Etiket

bebek liderliğinde beslenme

Yazılar

Ek gıda konusu bazı anneler için kabus olurken, bazı anneler için ise sorunsuz devam eden bir süreç. Her bebeğin ilgi alanının farklı olduğunu elbette biliyoruz ancak nasıl oluyor da bazı bebekler yemek saatlerinde ağlamaya başlarken, bazıları yemek yemeyi keyifle karşılıyor? Bunun sebebi elbette tesadüf değil, bakım verenin yemek konusundaki tavırları bebeklerin yemeklere karşı bakış açısını değiştiriyor.

 

BLW olarak  bilinen Bebek Liderliğinde Beslenme, yani çocuğunuzun kendi kendine beslenmesi çocuğunuzun yemeklere bakış açısını değiştiriyor ve çocuk gelişim uzmanları tarafından öneriliyor. BLW hem çocuğun kendi kendine yemek yemesini, hem de ne kadar yiyeceğine kendisinin karar vermesini içeriyor.

 

Peki bebeğinizin yemeğini kendiniz rahat ve hızlıca yedirip sofradan kalkmak varken, nedir bu BLW ‘yi cazip kılan? Neden öneriliyor, ne gibi artıları var derseniz haydi birlikte inceleyelim:

  • Öz Bakım Becerileri: Bebeğinizin kendi kendine yemek yeme, el yıkama, diş fırçalama gibi öz bakımını yapabilmesi için BLW bir başlangıç diyebiliriz. İlk zamanlar her tarafı kirleten bebeğinizin, bir süre sonra kendi kendisini besleyebilmesi sizin de rahat rahat yemeğinizi yiyebilmenize zemin oluşturacak ve buna değdiğini göreceksiniz.
  • Özgüven Gelişimi: Kendi işini kendi görebilmek bebeğinizin özgüvenini arttıracak, kendisini daha becerikli ve daha mutlu hissedecek. Bu konuda onu cesaretlendirmeniz başka konularda cesaretli olmasına da yardımcı olacak ve zamanla her işini kendi yapabilecek hale gelecek.
  • El becerisi ve konsantrasyon: Kaşığı/çatalı tutmaya çalışmak parmak kaslarını geliştirirken aynı zamanda yemeği kaşığa/çatala alıp, ağzına götürmeye çalışmak da bir nevi konsantrasyonunu arttıracaktır. Dikkatli izlediğinizde ne kadar odaklandığını siz de fark edeceksiniz. Bebeğiniz konsantre olmuş bir şekilde yemek yemekle meşgul.
  • Keşif Duygusu: Yemeklerin dokusunu,tadını ve kokusunu kendisi keşfeder. Bu sayede beslenme konusuna ilgisi artar ve hissettiği keşfetme duygusu ile yemek saatlerini daha çok sevmeye başlar. Yemekten keyif alır ve yeni tatlar açısından da yeniliklere daha açık olur.
  • Pozitif Bağ: Yemek konusunda kendini özgür ve serbest hisseden çocuk, doğal olarak yemek yeme saatleriyle pozitif bir bağ kurar. Yemek saati ona keşif,  özgürlük ve serbestlik hissini çağrıştırır. Yaşasın özgürlük 🙂

Araştırmalar BLW ile büyüyen çocukların, yetişkinliklerinde yeme bozuklukları olmayan bireylere dönüştüğünü açıklıyor. Çünkü yemek yemek bebeklikten itibaren bir keyif duygusunu çağrıştırıyor ve bu his ömür boyu devam ediyor.

Sonucunda her ne kadar etraf yemek kırıntıları ile, bebeğinizin de üstü başı yemek lekeleri ile dolu olsa da emin olun ki çocuğunuzun gelişimi için harika bir yöntemi destekliyorsunuz. Bunca avantajı öğrenmişken, ne dersiniz, sizce de yemek saatlerinde evi bir süreliğine kirletmeye değmez mi? 🙂