Etiket

bebek gelişimi

Yazılar

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız o ilk gün heyecan ve mutluluğun yanı sıra bir dizi yenilik de beraberinde size eşlik ediyor olacak.  Bunlardan biri de bebeğinizin kişisel bakımı.  Ağız içi, kulak, burun, göz, cinsel bölge, tırnak bakımı gibi kişisel bakım konularında sizlere yardımcı olacak bilgiler ile her zamanki gibi yanınızdayız.

Tüm kişisel bakım konularında uymanız gereken ilk kural bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi mutlaka titizce yıkamak ve tırnaklarınızın kısa ve temiz olmasına özen göstermek olmalıdır. Bebeğinizin kişisel bakım kılavuzu için işte listemiz :

  • Ağız içi : Bebeklerde pamukçuk yeni doğan döneminde sık görülen bir durumdur. Pamukçuğun önüne geçebilmek için yapmanız gereken şeylerden ilki günde 1 kez, eczaneden temin edeceğiniz gazlı bezi kaynamış ılımış içme suyu ile ıslatıp parmağınıza dolayarak bebeğinizin ağız içini nazikçe temizlemektir. İkinci olarak eğer emziriyorsanız aynı yöntemle meme ucunuzu temizlemek ve son olarak mümkün olduğunca emzik ve biberondan uzak durmaktır. Emzik ve biberon kullanan bebeklerde pamukçuğun daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.
  • Burun : Burun içi hassas bir bölge olduğundan kesinlikle el veya yabancı maddeler ile dokunulmamalıdır. Yeni doğan döneminde bebeğinizde burun tıkanıklığı varsa önerilen yöntem serum fizyolojik adı verilen zararsız tek kullanımlık steril damlalardır. İlerleyen dönemlerde ise burun aspiratörü adı verilen basit kullanımlı aparatlar kullanılabilir.
  • Kulak : Kulak içerisine hiç bir şekilde yabancı cisim ile dokunulmaması belirtilir. Kulak kepçesi ve kulak arkasını yine ağız içinde olduğu gibi kaynamış ılımış içme suyu ile ıslatıp parmağınıza doladığınız gazlı bez ile narince temizleyebilirsiniz.
  • Göz : Göz temizliği çapaklanmalar olabileceğinden dolayı önemlidir ve mutlaka göz içine değmeden, kirpik hizasında iç kısımdan dış kısma doğru yapılmalıdır. Kulak ve ağız içinde olduğu gibi göz temizliğinde de gazlı bezi kaynamış ılımış içme suyu ile hafifçe nemlendirerek yapılmalıdır.

  • Tırnaklar : Bebekler bazen kısa tırnaklı bazen de uzun tırnaklı olarak doğar. İlk dönemlerde tırnaklar uzun ise bebeğiniz yüzünü çizebilir bu sebepten bakımı önemlidir. Kağıt törpüler size ilk etapta yardımcı olacaktır, sonraki aylar için bebeklere özel tırnak makaslarından edinebilir ve uzama sıklığına göre kısaltabilirsiniz.
  • Parmak araları : Bebeklerin parmak aralarında sizi şaşırtacak derecede toz birikmesi olabilir. Banyo esnasında bebekler ellerini yumruk yaptığından ötürü bu tozlar çoğunlukla temizlenmeden kalabilir. Bu yüzden banyo harici temizlemeniz gerektiğinde yine gazlı bez veya kokusuz ve kuru bebek temizleme mendillerinden faydalanabilirsiniz. Elbette yine kaynamış ılımış içme suyu kullanmanızda fayda var çünkü bebeğinizin ellerini ağzına götürmesi an meselesi.
  • Cinsel Bölge : Bebeğinizin cinsel bölgesini temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta temizliğin arkadan öne değil, önden arkaya doğru yapılması. Anüste biriken dışkının, cinsel bölgeye bulaşmaması açısından bu kısım önemlidir. Piyasada satılan ıslak kolonyalı mendillerde başka katkı maddeleri de olduğundan ötürü ıslatarak kullanabileceğiniz, kuru halde satılan bebek temizleme mendilleri işinize yarayacaktır. Ayrıca bebeğinizin poposunda pişik olmaması için bezini sıkça değiştirmekte ve pişik kremi kullanmakta da fayda var.

Bebek bakımını paylaştığımız bu yazımızın dışında merak edenler için “Bebeğinizin İlk Banyosu” adlı yazımızda da banyo yaptırmayla ilgili detayları keyifle okuyabilirsiniz 🙂

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin haftalık gelişimlerini takip ettiniz. Şimdi bebeğiniz sizinle ve gelişim aşamalarına şahit olmak çok keyifli. Bebeğiniz doktoru tarafından aylık olarak izlenmeye alınıyor. Her bebeğin gelişim süreci kendine özgü olsa da genel kabul görür gelişim özelliklerini sizler için derledik:

 

1.Ay Gelişimi: Gülümser. Elinin ortasına parmağınızı koyduğunuzda sımsıkı tutar. 15 ve 30 cm arasını görebilir. Ses ve kokuları ayırt edebilir.

 

2.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında başını hafifçe kaldırabilir. Çok uzağı göremez fakat hareketli cisimleri gözüyle takip edebilir. Ellerini açar.

 

3.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında kollarından destek alarak başını dik tutabilir ve 45 dereceye kadar kaldırabilir. Cisimleri eliyle tutabilir. Kendi ellerini inceler. Kendisine bakan insanları çok net ayırt eder. Sesler çıkarır.

 

4.Ay Gelişimi: Bir cismi örneğin çıngırağını tutar ve sallar. İsteyerek tekme atabilir. Tutmak istediği şeye uzanır ve yakalar. Ayaklarıyla oynar. Tüm renkleri görür. Bir yerden bir yere dönebilir.

 

5.Ay Gelişimi:  Banyo gibi alışık olduğu aktiviteleri anlar ve tepki verebilir. Eşyaları tam olarak yakalar. Sesin geldiği yöne doğru dönebilir. İsminin söylendiğini anlayabilir.

 

6.Ay Gelişimi: Diş çıkarmaya başlayabilir. Kendini öne doğru atar. Yakınındaki eşyalara uzanır, yakalar ve ağzına götürür. İki elini birleştirebilir. El çırpıp alkış yapabilir. Yüzünü bir şey ile saklama gibi oyunları anlar. Destekli olarak oturabilir. Baba,dede gibi kelimeleri anlamını henüz bilmeden söyleyip tekrarlayabilir.

 

7.Ay Gelişimi: Desteksiz oturabilir. Oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilir. Yüzüstü yatarken sırtüstü yatacak şekilde dönebilir. Öğretilirse bardaktan su içebilir. İsmine tepki verir. Yabancıları yadırgar. Emeklemeye veya sürünerek hareket etmeye başlayabilir. El sallama hareketi yapabilir.

 

8.Ay Gelişimi: Biri onu tuttuğunda ayaklarının üzerinde dik bir şekilde durur. Düzgün bir şekilde oturabilir. Oturur pozisyondan ayağa kalkmaya çalışabilir. Elindeki eşyayı bilinçli olarak yere atabilir.

 

9.Ay Gelişimi: Bir yere tutunarak kendi başına ayakta durabilir. Katı parçalı besinleri rahatça yiyebilir. Daha anlamlı kelimeler söyler. Baba kelimesini artık babasına seslenmek için kullanır. Yüzüstü pozisyondan oturur pozisyona geçebilir. Duyduğu sesleri takip etmeye çalışabilir.

 

10.Ay Gelişimi: Bazı sözleri anlar. Garip durumlarda dönüp karşısındakinin yüzüne bakar, cevap bekler. Şakalaşmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanır. Eşyaları döküp dağıtır. Çekmece gibi kapalı yerleri açmak ve keşfetmek ister. Aynı anda iki şeye konsantre olabilir. Bir anlık ayakta kalabilir. Sıralamaya başlayabilir. Küçük cisimleri baş parmak ve işaret parmağı ile tutabilir, eliyle istediği şeyi işaret edebilir.

 

11.Ay Gelişimi: Emekleyerek merdiven çıkabilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Bir iki adım atabilir. Düşmeden ayakta durabilir. Kendi başına fincandan su içebilir. Kesin komutları anlar. Topu geri size yuvarlayabilir.

 

12.Ay Gelişimi: Masalları veya ona anlattığınız şeyleri dinler. Bir elinden tutulduğunda yürür. Küçük sorulara cevap verir. Koltuk gibi yerlere çıkıp inebilir.

 

18.Ay Gelişimi: Kendi başına çok rahat yürür. Koşmaya çalışabilir. İki küpten kule yapabilir. Bir eşyayı eğilip yerden alabilir. Oyuncak bebeğini beslemeye çalışabilir. Kurallara uyar. Kaşığı ağzına götürerek yemek yiyebilir. 5-6 kelime konuşabilir. Tuvaletini yaptıktan sonra söylemeye çalışabilir. İstenirse başka bir odadan belli bir eşyayı getirebilir.

 

20.Ay – 2 Yaş Gelişimi: Topa vurur. Kısa cümleler kurabilir. Merdiven çıkıp inebilir. 2.yaşında 6 adet lego ile oyuncak yapabilir. Renkleri öğrenebilir. Kalem ile enine çizgiler veya daire çizebilir. Kağıdı ikiye katlayabilir.

 

2 – 2,5 Yaş Gelişimi: Kısmen kendisi giyinebilir. 50’ye yakın kelime hazinesi vardır. Sıçrayabilir ve parmakları üzerinde durabilir. Ev işlerine yardımcı olmaktan hoşlanır. Çatal ve kaşığı iyi tutar. 3’e kadar sayar. Geri geri yürüyebilir. İri boncukları ipe dizebilir. Fermuar ve çıt çıtları açıp kapayabilir.

2,5 Yaş Sonrası: Ben,sen,o gibi kavramları anlar. Tuvaletini kendisi yapabilir. Nesnelerin ambalajlarını açabilir. Şimdiki zaman fiilini kullanabilir.