Etiket

çocuklarda zekilik

Yazılar

Zeka gelişimi çocuğunuzun dünyaya geldiği ilk yıllarda başlar ve en hızlı gelişimini bu süreçte yaşar. Uzmanlar özellikle ilk 4 senenin çocuk zekası için çok önemli olduğunun altını çizerken aynı zamanda şu faaliyetleri de öneri olarak sunuyor:

 

  • Satranç: İleri görüşlülük, plan yapma, hedef belirleme, strateji kurma gibi konularda zekayı geliştirici etkisi bulunan satranca başlama yaşı 4-5  olarak belirlenmiştir. Ancak 4-5 yaş için, satranç oynamak değil, satrançtaki karakterleri tanıma yaşı diyebiliriz. Hangi taş daha önemli, hangi taş ne şekilde ilerler gibi tanıtıcı bölümler için 4-5 yaş uygundur. 6-7 yaşları ise satrancı oynamak için yeterli bir yaştır.

 

  • Piyano : Müzik ile “beynin erken gelişimi” ve “konsantrasyon” doğru orantılıdır. Piyano ise diğer çalgılara göre daha somuttur ve bu yüzden çocukların öğrenmeleri açısından da daha kolaydır. Ayrıca piyanoda beynin her iki lobunun da çalışması beyin gelişimini hızlandırır. Piyanoya başlamak için 4-6 yaş aralığı yeterli olarak kabul edilir. Piyanonun çocuklar üzerinde olumlu sayılan etkileri ise : Hafıza geliştirme, disiplin, özgüven, zeka gelişimi.

 

  • Seramik Sanatı : Çocukların el becerilerinin gelişimi, hayal güçlerinin kuvvetlenmesi, özgür hissetme gibi konularda fayda sağlayan seramik sanatı aynı zamanda çocuğunuza özgün olma hissiyatı katacak ve çocuğunuz daha üretken bir zekaya sahip olacaktır. Seramik sanatının temelini oluşturan kil, çocuğunuzun oyun oynama ihtiyacını da karşılayacaktır.

 

  • Tiyatro : Tiyatro çocuğun yaşam bağı ile bağının kurulması açısından oldukça faydalı olup aynı zamanda özgüven kazanma, kendini ifade gücünün geliştirilmesi, ekip çalışması, gözlem yeteneği, beden dili ve diksiyona da katkı sağlar. Ayrıca tiyatro sadece sağlıklı çocuklar için değil, aynı zamanda engelli çocuklar için de tercih edilebilecek bir aktivitedir.  

 

  • Yazı Yazmak : Yazı yazmak hafızayı tazeleyen ve beyin gelişimine katkıda bulunan bir faaliyettir. Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini kağıda dökebilmesi hem duygusal zekasına katkı sağlayacak hem de ifade yeteneğini arttıracaktır. Ondan hayallerini de yazmasını isteyin. Hayallerini yazılı ifade etmesi aynı zamanda hayal gücüne de katkı sağlayacaktır.

 

  • Montessori : Çocuğunuza kendi işini kendisi görmesi için fırsat verin. Bu onu hem cesaretlendirecek, hem kendine güveni artacak hem de zekasını büyük oranda geliştirmek için fırsat olacaktır. Detaylı bilgi alabilmek için “Montessori nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

       Çocuğunuzun zekasının gelişimi için yukarıdaki öneriler haricinde en önemli şey ise ona olan vaktiniz ve ilginiz. Bol bol onunla iletişim içinde olun. Birlikte sohbet edip, ona sorular sormak ve onun sorularına özenlice cevaplar vermek atabileceğiniz en güzel adımlardan.