Etiket

iş başvurusu

Yazılar

Günümüz firmalarının çoğunda İnsan Kaynakları Departmanları kuruldu ve iş ilanları genellikle ya bu departman üzerinden yayınlanıyor ya da bazı firmalar danışmanlık şirketlerine işe alım kısımlarının ilk etaplarını devrederek bu yükten kendilerince bir miktar kurtulmuş oluyorlar. Yayınlanan çoğu iş ilanında ise çok sık yapılan ve gözle görülür bir şekilde belirgin olan bir takım hatalar mevcut. Daha profesyonel bir iş ilanı paylaşımı için önerilere göz atmaya ne dersiniz?

  • Firma Tanıtım Metni : Firmanızı ister bir iş arama platformunda ister firmanızın sosyal medya hesabında yayınlayın, öncelikle bir firma tanıtım metni oluşturmalısınız. Bu firmanızın daha profesyonel bir duruşa sahip olması için ilk şarttır.
  • Kopyala Yapıştır Yapmayın : Başka firmaların ilanlarından kopyala yapıştır yapmamalısınız. Kopyalayarak alındığı belli olan ilanınız, iş arayan kişiler tarafından fark edilmekte ve özgün ileti olmadığı anlaşılmaktadır. Daha önce hiç o pozisyonda ilan vermemiş olabilirsiniz, başka ilanları incelemeniz elbette doğal. Ancak metni kopyalamanız sizi amatör bir duruma düşürebileceği gibi iş arayan kişi tarafından olumsuz bir izlenim de yaratacaktır.
  • Gereksiz Kriterleri Yazmayın : Gerçekten işinize yaramayacak özellikleri ilanda belirtmenin hiç bir anlamı yok. Bu davranış, ilanınıza aslında uygun olup diğer belirtilen ,aslında sizin da işinize yaramayacak olan, özellikleri barındırmadığı için başvuru yapmaktan kaçınan ve özgüveni düşen pek çok iş arayandan başka bir şeye vesile olmuyor.
  • Pozisyon Dolduysa, İlanı Kapatın: Aradığınız pozisyon dolduysa ilanı mutlaka kapatınız. Aksi takdirde hem umutla başvuranlar artmakta, hem de size telefon veya maille ulaşmaya çalıştıkları için sizin de vaktiniz gereksiz yere dolmuş olacaktır.
  • Teşekkür Zamanı : Evet ilanınıza yüzlerce kişi başvurmuş olabilir ve hepsine tek tek dönüş yapmanız çok zaman alacaktır. Ancak en azından yüz yüze görüşme yaptığınız kişilere bir teşekkür e-maili göndermeye gayret etmelisiniz. Size ve firmanıza zaman ayırıp görüşmek için kurumunuza kadar gelmiş kişilerin de teşekkürü hak ettiğini unutmamak gerekir.

 

 

İş başvurusu yaparken sizi karşınızdaki firma yetkilisine tanıtan ilk materyal özgeçmişinizdir. Temsilciniz olarak da kabul edebileceğiniz özgeçmişiniz, kısa adıyla Cv’niz, size mülakat daveti için bir anahtar görevi gördüğünden çok önemlidir. Bu nedenle eksiksiz ve net bir ifade tarzı ile sunulmuş olmasına dikkat etmelisiniz.

Gelelim özgeçmişinizde mutlaka olması gereken bilgilere:

  • Fotoğraf : Gelişmiş ülkelerde fotoğraf, medeni durum gibi bazı bilgiler artık sorulmasa da, Türkiye’de hala fotoğraf önemini koruyor. Fotoğrafsız özgeçmişler özgüvensiz kişileri çağrıştırmakta. Doğru veya yanlış o kısım hakkında yorumu size bırakıyoruz, ancak iş arama sürecindeyseniz sizi iyi ifade eden bir fotoğraf seçmelisiniz. Fotoğrafınız boydan, dekolteli, güneş gözlüklü, şapkalı veya yan profilden olmamalı. Ön profilden, yüzünüzün net gözüktüğü, sempatik bir yüz ifadenizin olduğu bir profil fotoğrafı doğru seçim olacaktır.
  • Adres : Çoğu kişi ev adresini paylaşmak istemeyebilir. Adresinizde kapı numaranıza kadar belirtmeniz değil, eğer büyük bir şehirdeyseniz oturduğunuz semt önem taşımaktadır. Bunun sebebi iş yerine ulaşım sorununuzun veya başvurduğunuz iş yerinin ,varsa,  servis güzergahında olup olmadığınızın anlaşılmasıdır.
  • Doğum Tarihi : Başvurduğunuz firmanın yaş kriteri araması bazı pozisyonlar için önem teşkil edebilir. Bu her firmaya göre değişebilen bir durumdur. Tecrübenizle yaşınızın orantısını önemseyen firmalar olabilmektedir. Gün, ay, yıl şeklinde olmasa da doğum yılınız önem taşımaktadır.
  • Eğitim Durumunuz ve Sertifikalarınız : Eğitim durumunuz ve sertifikalarınız pek çok iş için önem teşkil eder. Bu kritik konular hakkında yanlış bilgiler vermemeniz gerekir çünkü işe başladığınız zaman anlaşılabilir. Sertifikalarınız, başvurduğunuz iş açısından oldukça önemlidir, eksiksiz belirtmenizde fayda olacaktır.
  • İş Deneyimleri : Daha önceki iş yerlerinizdeki görevlerinizi anlatırken detaylardan bahsetmeniz sizin için artı puan niteliğindedir. Etkileyici olması açısından size bağlı çalışan ekip sayısı, sorumluluklarınız, görev tanımınız ve bahsi geçen iş hakkındaki varsa başarılarınız/ ödülleriniz mutlaka belirtilmelidir. Mümkünse iş deneyimlerini anlatırken ayrılma sebeplerinizi 1-2 kelime ile belirtmeye çalışınız, örneğin evlilik, kariyer hedefi, firma iflası gibi.
  • Yetkinlikler : Sizi görevinizde öne çıkaran ve başarılı olmanızı sağlayan özellikleriniz neler? Sonuç odaklılık, iletişim yeteneği, içsel motivasyon, pozitif düşünme, photoshop bilgisi, outlook kullanımı gibi nicel ve nitel pek çok yetkinliğiniz elbette bulunuyor. Şimdi bunları toparlayıp özgeçmişizde belirtme zamanı!
  • Kariyer Hedefi : Önemli noktalardan biri de kariyer hedefinizdir. İşveren temsilcisi işe almak isteyeceği kişinin gelecekteki hedefini bilmek ister, böylece belki bölüm müdürü ile beraber kendisi de sizin için bir kariyer hedefi çizecektir. Kısa vadede ve uzun vadede olarak iki ayrı kariyer hedefi belirtebilirsiniz.
  • Referanslar : Referanslar özgeçmişinizin en sonunda yer alan ve başvuru yaptığınız firma yetkilisi tarafından istenildiğinde arayıp sizin hakkınızda bilgi alabileceği kişilerdir. Maksimum 3 kişi belirtmeniz yeterlidir. Kişilere kendilerini belirttiğinizi mutlaka önceden bildirmelisiniz, aksi takdirde telefon geldiğinde şaşırabilir veya telefonu açmayabilirler. Ayrıca referansların,iş çevrenizden olması çok önemlidir, aile bireylerini veya samimi arkadaşlarınızı referans olarak belirtmemelisiniz. Sizinle daha önceden beraber çalışmış astınız, üstünüz veya ekip arkadaşınız referans olabilir. Eğer daha önce iş veya staj deneyiminiz yoksa bir öğretmeninizi de referans olarak belirtebilirsiniz.

Önemli Notlar: 

Başvurduğunuz pozisyon mimarlık, grafikerlik, fotoğrafçılık gibi geçmiş çalışmalarınızı sunabileceğiniz bir pozisyonsa kendinize bir portfolyo hazırlamanız ve başvuru aşamasında cv’nize ek olarak veya mail ortamında sunmanız önemlidir.

Öz geçmişinizdeki eğitim ve iş deneyimlerini sondan başa doğru aktarmanız daha doğru olacaktır. Yani en son hangi iş yerinde çalıştığınızdan başlayarak ilk iş deneyiminize doğru bir sıralama yapmalısınız. Eğitim bilgileri için de aynı kural geçerlidir.

Özgeçmişiniz çok uzun olmamalıdır. Okuyan kişiyi sıkmamasına özen göstermelisiniz bu sebepten özellikle iş deneyimlerinizi anlatırken kısa ve öz anlatmaya gayret etmelisiniz. Daha detaylı bilgileri zaten görüşmeye gittiğinizde aktaracaksınız.

Eğer mail yoluyla iletecekseniz özgeçmişiniz word gibi kolay açılabilen bir formatta olmalıdır. Özgeçmişinize ulaşılabilecek bir link paylaşmamalısınız.

Özgeçmişinizin ismi önemlidir. Dosya adını adınız ve soyadınız olarak düzenlemelisiniz. Alakasız isimler hoş durmayacaktır.

E-mail adresinizin resmi olmasına özen göstermelisiniz. Size ait olmayan veya isminizin geçmediği, lakabınızın geçtiği e-mail adreslerini iş ortamında kullanmamalısınız.

Size ait olan bir web sitesi, linkedin gibi iş odaklı hesapların kullanıcı adlarını ve isimlerini özgeçmişinizde belirtebilirsiniz.

Çalıştığınız yerde artık mutlu değilsiniz, evde oturmaktan sıkıldınız veya yeni mezun, hevesli bir çalışan adayısınız. Sonuç olarak bu seçeneklerden hangisi olursanız olun iş başvurusu yapan o gruba dahilsiniz. Güzel bir öz geçmiş hazırladınız, tanıdıklara  haber saldınız ve şimdi sıra başvuru yapmakta. Peki iş başvurusu yapmak için en iyi zaman nedir bu soruyu hiç düşünmüş müydünüz?

  • Boş kontenjan dönemleri : En etkili başvuru zamanı size uygun kontenjan açığının olduğu zamandır kuşkusuz. “Peki nasıl bileceğim o zamanı?” diye sorabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz kurumu, çeşitli iş arama sitelerinden ve kurumun kendi internet sitesinden takibe alın. Boş pozisyonlarını ve bunları hangi kanaldan duyurduğunu öğrenmek önemli bir avantaj sizin için. Hatta o kurumda çalışan bir arkadaşınız var ise haberinizin olmaması kaçınılmaz neredeyse.
  • Hafta ortası ve ay ortası : Firmaların ve insan kaynakları yetkililerinin en yoğun zamanları hafta başı ve hafta sonu, ay başı ve ay sonudur. Bu dönemlerde yapılan başvurular geri plana atılabilir, başvuru yaparken bu günlere dikkat etmenizde fayda olacaktır. 
  • Yılbaşı : Yıl sonlarında genel olarak tüm departmanlar işlerini toparlamakla ve yılı kapatmakla meşguldürler. Özellikle finans ve insan kaynakları gibi bazı departmanlarının en yoğun dönemleri yıl sonlarıdır. Yıl sonlarında yaptığınız başvurular firmanın çok acil ihtiyacı değilse, beklemeye alınır. Panik yapmayın, doğru zamanı kollayın.
  • Yaz başı veya yaz sonu : Yazın pek çok yetkili yıllık izne ayrılır, yıllık izinde olan kişilerin işleri de başka kişilere devir olduğundan herkes normale göre biraz daha yoğundur. Sektörel olarak kar anlamında da düşüşler görülebileceği için işe alımlar için yazın bitmesi beklenebilir. Siz en iyisi yeni bir iş için yaz başı veya yaz sonunda başvuru yapmaya özen gösterin.  

        Sektörel anlamda da iş başvurusu için uygun zamanlar değişiklik gösterebilir. Örneğin eğitim sektöründe yaz gelmeden yeni eğitim-öğretim dönemi için senelik sözleşmeler yapılır. Turistlik bölgelerde ilkbahar gelmeden sezonluk iş anlaşmaları yapıldığı bilinir keza. Çalışmak istediğiniz sektörün, özel durumlarını da göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır iş başvurularınızı yaparken.

Bol şans.

İş başvurusu yapmak, zaman zaman çoğumuzun yaptığı bir rutin haline geldi. Mevcut işinden sıkılanlar, ilk işini kapmaya çalışanlar ve daha pek çok kişi iş başvurularına saldırır ve maalesef ki çoğu başvuru da cevapsız kalır. Peki cevap gelmeyen iş başvurularının sebepleri ne olabilir? İşte ihtimaller :

  • Yetersiz Yetkinlikler : Her iş ilanının istediği bazı yetkinlikler vardır. Size dönüş olmaması demek, yetkinliklerinizin kötü olduğu anlamına gelmez, ancak sizden daha fazla yetkinliği olan başka bir rakibiniz olduğu anlamına gelebilir. İstediğiniz pozisyon ve firma için hangi konularda eksik olduğunuzu belirleyin ve bu eksiklerin üzerine gidin. Tez zamanda tamamlamak üzere…
  • Yanlış Zamanlama : Kısaca, firmaların boş kontenjanlarının tespiti, doğru zamanlamayı seçmek, sektörel sebepler diyebiliriz. Ancak daha detaylı bilgi için “İş Başvurusu Yapmak İçin En İyi Zamanlama” isimli yazımızı okumanızda fayda var.
  • İletişim Bilgileriniz : Başvuru formunda veya öz geçmişte belirtilen hatalı telefon numaraları, güncellenmeyen eski numaralar, sürekli cevapsız bırakılan telefon numaraları…. Bunlar iş başvurusu yapan adayları arayan İnsan Kaynakları Yetkilisi ‘nin sık sık karşılaştığı durumlar. Size nasıl ulaşabileceklerini iyi analiz edin. Hak ettiğiniz bir işi iletişim sorunu yüzünden kaçırmak ister misiniz?
  • Ücret Beklentisi : Ücret beklentinizi gözden geçirin. Gözden geçirme esnasında mesleğinizi, deneyiminizi, yetkinliklerinizi, başarılarınızı ve piyasa koşullarını da göz önünde bulundurun. Siz 5000 TL. net maaş beklentisi içinde olabilirsiniz, ancak “Başvurduğunuz firmanın, maaş skalası ne düzeyde? Piyasada bu pozisyon için belirlenen ortalama ücret nedir?” sorularını araştırın beklentiye girmeden önce. Uzlaşmacı bir yol izleyin.
  • İş Görüşmesi : İş görüşmenizde yapmış olabileceğiniz bazı hatalı davranışlar, çok uygun bir aday dahi olsanız sizin için olumsuz sonuçlar doğurmuş olabilir. “İş Görüşmesinde Asla Yapılmaması Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak kendinizi bu konuda inceleyebilirsiniz.

    Cevap gelmeyen iş başvuruları, sizi demotive ediyor olabilir ancak iş değiştirmek istiyorsanız motivasyonunuzu yitirmeden başvurulara kesintisiz devam edin. Ve nihayetinde gelsin olumlu sonuçlanan iş başvuruları.