Etiket

Diyetisyen önerileri

Yazılar

 Diyetisyenlerin Ortak Zayıflatma Sırları 

 

Bir çoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde kilo verme isteğiyle diyetisyene gitmiş veya gitmeyi düşünmüşüzdür. Yaz ayları yaklaşırken herkes kolay zayıflama yöntemlerini araştırıyor. Her diyetisyenin ve zayıflama ekolünün kendine has önerileri olsa da bazı şeyler var ki bir çoğunda ortak. Bu zayıflatma sırlarını sizler için derledik: 

 

Her öğünde yeşillik: Tüm diyetisyenler önerir ki; kahvaltı dahil her öğünde bol yeşillik tüketilmeli. Her mevsim taze olarak bulunabilen roka, maydanoz, dereotu, tere, marul gibi lif ve kalsiyum bakımından zengin olan bu besinler sindirimi hızlandırıp kolaylaştıracaktır. 

 

Yağ yakıcı tarif: Yine bir çok diyetisyen bu üçlüyü akşam yemekleri ile beraber önerir. Bir çorba kasesi içerisinde hazırlayabileceğiniz tarifte, 4-5 çorba kaşığı yoğurt, bir tatlı kaşığı kadar kırmızı biber ve yarım limonun suyu yer alıyor. Hepsini karıştırıp yiyebilirsiniz. Bu da yağ yakıcı işlev görüyor. 

 

Yürüyüş: Ortak görüş haftada en az 3 gün, 45 dakika yürüyüş yapılması. Erken saatlerde olması güne zinde başlamanızı sağlıyor. 

 

Doğru bildiğimiz yanlışlar: Özellikle Türk toplumunda alıştığımız ve hepimizin severek yediği bazı yiyecekler aslında birlikte tüketilmemeli. Örneğin kalsiyum ve protein ikilisi tüketim alışkanlığımız. Et, döner, köfte gibi protein içerikli yiyeceklerin yanında içilen kalsiyum içerikli ayran, birlikte yenilen yoğurt yanlış bir kullanım oluşturuyor. Böylece hem besinlerin faydasını yeterince alamıyoruz hem de vücudumuzda kilo depolanıyor. Önerilen ise kalsiyum ve C vitamini içeriklerini birlikte almak. Yine bir alışkanlığımız olan yoğurtlu ıspanak yerine, zeytinyağlı hazırladığımız ıspanağı limonlu yemek. Böylece hem ıspanakta bulunan demiri alabiliyor hem de kilo almamış oluyoruz. 

 

Zeytin faydalı ama zayıflama için masum değil: Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı zeytin. 4 tane yediğimizde 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı içmiş gibi yağ alıyoruz kendisinden. Diyetisyenler zayıflama amacıyla baş vurduğumuzda özellikle ilk haftalarda zeytin yememizi önermiyor. Sonrasında ise 4-5 adedi geçmememizi tavsiye ediyorlar. 

 

Yağı ölçerek koyun: Her birimiz zayıflamak istediğimizde yüksek bir motivasyonla kendimizi salatalara ve zeytinyağlılara veririz. Fakat bilmeliyiz ki bu yemeklere eklediğimiz yağın ölçüsü çok önemli. Zeytinyağlı oluşu bir yemeği yeterince diyet dostu yapmıyor. Zeytinyağını yemeklerde kullanacaksak çorba kaşığı ile ölçüp öyle tencere veya tavaya dökmeliyiz. Salata soslarını ise ayrı bir kapta hazırlamalı ve yine 1 çorba kaşığını geçmeyecek oranda yağ kullanmalıyız. 

 

Limon ölçüsünde kullanılmalı: Zayıflama amacıyla sabah kalkar kalkmaz içilen limon sularını mutlaka duymuşsunuzdur. Limon da her ne kadar ekşi de olsa portakal, mandalina ile birlikte narenciye grubundan gelir ve yüksek şeker oranına sahiptir. Zayıflatmaya yardımcıdır fakat günde bir limon ölçüsü geçilmemelidir. 

 

Dostumuz Tarçınlı Su: Birçok diyetisyen tarçını tatlandırıcı ve kan şekerini düzenleyici özelliğinden dolayı danışanlarına önerir. Günde 3 öğünde, içebileceğiniz sıcaklıkta bir bardak suyu, bir kabuk tarçın ile çay kaşığı karıştırır gibi karıştırın. Bu yağ yakımını hızlandırıp, şeker oranınızı düzenleyecektir. Aynı kabuk tarçını 2 gün boyunca kullanabilirsiniz. Tarçını sıcak suyun içinde bırakmayın bu içerisindeki zehirli maddelerin çıkmasına sebep olacaktır. Karıştırıp çıkarılmalı. 

 

Bol su için: Tüm diyetisyenlerin ve doktorların ortak görüşü elbette bol su tüketmemiz gerektiği. Günde kaç litre su tüketmeniz gerektiğini en basit formülü ile; kilonuzu 0.033 ile çarparak bulabilirsiniz. 

 

Sulu yemekleri süzerek yiyin: Yemeğin tüm tuzlu salçası, yağı suyundadır. Bu sebeple sulu yemek yemek sağlıklıdır fakat zayıflama döneminizde suyunu süzerek yemeniz önerilir. 

 

Sebze yemek güzel, ya patates?: Ortak görüş nişasta yönünden zengin patatesin her türlü pişmiş haline bir süre ara vermek gerektiği. 

 

Ara öğünler ekleyin: Çoğu kişi ara öğün yapacak vakit bulamamaktan veya ana öğünleri bile atlayıp çok uzun saatler aç kaldığı için kilo veremiyor. Çok az bir vakit ayırıp öğleden önceye ekleyeceğiniz bir şekersiz kahve ve saat 15.00 gibi yiyebileceğiniz bir iki ceviz, birkaç küçük kuru meyve ile ara öğünleri yapabilirsiniz. 

 

Ekmek düşman değil: Canan Karatay hariç çoğu uzman ekmek yememizi öneriyor. Bir çok diyetisyen danışanlarının 3 ana öğününe 1’er dilim sağlıklı ekmek ekliyor. Siyez, tam buğday unundan üretilmiş, mümkünse ekşi mayalı ekmeklerin dostumuz olduğunu söylüyorlar. Ekmek dilimi sayısı ve kaç öğünde tüketilmesi gerektiği sizin kendi kilonuz ve beslenme alışkanlıklarınıza göre farklılık gösterebilir. 

 

Sağlıklı yağlardan beslenin: Ortak sır, zayıflamak isteyenleri tamamen yağdan uzak tutmak değil. Ara öğünlerde alabileceğiniz ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı kuruyemişlerde bulunan yağdan faydalanılmasını hepsi öneriyor. Yemek ve salatalarda belli ölçüde zeytinyağı kullanılması da faydalı görülüyor.

 

Ve son olarak hepimizin bildiği, diyetisyenlerin de ortak önerisi hem sağlıklı beslenmek için hem de zayıflama dönemimizde özellikle dikkat etmemiz gereken şeyler; fast food tarzı beslenmekden uzak durmak, asitli içecekler ve bol şekerli meyve suları, soğuk çayları tüketmemek, tatlılara bir süre ara vermek, pirinç makarnadan uzak durmak, gece geç saat atıştırmalıklarını bırakmak.