Doğum, yüzyıllardır süregelen kadının içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği fizyolojik bir olaydır. Doğal doğum ise mümkün olduğunca gereksiz müdahaleden kaçınılan, doğumun kendiliğinden başlayıp kendiliğinden devam ettiği müdahalesiz doğumdur. Yapılan her gereksiz müdahale anne bebek sağlığını tehlikeye atabilir ve olağan akışı olumsuz etkileyebilir. Burada kilit nokta müdahalenin “gerçekten gerekmesi” dir.
Doğal doğumda anne doğumun tüm coşkusunu hissedip, içgüdüleri ile doğumu gerçekleştirir. Bu doğum şekli anne-bebek bağını arttıran, bebeğin aktif olarak doğduğu, oksitosin, endorfin ve adrenalin hormonlarının salgılandığı doğumdur. Bu hormonları incelemek için, “Doğum Esnasında Salgılanan Hormonlar” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğal doğum, bilinenin aksine, vajinal doğum demek değildir. Çünkü her vajinal doğum, doğal değildir. Günümüzde pek çok vajinal doğumun müdahale ile gerçekleştiğini duymaktayız. Halbuki doğal doğum, sabır ile bebeğin kendiliğinden dünyaya gelişini beklemeyi gerektirir.
Doğal doğum, doğumun akışına saygıdır. Bebeğin dünyaya gelmek istediği zamana saygı duyar, annenin bedeninin ise doğuma en hazır hale gelmesini bekler. Bunun için ortamın uygunluğu da çok önemlidir. Sessiz, loş, güvenilir bir ortam ve iyi bir destekçi (eş, arkadaş,anne,doula ..vb.) pozitif etki yaratacaktır.
Hamilelik, kadınların hayatında oldukça önemli bir dönemdir. Bu büyülü süreç, kimileri için rahat ve keyifli geçerken, kimileri için ise mide bulantıları, kas ağrıları ve halsizlik içerisinde geçebilir. Minik yavrunuzla beraber zamanla ağırlaşan bedeninize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri ise elbette spordur. Ancak bildiğiniz üzere her spor bu sürece uygun olmayacaktır. Peki bu dönemde, doktorumuzun onayını da alarak hangi sporları yapabiliriz?
- Yürüyüş : Düzenli yapılan hafif yürüyüşler sizi doğuma hazırlar ve ilerleyen dönemlerde oluşabilecek bel ve sırt ağrılarınızı hafifletir. Günlük yarım saatlik yürüyüş hamilelik döneminde idealdir.
- Yüzme : Hamilelikte önerilen en kıymetli spordur. Yüzme tüm kasları harekete geçirdiği gibi aynı zamanda kişinin zihninde de dinginliği sağlar.
- Yoga : Hamile yogası, normal yogadan daha farklıdır. Bir takım hareketler kısıtlı yapılır, bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Hem bedene hem ruha hitap eder ve kişide sakinliği de sağlar.
- Pilates : Normal doğumu kolaylaştırdığı söylenen pilates, hamilelik öncesinde yapılmıyorsa çok önerilmez. Yoga gibi hamile pilatesinde de her hareket yapılmaz ve bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır.
- Squat : Özellikle hamileliğin son trimesterında normal doğum isteyen kadınlara kolaylık sağlayacak olan squat bebeğin doğum kanalına girmesi ve uygun pozisyonu alması için yardımcıdır.
Bahsi geçen tüm sporlar mutlaka sizin sağlık durumunuza göre doktorunuzun onayı alınarak yapılmalıdır. Sağlıklı hamilelik günleri dileklerimizle…