Etiket

bebek temizliği

Yazılar

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız o ilk gün heyecan ve mutluluğun yanı sıra bir dizi yenilik de beraberinde size eşlik ediyor olacak.  Bunlardan biri de bebeğinizin kişisel bakımı.  Ağız içi, kulak, burun, göz, cinsel bölge, tırnak bakımı gibi kişisel bakım konularında sizlere yardımcı olacak bilgiler ile her zamanki gibi yanınızdayız.

Tüm kişisel bakım konularında uymanız gereken ilk kural bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi mutlaka titizce yıkamak ve tırnaklarınızın kısa ve temiz olmasına özen göstermek olmalıdır. Bebeğinizin kişisel bakım kılavuzu için işte listemiz :

  • Ağız içi : Bebeklerde pamukçuk yeni doğan döneminde sık görülen bir durumdur. Pamukçuğun önüne geçebilmek için yapmanız gereken şeylerden ilki günde 1 kez, eczaneden temin edeceğiniz gazlı bezi kaynamış ılımış içme suyu ile ıslatıp parmağınıza dolayarak bebeğinizin ağız içini nazikçe temizlemektir. İkinci olarak eğer emziriyorsanız aynı yöntemle meme ucunuzu temizlemek ve son olarak mümkün olduğunca emzik ve biberondan uzak durmaktır. Emzik ve biberon kullanan bebeklerde pamukçuğun daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.
  • Burun : Burun içi hassas bir bölge olduğundan kesinlikle el veya yabancı maddeler ile dokunulmamalıdır. Yeni doğan döneminde bebeğinizde burun tıkanıklığı varsa önerilen yöntem serum fizyolojik adı verilen zararsız tek kullanımlık steril damlalardır. İlerleyen dönemlerde ise burun aspiratörü adı verilen basit kullanımlı aparatlar kullanılabilir.
  • Kulak : Kulak içerisine hiç bir şekilde yabancı cisim ile dokunulmaması belirtilir. Kulak kepçesi ve kulak arkasını yine ağız içinde olduğu gibi kaynamış ılımış içme suyu ile ıslatıp parmağınıza doladığınız gazlı bez ile narince temizleyebilirsiniz.
  • Göz : Göz temizliği çapaklanmalar olabileceğinden dolayı önemlidir ve mutlaka göz içine değmeden, kirpik hizasında iç kısımdan dış kısma doğru yapılmalıdır. Kulak ve ağız içinde olduğu gibi göz temizliğinde de gazlı bezi kaynamış ılımış içme suyu ile hafifçe nemlendirerek yapılmalıdır.

  • Tırnaklar : Bebekler bazen kısa tırnaklı bazen de uzun tırnaklı olarak doğar. İlk dönemlerde tırnaklar uzun ise bebeğiniz yüzünü çizebilir bu sebepten bakımı önemlidir. Kağıt törpüler size ilk etapta yardımcı olacaktır, sonraki aylar için bebeklere özel tırnak makaslarından edinebilir ve uzama sıklığına göre kısaltabilirsiniz.
  • Parmak araları : Bebeklerin parmak aralarında sizi şaşırtacak derecede toz birikmesi olabilir. Banyo esnasında bebekler ellerini yumruk yaptığından ötürü bu tozlar çoğunlukla temizlenmeden kalabilir. Bu yüzden banyo harici temizlemeniz gerektiğinde yine gazlı bez veya kokusuz ve kuru bebek temizleme mendillerinden faydalanabilirsiniz. Elbette yine kaynamış ılımış içme suyu kullanmanızda fayda var çünkü bebeğinizin ellerini ağzına götürmesi an meselesi.
  • Cinsel Bölge : Bebeğinizin cinsel bölgesini temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta temizliğin arkadan öne değil, önden arkaya doğru yapılması. Anüste biriken dışkının, cinsel bölgeye bulaşmaması açısından bu kısım önemlidir. Piyasada satılan ıslak kolonyalı mendillerde başka katkı maddeleri de olduğundan ötürü ıslatarak kullanabileceğiniz, kuru halde satılan bebek temizleme mendilleri işinize yarayacaktır. Ayrıca bebeğinizin poposunda pişik olmaması için bezini sıkça değiştirmekte ve pişik kremi kullanmakta da fayda var.

Bebek bakımını paylaştığımız bu yazımızın dışında merak edenler için “Bebeğinizin İlk Banyosu” adlı yazımızda da banyo yaptırmayla ilgili detayları keyifle okuyabilirsiniz 🙂

Bebekler verniks kazeoza adı verilen beyaz bir sıvıya bulanmış bir şekilde dünyaya gelirler. Bu sıvı bebeğin doğal nemlendiricisi ve enfeksiyonlara karşı koruyucusu olduğu için çok önemlidir ve bebekler bu sebepten doğar doğmaz yıkanmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bebeğin cildinin verniksi emmesini sağlamak için doğumdan sonra ilk 6 saat bebeklerin silinmemesi ve yıkanmaması gerektiğini belirtmiştir. Pek çok uzmanın bebeklerin ilk banyosunu yaptırma zamanı hakkındaki ortak görüşü göbek bağı düştükten 2 gün sonrasıdır. Sebebi ise banyo esnasında ıslanan kordonun düşme süresi uzayabilir ve bu durum enfeksiyona sebep olabilir.  Kordon düşene kadar kaynamış ılımış su ile ıslattığınız pamuklu mendiller yardımıyla, ilk 6 saat geçtikten sonra, bebeğinizi hafifçe silebilirsiniz.

Banyo ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular ise şu şekildedir:

  • Bebeğinizin ilk banyosunda yanınızda bir yardımcı bulunmasında fayda olacaktır. Bir yakınınız, mümkünse eşiniz size destek olmalıdır. Eşinizin destek olması, bebeğiniz hakkında onun da daha fazla bilgiye sahip olmasına yarayacaktır.
  • Bebeğinizi her gün banyo yaptırmanız onun daha güzel uyumasına yardımcı olacaktır. Ancak mümkün olduğunca şampuan (bebek dostu olan ürünlere rağmen) gibi ürünleri az kullanmaya gayret etmelisiniz. Haftada 2 kez şampuan ile yıkamak önerilir. Diğer günler rahatlaması için yalnızca su ile yıkayabilirsiniz.
  • Banyo yaptırmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, ellerinizin soğukluğuna dikkat etmeli ve bebeğe zarar vermemesi için yüzük gibi aksesuarlarınızı çıkarmalısınız.
  • Yeni doğan bebeğin cildi çok hassas olduğundan lif gibi malzemeler kullanılmamalıdır. Çıplak el ile yıkayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi yıkarken kullanacağınız suyun sıcaklığı önemlidir. Su sıcaklığı 36-38 derece olmalıdır. Bunun için su termometresi edinebilir veya kontrol etmek için dirseğinizi kullanabilirsiniz.
  • Tercih edilmesi gereken şampuan hipoalerjenik özellikte ve içerisinde paraben, alkol, boya, sls, parfüm bulunmayan bebek dostu ürünler olmalıdır. Ayrıca bir duş jeli edinmenize gerek yoktur, aynı ürünle vücudunu da yıkayabilirsiniz.
  • Kolay yıkayabilmek için bebekler için satılan plastik küvet ve bebeğin kayması durumunda herhangi bir yerini vurmaması için ise küvet içerisine yine bebekler için özel olarak üretilen filelerden temin edebilirsiniz. Bu ürünler sıcak su ile birleşince boyalarını salacağından ötürü mümkün olduğunca boyasız ve desensiz ürünler tercih etmeniz önerilmektedir.
  • Yeni doğan bebeğinizi yıkarken süre olarak 5-10 dakika arasında banyoyu tamamlamaya gayret etmelisiniz. Banyo sonrası giyeceği tüm malzemeleri önceden hazırlamak da bebeğinizin üşümemesi için faydalı olacaktır.
  • Bebeğinizi yıkarken banyo esnasında onunla yumuşak ses tonuyla konuşmanız bebeğinizi rahatlatacaktır. Gergin olmamanız, bebeğinizin de gerilmemesi için oldukça önemlidir. Hafif bir müzik açabilirsiniz.
  • Bebeğinizin saçlarını ve başını en son yıkamanız önerilir çünkü ısı kaybı en fazla baş bölgesindendir.
  • Bebeğinize banyo sonrası vücut losyonu kullanabilirsiniz ancak bebek losyonunun da içeriğinde, tıpkı şampuan gibi, parfüm, alkol, boya gibi maddeler içermemesine dikkat edilmelidir. Bebek pudrası ise eskiden çok kullanılmasına rağmen artık önerilmemektedir.

Miniklere keyifli banyolar ve sonrasında keyifli uykular 🙂