Etiket

çocuk gelişimine etkisi

Yazılar

Çocukluk insan hayatının en çabuk geçen, en eğlenceli, en yaratıcı ve en neşeli yıllarıdır. Evde veya dışarıda çocukların zaman geçirebileceği türlü oyun ve aktiviteler varken bazı aileler hala çocuklarını televizyon ile baş başa bırakıyor ve onların televizyon karşısında saatlerini geçirmesine izin veriyor.

 

Televizyon çocuğunuzun algısını bozar

 

Gerçeklik algısı henüz tam oluşmayan özellikle okul öncesi yaş grubundaki çocuklar televizyonda veya farklı bir dijital ekranda gördükleri görüntüleri gerçek sanabiliyor. Bir kavga, savaş sahnesi veya uçma yeteneği olan bir süper kahramanın filmi çocukların aklının karışmasına sebep oluyor. Gerçeklik ve senaryo ayrımını yapamayan çocuklar bu sahnelerden etkilenebiliyor ve bilinç altları bu görüntülerle doluyor.

 

Taklit ederler

 

Çocukların doğuştan getirdiği yeteneklerin başında taklit yeteneği gelir. Çocuklar bebekliklerinden itibaren ebeveynlerinin davranışlarını, televizyonda gördükleri sahneleri taklit etmeye çalışırlar. Bu da somut olarak kavgaya eğilimli, yüz kızartıcı suçları rahatlıkla işleyen veya kendisini süper kahraman sanarak ölüme yol açan hareketlerde bulunan bir nesilin olması sonucunu doğuruyor.

 

Dikkat eksikliğinin bir nedeni de televizyon

 

Araştırmalar gösteriyor ki; günde 3 saat televizyon izleyen bir okul öncesi yaştaki çocuğun, dikkate dayalı problemlere sahip olması hiç televizyon izlememiş olan bir çocuğa göre %30 daha mümkündür. Televizyon çocuğu egzersizden koparır. Çocuğun televizyon izlerken zihinsel veya fiziksel olarak bir aktivite yapmasına gerek yoktur. Doğuştan getirdiği keşfetme, analiz etme, sorgulama, karşılık verme, araştırma yeteneklerini ekran başında kullanmasına gerek olmadığı için bu yetenek ve özellikler kullanılmadıkça körelir.

 

Çocuğunuz televizyon izlerken reklamlar nokta atışı yapmış olur

 

Reklamlar çocuğunuzun izlediği kanallar ve programlar dikkate alınarak verilir. Hangi saatte hangi yaş gruplarının ekran başında olduğu yapılan araştırmalarca bellidir. Son zamanlarda belli gıda ürünleri reklamlarının belli saatlerden sonra yayınlanması kuralı getirilse de bir çok ürün grubunu çocukların canı çekmekte veya bu reklamlar sahip olma isteği uyandırmaktadır.

 

Beyin egzersiz sever

 

Hangi yaşta olursak olalım beyin bire bir ilişkiye girdiği, çözmek için uğraştığı, hafıza ve öğrenme bölgelerinin aktif olarak kullanıldığı etkinlikleri sever. Çocuğunuzun beyninin sağlıklı işlemesi ve gelişmesi için ona yapacağınız en iyi şey oyun oynamasına izin vermektir. Çocuğunuz rahatça konuşabildiği, koşabildiği, fikirler üretebildiği, liderlik edebildiği oyunları oynamalı ve akranları ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Televizyon tek taraflı bir iletişim aracıdır. Sadece verir. Haberleri, reklamları, programları sadece yayınlar. Çocuğunuzsa karşılıklı iletişim kurması, fikirler üretmesi ve dile getirmesi gereken bir çağı yaşamaktadır.

 

Televizyonu ödül yapmayın

 

Bazı aileler çocuklarına istemeden de olsa televizyonu değerli bir ödül gibi gösterir. Ödevlerini yaparsan 2 saat televizyon izleyebilirsin gibi bir yaklaşım çocuğun gözünde ödevin değerini düşürür, televizyona ulaşmak için ödevi katlanılmak zorunda kaldığı bir sorun olarak görür ve onun gözünde televizyon öyle değerli hale gelir ki izlemek için bir bedel ödemek zorundadır. Ödül ve ceza yönteminin yanlışlığı üzerine detaylı bilgi almak isteyenler Eğitim Uzmanı ve Yazarı Özgür Bolat’ın fikirlerini araştırabilirler.

 

Dil gelişimi geriler

Konuşmasına gerek kalmadan sadece izleyerek vakit geçiren çocukların zamanla dil gelişimleri zayıflar. Çocuğunuz konuşmayı öğrenme çağındaysa televizyon izlemesi konuşmasını oldukça geciktirebilir. Çocuğunuzun etkili ve kendini iyi ifade ederek konuşmasını istiyorsanız onunla bire bir siz konuşun, çevrenizden veya aileden farklı insanlarla diyaloğa girmesini sağlayın ve ona yaşına uygun kitap okuyun.

 

Televizyon evlerimizde yerini almış durumda. Kontrol bizde olduğu sürece izleyebiliriz. Programları izlerken seçici olmalıyız. Çocuklara ise yeterince bilinçlendikleri çağa gelince kontrol serbestliği verilebilir. 4 yaşından sonra sizinle birlikte çizgi film gibi ,iyi seçilmek şartıyla, çocuk programları izleyebilir. Onda da süreyi çok uzatmamak gerekir.