Etiket

doğa ve sanat bilinci

Yazılar

Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde çevreye duyarlılık, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm kavramları önemini her geçen gün artırıyor. Doğal kaynakların bilinçli kullanılması çocukluğumuzda edindiğimiz alışkanlıklarımızla doğrudan ilgili.

 Dünya kaynakları hızla tükenirken bir yandan topluca mücadele ettiğimiz salgın hastalık; insanları sahip olduğu kaynakları daha bilinçli kullanmaya ve doğal olanı tercih etmeye yöneltti. Evlerde kalınan pandemi sürecinde, kaynakların daha planlı ve etkili kullanmanın yolları arandı ve doğada vakit geçirmek her zamankinden çok özlendi.

Kaynakların etkili kullanılması, doğa sevgisi ve çevreci sanat yaklaşım büyük çoğunlukla çocuklukta kazanılan değerlerden. Başta ebeveynler ve eğitimcilerin önderliğinde çocuklarda doğa sevgisi oluşturmak ve yok etmeden de tasarım yapılabileceğini öğretmenin en etkili yolu onlara örnek olmak ve çocukları erken yaşta çevreci sanatla tanıştırmak.

Çocuklarda çevre duyarlılığı, geri dönüşüm bilinci ve eko sanata ilgi geliştirmek için işte öneriler:

  • Haftanın bir günü oyuncaklar kaldırılabilir ve oyuncaksız gün olarak belirlenebilir. Bugün çocuk evdeki veya çevresindeki malzemelere farklı bir gözle bakmayı ve dönüştürmeyi öğrenir.
  • Oyun hamuru oynamanın çocuklar için faydaları açıktır. Çok sevdikleri bu hamurlar evdeki malzemelerle birlikte yapılabilir. Hem bir aile aktivitesi olması hem de doğal malzemelerden bir oyuncak üretmek çocukları çok mutlu edecektir.
  • El becerilerini geliştirmek ve doğaya temas edebilmeleri için için hamur dışında toprak ve kil ile de oynayabilecekleri ortamlar hazırlanabilir.
  • Meyve çekirdekleri, yapraklar, dallar, kozalaklar ile resim ve tasarımlar yapmaları teşvik edilebilir.
  • Çocukların pancar, kahve gibi rengini baskın olarak veren doğal gıda maddeleri ile resimler yapmaları veya bunları yaptıkları kil, seramik gibi eserleri renklendirmek için kullanmaları sağlanabilir.
  • Evde bulunan kağıt rulolar, aldığımız ürünlerin kutuları gibi doğal evsel atık ürünleri ile özgürce kendi tasarımlarını yapmaları sağlanabilir.
  • Sebzeler ve yapraklarla baskı çalışması yapılarak doğal dokuları incelemeleri sağlanabilir.

Çocukların çevreye duyarlı bireyler olması için her şeyden önce doğada yeterli vakit geçirmesi ve öncelikle doğayı sevmesi gerekiyor. Bütünün bir parçası olduğunu hisseden çocuk hem çevreye karşı saygılı olacaktır hem de içindeki doğal sanatçı ortaya çıkacaktır.