Etiket

meme ucu yarası

Yazılar

Emzirme dönemi oluşan göğüs ucu yaraları yeni annelerin kabusudur. Bu durum hem bebeğe alışma hem de doğum yorgunluğu ile aynı döneme denk geldiği için de lohusa kadınları emzirmekten dahi soğutabilir. Her kadında farklı sürede iyileşen göğüs ucu yaraları eğer müdahale edilmezse, ağrı ve akabinde kanama ile sonuçlanabilir.

Aslında bu yaraların en büyük sebebi bebeği doğru pozisyonda tutmamaktan kaynaklıdır. Yanlış tutuş pozisyonu yaraların oluşumuna zemin hazırlar. Emzirirken bebeğin meme ucunu değil, meme etrafında bulunan koyu renk bölgeyi (areola) mümkün olduğunca ağzına almasını sağlamalısınız. Bunun için de emzirme öncesinde memenizi hafifçe sıkarak 1-2 damla süt gelmesini sağlayıp, bebeğinizin dudaklarına sürebilirsiniz. Dudaklarında sütü hisseden bebeğiniz ağzını açacaktır, sizin de o esnada areolayı (koyu renk bölge) bebeğinizin ağzına yerleştirmeniz gerekir. İlk denemelerde bir emzirme danışmanından veya tecrübeli birinden yardım almanız gerekebilir.

Emzirme döneminde oluşan göğüs ucu yaralarının iyileşmesi için ise bir takım önerilerimiz bulunmakta :

  • Eğer meme uçlarınız yara oldu ise eczanelerde satılan meme ucu onarıcı kremlerden mutlaka edinmelisiniz. Bazı kremler yıkanma gerektirmeden, emilebilir özelliktedir. Krem alırken bu kısma dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde her emzirme öncesi meme ucunuzu kaynamış ılımış su ile temizlemeniz icap edecektir.
  • Mümkün olduğunca bol kıyafetler giymeli ve sütyen giymemeye çalışmalısınız. Krem sürdükten sonra bir müddet göğüslerinizi açık bırakmanız da önerilir. Meme uçları hava aldıkça daha hızlı iyileşecektir.
  • Sütyen takmanız gereken durumlar için meme uçlarına gümüş kapak takabilirsiniz. Bu kapaklar meme ucunuzun sütyene temasını engelleyeceklerdir. Ayrıca gümüşün tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.
  • Doğal bir yöntem ise ayva çekirdeğinden evde kendiniz yapabileceğiniz jeldir. Ayvanın çekirdeklerini  yarım çay bardağı temiz su ile buluşturup en az 24 saat bekletiniz. Oluşan  jeli  meme uçlarınıza sürebilirsiniz.
  • Tüm bu önerilere rağmen meme ucunuz kanama derecesine kadar yara olduysa, o memenizi 1-2 gün sağıp bir kaşık veya enjektör ile bebeğinize sütü verebilir, diğer meme ile emzirmeye devam edebilirsiniz. Ancak gereksiz sağımın da meme ucunu tahriş edebileceğini ve başka sorunlara yol açacağını lütfen unutmayınız. Yeni doğan döneminde bebeğin memeye alışması çok önemli olduğu için de mümkün olduğunca sağma işlemini kısa tutup emzirmeye devam etmeye çalışınız.

Hamileliğin 32. haftasında meme uçlarına sabah akşam sürmek üzere meme ucu koruyucu kremlerden kullanmak doğuma kadar daha fazla etki etmesini sağlayacaktır. Ayrıca emzirmenin ilk dönemlerinde bir emzirme yastığı kullanarak da bebeğin konumunu ayarlama konusunda daha rahat edebilirsiniz.

Tüm bu süreç geçtikten sonra bebeğinizi keyifle emzirecek ve aranızdaki bağın nasıl bu kadar güçlendiğini gördükçe gösterdiğiniz sabır için kendinize teşekkür edeceksiniz 🙂

Bebeğinizin gelmesini sabır ve heyecanla beklediniz ve işte artık o büyülü an geldi. Şimdi onu kucağınıza alma, sarılma ve emzirme zamanı.

Dünya Sağlık Örgütü herhangi bir engel yoksa bebeklerinizi ilk 2 yıl emzirmenizi önerir. Yapılan araştırmalar da bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesi, fiziksel ve zihinsel gelişimi için emzirmenin çok önemli olduğunu gösterir. Fakat ilk etapta emzirmek hep o duygusal anne bebek emzirme fotoğraflarında olduğu gibi güllük gülistanlık olmayabilir. Özellikle ilk kez emziriyorsanız bu süreç oldukça sancılı geçebilir. Doğru emzirme için yapılması gerekenler:

*Bebeğiniz doğar doğmaz ilk bir iki saat içerisinde hemen emzirmeye çalışın. Kolostrum adı verilen ilk süt bebeğinizin bağışıklık sistemi için çok gerekli ve faydalıdır.

*Göğüs ucunu bebeğe, doğru verebilmek ve doğru tutabilmek için elinizi C harfi şeklinde yaparak göğsünüzü tutun.

*Bebeğin emmeye başlaması için göğüs ucunuzu dudağına değdirmeniz yeterli. Ultrason görüntülerinden de hatırlarsınız ki o dünyaya emme refleksini öğrenip geldi.

*Emme süresi bebekten bebeğe değişir. Bazı bebekler çok hızlı bir şekilde emip göğsü boşaltabilirken bazılarınınki yarım saat- bir saati bulabilir. Bebeğiniz özellikle ilk zamanlar emerken çok yorulacaktır. Ona dinlenmesi ve devam etmesi için zaman tanıyın.

*Doğru emzirme pozisyonunu bulun. Doğru pozisyon bebeğin göğsünüzdeki kahverengi halkanın tamamını emdiği yerdir. Sadece göğüs ucunuzu veya belli bir kısmını emdiği pozisyonlar meme başı yaralarına ve ağrı duymanıza sebep olabilir.

*Doğru pozisyonu bulmak için bir tane emzirme yastığı edinin. Yastıksız bir şekilde bebeği doğru tutsanız bile bir süre sonra kolunuz yorulacak ve bebek kayacaktır.

*Emzirirken ilk etapta göğsünüzden şekerli süt gelecektir. Uyku getiren, besleyici ve yağdan zengin süt göğüsten emzirmenin sonlarına doğru gelecektir. Bu sebeple önce bir göğsünüzdeki sütün bitmesini bekleyin ve sonra diğer göğse geçin. Yapılan en büyük yanlışlardan biri en fazla süt olan göğüsten emzirmeye başlamaktır. Bu şekilde bebek alması gereken besin ve vitaminleri alamamakta dolayısıyla eksik beslenip az kilo almaktadır.

*Mastit olmamak için bebeğinizin yetersiz emdiği durumlarda göğsünüzdeki fazla sütü pompa ile sağın. Uygun saklama koşullarında saklayın.

*Bebeğinizin ihtiyacından fazla süt sağımı yaparsanız, beyniniz daha fazla süte ihtiyaç var mesajını alacaktır ve gereksiz bir süt deponuz olacaktır.

*Bebeğinizi özellikle ilk 3 ay ne zaman isterse emzirin. Bu memeye bağlı bir hayat anlamına gelebilir. Fakat bebeğinizin bildiği tek şey emmek ve kendisini en güvende hissettiği yer de sizin göğsünüzdür. Buna hazırlıklı olun.

*Göğüs ucunuz sterilize olan sütünüz aracılığı ile temizlenmektedir. Bunun dışında sabun içeren bir temizleyici ile temizlik yapmanız önerilmez. Arada karbonatlı su ile silmeniz yeterli olacaktır. Bunun için bir pamuğu karbonatlı suya batırıp göğsünüzü silebilirsiniz.

*Meme başı yaralarının olmaması için mümkünse doğumdan önce meme ucu yumuşatma kremlerinden kullanın. Bu kremleri doktorunuza danışarak seçin. Doğumdan sonra emzirme sürecinde de kullanın. Fakat en doğal kremleri seçmeye özen gösterin. Bazıları emzirmeden önce yıkanmalıdır. Bazen çok hızlı emzirmeniz gereken durumlar olacak, bebeğinizin çok ağlaması veya uyanması gibi. Bu tip durumlar için doğal ve yıkanmadan da kullanılabilecek kremleri seçmeye çalışın.

*En fazla süt üretimi siz uyuduğunuz ve dinlendiğiniz zaman olacaktır. Her fırsatta dinlenmeye çalışın.

*En az sütün miktarı kadar önemli olan diğer konu da sütün kalitesidir. Farklı çeşitlerdeki besin gruplarından beslenin. Çeşit çeşit meyve, sebze, et, balık tüketmeye ve su içmeye çalışın.

*Emzirmeye bir engel yoksa ek gıdaya geçene kadar (ilk 6 ay) bebeğiniz sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdaya geçtikten sonra da anne sütü ikinci plana atılmamalıdır.