Emzirme dönemi oluşan göğüs ucu yaraları yeni annelerin kabusudur. Bu durum hem bebeğe alışma hem de doğum yorgunluğu ile aynı döneme denk geldiği için de lohusa kadınları emzirmekten dahi soğutabilir. Her kadında farklı sürede iyileşen göğüs ucu yaraları eğer müdahale edilmezse, ağrı ve akabinde kanama ile sonuçlanabilir.
Aslında bu yaraların en büyük sebebi bebeği doğru pozisyonda tutmamaktan kaynaklıdır. Yanlış tutuş pozisyonu yaraların oluşumuna zemin hazırlar. Emzirirken bebeğin meme ucunu değil, meme etrafında bulunan koyu renk bölgeyi (areola) mümkün olduğunca ağzına almasını sağlamalısınız. Bunun için de emzirme öncesinde memenizi hafifçe sıkarak 1-2 damla süt gelmesini sağlayıp, bebeğinizin dudaklarına sürebilirsiniz. Dudaklarında sütü hisseden bebeğiniz ağzını açacaktır, sizin de o esnada areolayı (koyu renk bölge) bebeğinizin ağzına yerleştirmeniz gerekir. İlk denemelerde bir emzirme danışmanından veya tecrübeli birinden yardım almanız gerekebilir.
Emzirme döneminde oluşan göğüs ucu yaralarının iyileşmesi için ise bir takım önerilerimiz bulunmakta :
- Eğer meme uçlarınız yara oldu ise eczanelerde satılan meme ucu onarıcı kremlerden mutlaka edinmelisiniz. Bazı kremler yıkanma gerektirmeden, emilebilir özelliktedir. Krem alırken bu kısma dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde her emzirme öncesi meme ucunuzu kaynamış ılımış su ile temizlemeniz icap edecektir.
- Mümkün olduğunca bol kıyafetler giymeli ve sütyen giymemeye çalışmalısınız. Krem sürdükten sonra bir müddet göğüslerinizi açık bırakmanız da önerilir. Meme uçları hava aldıkça daha hızlı iyileşecektir.
- Sütyen takmanız gereken durumlar için meme uçlarına gümüş kapak takabilirsiniz. Bu kapaklar meme ucunuzun sütyene temasını engelleyeceklerdir. Ayrıca gümüşün tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.
- Doğal bir yöntem ise ayva çekirdeğinden evde kendiniz yapabileceğiniz jeldir. Ayvanın çekirdeklerini yarım çay bardağı temiz su ile buluşturup en az 24 saat bekletiniz. Oluşan jeli meme uçlarınıza sürebilirsiniz.
- Tüm bu önerilere rağmen meme ucunuz kanama derecesine kadar yara olduysa, o memenizi 1-2 gün sağıp bir kaşık veya enjektör ile bebeğinize sütü verebilir, diğer meme ile emzirmeye devam edebilirsiniz. Ancak gereksiz sağımın da meme ucunu tahriş edebileceğini ve başka sorunlara yol açacağını lütfen unutmayınız. Yeni doğan döneminde bebeğin memeye alışması çok önemli olduğu için de mümkün olduğunca sağma işlemini kısa tutup emzirmeye devam etmeye çalışınız.
Hamileliğin 32. haftasında meme uçlarına sabah akşam sürmek üzere meme ucu koruyucu kremlerden kullanmak doğuma kadar daha fazla etki etmesini sağlayacaktır. Ayrıca emzirmenin ilk dönemlerinde bir emzirme yastığı kullanarak da bebeğin konumunu ayarlama konusunda daha rahat edebilirsiniz.
Tüm bu süreç geçtikten sonra bebeğinizi keyifle emzirecek ve aranızdaki bağın nasıl bu kadar güçlendiğini gördükçe gösterdiğiniz sabır için kendinize teşekkür edeceksiniz 🙂