Etiket

mahallenin en mutlu bebeği

Yazılar

Bebekler neden uyumayı sevmez? Neden ebeveynler onların uyuması için en uygun ortamı hazırlarken, onlar uykudan bu denli kaçarlar? Uyumayı seven bebek var mıdır? Tüm bu sorular, bebeği uykuya zor geçen annelerin zihninden sık sık geçse de cevapları bulmak çok da kolay değildir. Ancak bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracak bir takım öneriler sunarak sizlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışalım. İşte öneri listemiz:

  • Beslenme : Bebeğinizin karın açlığı veya tokluğu uyku öncesi oldukça önem taşır. Uykuya geçmeden 1 saat önce yeme eylemini sonlandırmanız bebeğinizin yediklerini hazmetmesi ve karın ağrısı yaşamaması için önemlidir. Yatmadan önce çok ağır yemekler yedirmemeye de özen göstermekte fayda var.
  • Aktivite : Zihinsel ve fiziksel aktiviteler bebeğinizi uykuya daha çok adapte edecektir. Bu yüzden aktivite saatlerini iyi değerlendirmeli ve kaliteli zaman geçirmeye özen göstermelisiniz. Aktivitelerinizi farklı ortamlarda veya farklı kişilerle yapabilirseniz bebeğinizin zihin gelişimi için de daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.
  • Açık Hava: Uzmanlar bebeğinizi bağışıklık sistemi için, hava şartları ne olursa olsun, gün içinde mutlaka 15 dakika temiz havaya çıkarmanızı öneriyor. Bunun uykuya olan olumlu katkısı da bilinmektedir. Temiz hava bebeğinizi hem sakinleştirecek hem de uykuya geçişini kolaylaştıracaktır. Gün içinde 1-2 defa açık havanın bu mucizevi gücünden faydalanmaya gayret edin.
  • Banyo : Bebekler banyo sonrası gevşer ve uykuya daha rahat geçiş yapar tıpkı yetişkinler gibi. Her gün şampuan kullanımının zararlarını biliyoruz, bu yüzden bebeğinize şampuan kullanmadan, ılık su ile rahatlatmanız da yeterli olacaktır.

  • Masaj : Bebek masajı her geçen gün daha sık karşımıza çıkar oldu. Banyo sonrası  yapacağınız yumuşak dokunuşlu bir masajı bebeğinizin çok seveceği kesin. Bebek masajı için daha detaylı bilgi alabilmek isterseniz, “Bebek Masajı ile Mutlu Bebekler” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • Rutinler: Hepimizin uyku öncesi hazırlıkları vardır. Bebeklerde de bu hazırlıklar uykuya geçişi kolaylaştırır. Bebeğinizi aniden uyutmaya götürmek yerine, onun uyuyacağını kendisi anlayabilmesi ve kendisini hazırlayabilmesi için bir takım rutinler oluşturmalısınız. Bez değiştirme, banyo, masaj, ninni, emzirme, masal gibi kendinize göre bir liste oluşturabilir ve uygulayabilirsiniz. Burada önemli olan rutinlerinizi bozmamak ve her gün aynı saatte uygulamaktır.

 

 

“Mahallenin En Mutlu Bebeği” isimli kitapta “Bebeğinizin Uykuda Kalmasına Beş Temel Prensip’i Kullanarak Yardımcı Olun” diyen Dr. Harvey Karp’ın bahsettiği 5 Temel Prensip ise şu şekilde:

  1. Kundaklama : Demode gibi gözüken kundaklama, aslında bebeğinizin tam da ihtiyacı olan şey! Anne karnı hissiyatı yaratan kundak bebeklerin özellikle elleriyle kendilerini uyandırmalarını ve boşluktaymış hissini engelliyor. Bunun için kalça çıkığı riski taşıyan tam kundak değil, yarım kundak öneriler arasında. Bebeğinizi sadece kundaklayarak uyku süresini 3 saatten dört, hatta altı saate çıkarabilirsiniz.
  2. Yan ya da Yüzükoyun: Yüzükoyun yatırma konusunda geceleri değil, gündüzleri seçmelisiniz aksi takdirde bebeğinizin nefes alışında sıkıntı yaşanabilir. Yan yattığında ise mutlaka destekleyici kullanılmalı, devrilmemesi için. Geceleri mutlaka sırt üstü uyuma öneriliyor.
  3. Şşşt Sesi : Bebeğinizin alışkın olduğu, rahmin içindeki sesi andıran “şşt” sesinin bebeğinizi sakinleştirici tesiri bulunuyor.
  4. Sallama : Özellikle doğumdan sonraki ilk 3 ay bebekler rahmin içini andıran ortamları arıyor. Düşük ölçekli titreşimli bir sandalye de Dr. Karp’ın önerileri arasında.
  5. Emme : Anne memesini veya bir emziği emmek bebeklerde uykuya dalışı kolaylaştırıyor. Ancak derin bir uyku için emme yeterli değildir diyor Dr. Karp. Emzirmenin bebeklerde melatonin hormonunu salgılattığı da bilinen gerçekler arasında. Bu yüzden memede uyumak normal ve olağan kabul ediliyor.

Tüm bebeklerin mışıl mışıl uyuduğu ve tüm ebeveynlerin dinlenebildiği anları arttırmak dileğimizle 🙂