Etiket

kolostrum nedir

Yazılar

Hamilelik, hayatınızda yeni bir tecrübedir. Her tecrübe gibi size yeni hisler, yeni heyecanlar yaşatır ve yeni bilgiler öğretir. Daha önce çok kullanmadıysanız bu dönemde sıkça duyacağınız bu kelimeleri öğrenmenizde yarar var. Doktorunuzdan ve çevrenizden mutlaka duyacağınız bu kelimeleri o anda araştırma fırsatınız olmayabilir, şimdiden yardımcı olması amacıyla sizin için derledik:

 

Abdominal / vaginal muayene: Bebeğinizin olacağını büyük ihtimalle kendi kendinize test yaparak öğrendiniz ve bir kadın doğum uzmanına görünmeye karar verdiniz. İlk haftalarda bebeğiniz çok çok küçük hatta bir pıhtı halinde olduğu için vaginal muayene yani alttan doktorunuzun kameralı bir alet ile kontrolü sayesinde görülecek ve gelişimi takip edilecektir. İlerleyen aylarda bu muayene ultrason ile abdominal yani karın üzerinden bakılarak yapılacaktır.

 

Plesanta: Bu kelimeyi daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Fakat halk arasında anlamı çoğu zaman yanlış bilinir. Plesanta bebeğinizin içinde büyüdüğü kese anlamına gelmez. Oluşan su dolu kesenin içinde, rahmin bir tarafına yapışık olarak duran ve bebeğinizin göbek kordonunun bağlı olduğu beslenmesini sağlayan kan dolu geçici organdır. Geçicidir çünkü bebeğiniz doğar doğmaz kordonun kesilmesiyle birlikte görevini tamamlamış olur ve atılır. Bebeğinizle birlikte doğar. Plesantanın rahmin ağız kısmına aşağı doğru yapışık olduğu durumlarda doğumun sezeryan olması gerekebilir.

 

Kolostrum: Bebeğiniz doğduktan sonra emzirmeniz için hemen size verilecektir. Kolostrum emzirmeye başladığınızda memeden gelen şeffaf ilk süttür. Bu süt sütünüzün en kıymetli hali, bebeğin bağışıklığını en çok geliştiren ve onu besleyen süttür. Anadoluda eski inanışta bu süt bebeğe verilmezdi. Bu oldukça yanlış bir tutumdur. Bebeğiniz bu ilk sütü mutlaka içmelidir. Doğumdan sonraki ilk bir kaç saat içerisinde bebeğinizi mutlaka emzirmeye çalışın ve az da olsa gelen o ilk sütü almasını sağlayın.

 

Epidural: Bir tür lokal anestezi türüdür. Ağrı hissedilmemesi için sezeryan doğumlarda ve isteğe bağlı olarak normal doğumların son aşamasında dozları ayarlanarak belden vurulan bir iğne ile verilir. Bu şekilde bilinciniz açık kalır ve sadece belden aşağınızı hissetmezsiniz. Sonrasında yoğun baş ağrısı yapabilir, migreni olan hastaların doktorlarına durumlarını bildirmesi çok önemlidir. Epidural anestezide belinize omuriliğe yerleştirilen bir katater (ince boru) durur ve sabitlenir. Burada ilaç omuriliğin içindeki zarın dışına verilir,zarın arkasındaki sıvıya verilmez. Kateter üzerinden doktorunuz gerektikçe ve doğumdan sonra da buradan ağrı kesici vermeye devam edebilir.

Spinal: Spinal de bir tür lokal anestezi türüdür. Aynı şekilde belden aşağısı uyuşturulur, bilinç açıktır. Sadece sezeryan doğumda uygulanır. Etkisi epidurale göre daha hızlı geçer. İlaç bir kerelik verilir, belde bir kateter takılı kalmaz. Burada ağrı kesici ilaç omurilik etrafındaki zar geçilerek içerideki sıvıya verilir. Sonrasında baş ağrısı görülme riski buna da vardır.