Etiket

farklı yemekler

Yazılar

Yemek kimileri için sadece bir ihtiyaçtan ibaretken kimileri içinse bir hobi, bir tutku ve bir yaşam stili.  Dünya mutfağını merak eden okurlarımıza önce sınır komşumuz İran’ın mutfak sırlarını anlatalım dedik.  Genellikle etli yemeklerin, kebap ve etin popüler olduğu İran’da yemek kültürü lezzeti ve tarzıyla Türkiye’nin doğu bölgelerine benziyor diyebiliriz.  İran mutfağını incelemek için İran Mutfağından Lezzetler yazımızı keyifle okuyabilirsiniz :

Popüler Yemekler : 

  • Meşhur İran Pilavı : İran pilavının şanını muhtemelen sizler de duymuşsunuzdur.  Kendine has mükemmel kokusu ile o ince ince pirinçten pilav haşlama ve demleme usulü ile yapılıyor. İçerisine safran çok yakışıyor. Safran haricinde badem, fıstık, zeriş (kırmızı minik taneler görünümünde bir iran baharatı) pilavda en sevilenlerden. Pilavın dibinin hafifçe yanması makbul olan, böylece pilav yenirken çıtır tabanı ile size kendini daha da sevdiriyor.
Bademli fıstıklı ve safranlı iran pilavı ve safranlı tavuk
  • Abgoosht : Et, nohut, patates, sarımsak ve domates ile yapılan bu yemek  güveçte pişiriliyor.
  • Köfte : Türkiye’deki köfteden çok farklı bir köfteleri var. Büyüklük olarak yumruk büyüklüğünde olan köfte haşlanarak pişiriliyor. İçerisinde et, pirinç, tere, kimyon, kırmızı mercimek, safran, pişmiş yumurta, ceviz, badem, zeriş bulunuyor.
  • Gorme Sebzi : Maydanoz, tere, kuru fasülye, et, kuru limon ile yapılan bir çeşit yemek.
  • Keşki patlıcan : Ülkemizde Batı Karadeniz Bölgesinde keş adıyla bilinen keşk, İran’da çok yaygın kullanılıyor. Yoğurdun kurutulmuşu denilebilir kısaca.
  • Fesencun : Cevizin yağı ile pişen bol cevizli tavuk.  Ceviz yağını da tavuğun üzerine sos olarak döküyorlar. Nar ekşisi de bu yemekte kullanılmakta ve ekşi bir tadı bulunmakta. Genelde Tahran bölgesinde sık yapılıyor.
Fesencun
  • : Türkiye’deki çorba gibi düşünülebilir. Ancak meyve aşı, sebze aşı, rişteli gibi çok çeşidi bulunuyor.

Popüler Baharatlar :

  • Safran : Elbette en bilineni safran. Pilavlarda, et yemeklerinde ve diğer çeşitli yemeklerde bolca kullanılıyor.
  • Hel : Türk mutfağındaki ismiyle kakule olan hel, tatlılara, çaya çok yakışıyor.
  • Zeriş : Türk mutfağında bulunmayan zeriş, kırmızı minik taneler şeklinde. Çorbalara, pilava ve ete çok yakışıyor.
  • Zerdeçal , tarçın, çörek otu, siyah susam : Türk mutfağında da sıklıkla kullanılan bu baharatlar İran’da olmazsa olmazlardan. Çörek otu ile pişirilen çok sayıda yemek bulunuyor, bizler gibi sadece hamur işinde kullanılmıyor. Kanseri önlemeye yardımcı olmakla ünlenmiş zerdeçal yine yemeklerde çok sık kullanılıyor. Tarçın köftede de kullanılıyor.

İran mutfağının kendine özgü bir diğer özelliği ise bergamota benzeyen kokulu çayı ve kıtlama şekeri. Çay içmek yemeklerden önce ve sonra olmazsa olmazlardan. Nabat adı verilen safranlı şeker ise çaya karıştırılarak tüketilir, oldukça meşhur ve karın ağrısı için birebirdir.

 

 

Malzemeler:

 

-500 gr kuzu kaburga

-2 adet yumuşak avokado

-1 adet limonun suyu

-1 su bardağı dolusu kurutulmuş domates

-Zeytinyağı

-Tuz

-Kimyon, karabiber, pul biber

 

Hazırlanışı:

 

-Kuzu kaburgaları iyice ısıtılmış tavada pişirin.

-2 adet avokadonun kabuğunu soyun ve parçalara ayırın.

-Avokadonun içine 1 adet limonun suyunu, 2 çorba kaşığı zeytinyağını ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. Avokadoları bir çatal yardımıyla tamamen püre olmayacak şekilde hafifçe karıştırın ve ezin.

-Kurutulmuş domatesleri 10 dakika haşlayın.

-Haşlanmış kuru domatesleri, 3 çorba kaşığı zeytinyağını ve bir tutam tuzu blenderdan geçirin.

-Kaburgalar piştikten sonra ocağın altını kapatın, baharat ve tuzunu ekleyin.

-Servis yaparken tabağa önce avokadoyu yayın, üzerine kurutulmuş domates püresinden koyun ve iki ayrı katman şeklinde görünmelerini sağlayın. Kaburgaları isterseniz bunun üzerinde servis edebilir, isterseniz garnitür olarak yanına koyabilirsiniz.

-Afiyet olsun.