilir.  Kordon düşene kadar kaynamış ılımış su ile ıslattığınız pamuklu mendiller yardımıyla, ilk 6 saat geçtikten sonra, bebeğinizi hafifçe silebilirsiniz.

Banyo ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular ise şu şekildedir:

  • Bebeğinizin ilk banyosunda yanınızda bir yardımcı bulunmasında fayda olacaktır. Bir yakınınız, mümkünse eşiniz size destek olmalıdır. Eşinizin destek olması, bebeğiniz hakkında onun da daha fazla bilgiye sahip olmasına yarayacaktır.
  • Bebeğinizi her gün banyo yaptırmanız onun daha güzel uyumasına yardımcı olacaktır. Ancak mümkün olduğunca şampuan (bebek dostu olan ürünlere rağmen) gibi ürünleri az kullanmaya gayret etmelisiniz. Haftada 2 kez şampuan ile yıkamak önerilir. Diğer günler rahatlaması için yalnızca su ile yıkayabilirsiniz.
  • Banyo yaptırmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, ellerinizin soğukluğuna dikkat etmeli ve bebeğe zarar vermemesi için yüzük gibi aksesuarlarınızı çıkarmalısınız.
  • Yeni doğan bebeğin cildi çok hassas olduğundan lif gibi malzemeler kullanılmamalıdır. Çıplak el ile yıkayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi yıkarken kullanacağınız suyun sıcaklığı önemlidir. Su sıcaklığı 36-38 derece olmalıdır. Bunun için su termometresi edinebilir veya kontrol etmek için dirseğinizi kullanabilirsiniz.
  • Tercih edilmesi gereken şampuan hipoalerjenik özellikte ve içerisinde paraben, alkol, boya, sls, parfüm bulunmayan bebek dostu ürünler olmalıdır. Ayrıca bir duş jeli edinmenize gerek yoktur, aynı ürünle vücudunu da yıkayabilirsiniz.
  • Kolay yıkayabilmek için bebekler için satılan plastik küvet ve bebeğin kayması durumunda herhangi bir yerini vurmaması için ise küvet içerisine yine bebekler için özel olarak üretilen filelerden temin edebilirsiniz. Bu ürünler sıcak su ile birleşince boyalarını salacağından ötürü mümkün olduğunca boyasız ve desensiz ürünler tercih etmeniz önerilmektedir.
  • Yeni doğan bebeğinizi yıkarken süre olarak 5-10 dakika arasında banyoyu tamamlamaya gayret etmelisiniz. Banyo sonrası giyeceği tüm malzemeleri önceden hazırlamak da bebeğinizin üşümemesi için faydalı olacaktır.
  • Bebeğinizi yıkarken banyo esnasında onunla yumuşak ses tonuyla konuşmanız bebeğinizi rahatlatacaktır. Gergin olmamanız, bebeğinizin de gerilmemesi için oldukça önemlidir. Hafif bir müzik açabilirsiniz.
  • Bebeğinizin saçlarını ve başını en son yıkamanız önerilir çünkü ısı kaybı en fazla baş bölgesindendir.
  • Bebeğinize banyo sonrası vücut losyonu kullanabilirsiniz ancak bebek losyonunun da içeriğinde, tıpkı şampuan gibi, parfüm, alkol, boya gibi maddeler içermemesine dikkat edilmelidir. Bebek pudrası ise eskiden çok kullanılmasına rağmen artık önerilmemektedir.

Miniklere keyifli banyolar ve sonrasında keyifli uykular 🙂