Etiket

doğumun başladığını nasıl anlarım

Yazılar

Hamileliğin 37. ve 42. haftaları arası miadında yani zamanında doğum olarak kabul edilir. Bazı belirtiler var ki doğumun bu haftalarda veya öncesinde olması doğumun yaklaştığının habercisidir. İşte vücudunuzun kavuşma anının yaklaştığını gösteren sinyalleri:

*Bebeğin pelvis bölgesine yerleşmesi: Bebeğiniz normal doğum pozisyonundaysa yani başı aşağıda ise pelvis bölgesine yerleşmesi artık doğum kanalına girmesi anlamına gelir. Bu sayede diyafram ve karın bölgenizde rahatlama hisseder ve daha rahat nefes alırsınız. Bu durum ise eskisinden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı doğurur çünkü vücudunuzun alt bölgesine binen ağırlık aynı zamanda idrar kesenize de baskı yapar.

*Doğum kasılmalarının sıklaşması: Regl dönemi ağrılarına benzeyen, başlayıp belli bir süre devam edip biten ve düzenli aralıklarla tekrarlanan kasılmalar doğum kasılmalarıdır. Doğumun olacağı tahmini tarih yaklaştığında regl ağrısına benzer kasılmalar hissederseniz hemen bir saat tutmaya başlayın ve ne kadar sürdüğünü takip edin. İlk etapta bir kaç saatte bir, sonra yarım saatte bir olmaya başlarken doğum yaklaştıkça bu sıklık azalacaktır. Kasılmalar 15 dakikada bir olmaya başladığında  doktorunuzu mutlaka aramalısınız ve duruma göre hastaneye gitmeniz gerekebilir. Kasılmaların 5 dakikada bire inmesi ise doğumun aktif olarak başladığı anlamına gelir.

*Suyun gelmesi: Halk arasında suyun gelmesi olarak adlandırılan durum aslında bebeğinizi saran amniyotik sıvı torbasının yırtılmasıdır. Yırtılmanın büyüklüğüne göre bu su fışkırma şeklinde veya sızıntı şeklinde gelebilir. Su gelir gelmez artık doğum süreci başlamıştır. Hemen hastaneye gitmeli ve doktorunuzu süreçle ilgili bilgilendirmelisiniz. Bu, bebeğin hemen çıkacağı anlamına gelmez fakat bebeğinizin kendi isteğiyle dünyaya gelmeye hazır olduğunun ve doğumun çok yaklaştığının habercisidir. Gelen su normalde renksiz ve kokusuzdur hatta bebeğinizin içinde büyüdüğü bu su sterildir. Su geldikten sonra rengini takip etmeniz çok önemli doktorunuz da size ilk bunu soracaktır çünkü eğer suyun rengi siyah veya bulanıksa bu bebeğinizin kaka yaptığı ve kakasını yutma ihtimali olduğunun göstergesidir ve acil müdahale gerektirir. Su geldikten sonra bebeğinizin artık enfeksiyona karşı korunması kalmıyor. Sonraki süreci doktorunuzla çok iyi planlamalısınız.  

*Tıkacın düşmesi: Rahimin girişini mühürleyen dışarıdan içeriye bir şey kaçmasını engelleyen tıkaç, gösterme de denen sümüksü bir yapıdır. Bu tıkaç doğum yaklaştığında düşer ve mühür açılır. Tıkacı iç çamaşırınızda hafif kanlı pembe renkte görebilirsiniz. Aşırı kanlı bir akıntı varsa bu farklı bir durumun işaretçisi olabilir. Tıkaç düştükten sonra doktorunuza hemen haber vermelisiniz.

Bu belirtiler herkeste görülmeyebilir. Bazı anne adayları sadece suyun gelmesini yaşarken bazıları kasılma belirtileri ile hastaneye yetişir. Kişiden kişiye değişen bu belirtileri doğum öncesinde bilmek ve iyi takip edebilmek çok önemli. Bu belirtiler başladığında hastane çantanızın da önceden hazır olmuş olması gereklidir çünkü hazırlamak için vaktiniz kalmayabilir. Çantanızda neler olması gerektiği ile ilgili “Doğum sonrası hastane çantasında olması gerekenler” adlı yazımıza okuyabilirsiniz. En güzeli kendi doğum hikayenizin başlamasını beklemek.