Etiket

iş görüşmesi

Yazılar

İş başvurusu yaparken sizi karşınızdaki firma yetkilisine tanıtan ilk materyal özgeçmişinizdir. Temsilciniz olarak da kabul edebileceğiniz özgeçmişiniz, kısa adıyla Cv’niz, size mülakat daveti için bir anahtar görevi gördüğünden çok önemlidir. Bu nedenle eksiksiz ve net bir ifade tarzı ile sunulmuş olmasına dikkat etmelisiniz.

Gelelim özgeçmişinizde mutlaka olması gereken bilgilere:

  • Fotoğraf : Gelişmiş ülkelerde fotoğraf, medeni durum gibi bazı bilgiler artık sorulmasa da, Türkiye’de hala fotoğraf önemini koruyor. Fotoğrafsız özgeçmişler özgüvensiz kişileri çağrıştırmakta. Doğru veya yanlış o kısım hakkında yorumu size bırakıyoruz, ancak iş arama sürecindeyseniz sizi iyi ifade eden bir fotoğraf seçmelisiniz. Fotoğrafınız boydan, dekolteli, güneş gözlüklü, şapkalı veya yan profilden olmamalı. Ön profilden, yüzünüzün net gözüktüğü, sempatik bir yüz ifadenizin olduğu bir profil fotoğrafı doğru seçim olacaktır.
  • Adres : Çoğu kişi ev adresini paylaşmak istemeyebilir. Adresinizde kapı numaranıza kadar belirtmeniz değil, eğer büyük bir şehirdeyseniz oturduğunuz semt önem taşımaktadır. Bunun sebebi iş yerine ulaşım sorununuzun veya başvurduğunuz iş yerinin ,varsa,  servis güzergahında olup olmadığınızın anlaşılmasıdır.
  • Doğum Tarihi : Başvurduğunuz firmanın yaş kriteri araması bazı pozisyonlar için önem teşkil edebilir. Bu her firmaya göre değişebilen bir durumdur. Tecrübenizle yaşınızın orantısını önemseyen firmalar olabilmektedir. Gün, ay, yıl şeklinde olmasa da doğum yılınız önem taşımaktadır.
  • Eğitim Durumunuz ve Sertifikalarınız : Eğitim durumunuz ve sertifikalarınız pek çok iş için önem teşkil eder. Bu kritik konular hakkında yanlış bilgiler vermemeniz gerekir çünkü işe başladığınız zaman anlaşılabilir. Sertifikalarınız, başvurduğunuz iş açısından oldukça önemlidir, eksiksiz belirtmenizde fayda olacaktır.
  • İş Deneyimleri : Daha önceki iş yerlerinizdeki görevlerinizi anlatırken detaylardan bahsetmeniz sizin için artı puan niteliğindedir. Etkileyici olması açısından size bağlı çalışan ekip sayısı, sorumluluklarınız, görev tanımınız ve bahsi geçen iş hakkındaki varsa başarılarınız/ ödülleriniz mutlaka belirtilmelidir. Mümkünse iş deneyimlerini anlatırken ayrılma sebeplerinizi 1-2 kelime ile belirtmeye çalışınız, örneğin evlilik, kariyer hedefi, firma iflası gibi.
  • Yetkinlikler : Sizi görevinizde öne çıkaran ve başarılı olmanızı sağlayan özellikleriniz neler? Sonuç odaklılık, iletişim yeteneği, içsel motivasyon, pozitif düşünme, photoshop bilgisi, outlook kullanımı gibi nicel ve nitel pek çok yetkinliğiniz elbette bulunuyor. Şimdi bunları toparlayıp özgeçmişizde belirtme zamanı!
  • Kariyer Hedefi : Önemli noktalardan biri de kariyer hedefinizdir. İşveren temsilcisi işe almak isteyeceği kişinin gelecekteki hedefini bilmek ister, böylece belki bölüm müdürü ile beraber kendisi de sizin için bir kariyer hedefi çizecektir. Kısa vadede ve uzun vadede olarak iki ayrı kariyer hedefi belirtebilirsiniz.
  • Referanslar : Referanslar özgeçmişinizin en sonunda yer alan ve başvuru yaptığınız firma yetkilisi tarafından istenildiğinde arayıp sizin hakkınızda bilgi alabileceği kişilerdir. Maksimum 3 kişi belirtmeniz yeterlidir. Kişilere kendilerini belirttiğinizi mutlaka önceden bildirmelisiniz, aksi takdirde telefon geldiğinde şaşırabilir veya telefonu açmayabilirler. Ayrıca referansların,iş çevrenizden olması çok önemlidir, aile bireylerini veya samimi arkadaşlarınızı referans olarak belirtmemelisiniz. Sizinle daha önceden beraber çalışmış astınız, üstünüz veya ekip arkadaşınız referans olabilir. Eğer daha önce iş veya staj deneyiminiz yoksa bir öğretmeninizi de referans olarak belirtebilirsiniz.

Önemli Notlar: 

Başvurduğunuz pozisyon mimarlık, grafikerlik, fotoğrafçılık gibi geçmiş çalışmalarınızı sunabileceğiniz bir pozisyonsa kendinize bir portfolyo hazırlamanız ve başvuru aşamasında cv’nize ek olarak veya mail ortamında sunmanız önemlidir.

Öz geçmişinizdeki eğitim ve iş deneyimlerini sondan başa doğru aktarmanız daha doğru olacaktır. Yani en son hangi iş yerinde çalıştığınızdan başlayarak ilk iş deneyiminize doğru bir sıralama yapmalısınız. Eğitim bilgileri için de aynı kural geçerlidir.

Özgeçmişiniz çok uzun olmamalıdır. Okuyan kişiyi sıkmamasına özen göstermelisiniz bu sebepten özellikle iş deneyimlerinizi anlatırken kısa ve öz anlatmaya gayret etmelisiniz. Daha detaylı bilgileri zaten görüşmeye gittiğinizde aktaracaksınız.

Eğer mail yoluyla iletecekseniz özgeçmişiniz word gibi kolay açılabilen bir formatta olmalıdır. Özgeçmişinize ulaşılabilecek bir link paylaşmamalısınız.

Özgeçmişinizin ismi önemlidir. Dosya adını adınız ve soyadınız olarak düzenlemelisiniz. Alakasız isimler hoş durmayacaktır.

E-mail adresinizin resmi olmasına özen göstermelisiniz. Size ait olmayan veya isminizin geçmediği, lakabınızın geçtiği e-mail adreslerini iş ortamında kullanmamalısınız.

Size ait olan bir web sitesi, linkedin gibi iş odaklı hesapların kullanıcı adlarını ve isimlerini özgeçmişinizde belirtebilirsiniz.

İş görüşmeleri genellikle herkes için stresli anlardır özellikle de öğrenci, yeni mezun veya çalışma hayatınızın ilk 5 senesi içindeyseniz bu heyecanlı haliniz olağandır. Peki heyecanınızı kontrol altına almak için neler yapabilirsiniz?

  • Birinci adım,  sizin tecrübenizde ve konumunuzda olan herkes için yaşadığınız bu heyecanın normal olduğunu fark etmek. Yerinizde kim olsa heyecanlanırdı hele ki hayalini kurduğu iş için görüşmeye geldi ise. Bu durumun normalliğini fark etmeniz sakinliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
  • İkinci adım, görüşmeniz negatif sonuçlanırsa ne olur? Belki görüşme sonucunuz cevapsız kalacak, belki görüşme esnasında  eksikleriniz yüzünüze açıkça söylenecek, belki de görüşme çok iyi geçti diye sevineceksiniz ancak aldığınız cevap olumsuz olacak. Örnekleri çoğaltmak mümkün fakat en kötü senaryo kendinize yeni bir iş aramak olacak, çünkü bu iş dünya üzerindeki son iş değil. Bu işe girememek de dünyanın sonu değil.
  • Heyecanınızı azaltmanın diğer  yolu ise, görüşmeye gitmeden önce kendinizi sizinle görüşme yapan firma yetkilisinin yerine koyabilmekten geçiyor. Başvuru yaptığınız pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler nelerdir? Siz bu yetkinliklerin kaçına sahipsiniz? Sahip olmadığınız bu yetkinliklere sahip olabilmek için ne gibi çabalar sarf ediyorsunuz? Ve en nihayetinde kilit soru şu: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?
  • Son adım olarak, görüşme öncesi sizi gevşeten  bir kahve ve yanında mükemmel bir tatlı tüketebilirsiniz. Tatlının mutluluk hormonu salgıladığı artık hepimizin bildiği bir gerçek ne de olsa:)

Yukarıda yazılan maddeler iş görüşmesi heyecanını yatıştırabilmek için yapılabilecek önemli yöntemlerdi ancak şimdi daha mühim bir yöntemi bilmenizde fayda var: İş görüşmesine girmeden önce, sizi  her zaman cesaretlendiren  bir dostunuzun sesini duyun. Bu ses sizin tedirginliklerinizi, çekimserliklerinizi ve heyecanınızı azaltırken, öz güveninizi tazeleyecek. Görüşmenize işte şimdi hazırsınız,

Bol şans…

İş görüşmesine giderken elbette ki umulan tek şey görüşmenin olumlu sonuçlanmasıdır. Ancak bazen bir iş için biçilmiş kaftan dahi olsanız, sonuç olumsuz olarak karşınıza çıkabilir. Bu durum oldukça can sıkıcı olduğu gibi bir süre sonra iş arama süreci uzadıkça sizin öz güveninizi zedeleyebilir ve bunalıma girmenize bile sebep olabilir. Bu yüzden sıkça rastlanılan bazı yanlış davranışlar şöyle sıralanabilir:

  • Geç kalmak : Görüşmeye geç kalmak çok sık yapılan bir davranış olup, karşı tarafın sizin için sorumsuz ve isteksiz biri olduğunuzu düşünmesine yol açabilir. Bu da size eksi puan olarak yansıyacaktır. Görüşmeye zamanında gitmek oldukça önemlidir, elinizde olmayan sebeplerden dolayı geç kalma durumunuz varsa da mutlaka görüşmeden önce firmayı arayarak bilgilendirme yapmalısınız. Bir diğer önemli nokta ise her ihtimale karşı biraz daha erken yola çıkmaktır.  Sorumluluk sahibi olduğunuzu yansıtmanın en iyi yollarından biri budur. 
  • Firma hakkında bilgisiz olmak : Görüşmeye gideceğiniz firmayı mutlaka çeşitli kaynaklardan incelemelisiniz. Size “firmamızla ilgili ne biliyorsunuz, bize neden başvurdunuz? ” diye bir soru gelirse “denk geldi başvurdum, hatırlamıyorum” gibi cümleler yerine “şu özelliğinizden dolayı bünyenizde çalışmak isterim” gibi firmayla ilgilendiğinizi belli eden cümleler kurmaya gayret etmelisiniz böylece bu işi istediğinizi yansıtmış ve işinizi de aynı şevkle yapacağınızı belli etmiş olursunuz.
  • Uygunsuz kıyafetler ile gitmek : Kadın adaylar için de erkek adaylar için de ortak kural fazla salaş, ütüsüz, özensiz kıyafetler ile görüşmeye gitmemek ve temiz olmaktır. Kadınlar için fazla dekolte kıyafetler olumsuz bir imaj olabilir. Ölçülü kıyafetler ve hafif bir makyaj, sade bir saç modeli, temiz tırnaklar ve abartısız takılar tercih sebebi olmalıdır.  Daha detaylı bilgi almak isterseniz; “İş Yerinde Giyim Kuşam Adabıbaşlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Cep telefonunuzun sesini açık bırakmak: Cep telefonunuzun sesi mutlaka kısık ve titreşimi kapalı olmalıdır. Bu işi istiyorsanız telefonunuzla yarım saatliğine vedalaşmayı göze alın. Bu sizin o işe saygınızı gösterir.
  • Ücret odaklı yaklaşım sergilemek : Hepimiz ay sonunda alacağımız maaşın hayalini kurarız bu bir gerçek. Ancak siz siz olun konu maaşa gelmeden “maaşım ne kadar? yol parası var mı? yemek parası ne kadar” gibi sorularla karşınızdaki yetkiliyi bunaltmayın. Öncelikle işin niteliğini öğrenmeye odaklanın, maaş ve yan haklar zaten sırası gelince konuşulacaktır.
  • Gereğinden fazla sıcakkanlı olmak : Görüşmede sürekli karşı tarafa iltifatlar etmenin, hal hatır sorma faslını uzatmanın size artı değil, eksi puan olarak dönmesi kaçınılmazdır. Orada bulunma sebebinizin iş görüşmesi olduğunu, sıcak ama aynı zamanda resmi olmanız gerektiğini unutmayın.
  • Düşük özgüven : En önemli madde en sonda. Özgüveniniz yalnızca iş görüşmesi değil, tüm görüşmelerinizdeki en önemli unsurdur. Pozisyonla ilgili eksiğiniz varsa bile gerekli eğitimleri alarak eksiğinizi giderebileceğinizi unutmamalısınız. Kendinize güvenmek ve istekli olmak bir işi kapmanın en önemli yollarıdır. 

Kısacası bir iş için eğitiminize ve yetkinliklerinize göre biçilmiş kaftan olabilirsiniz. Ancak işe alımınızda kişisel özellikleriniz ve kendinizi yansıtma şekliniz de seçilme durumunuzda belirleyici rol oynayacaktır. Bazı hataları heyecandan yapıyor olabilirsiniz, heyecanlanma sorununuz var ise  “İş Görüşmesi Heyecanını Kontrol Altına Almak” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.