Etiket

moda analizi

Yazılar

Kariyer yolculuğuna bambaşka bir yolla başlamış olsa bile, ruhuna, tutkusuna ve çocukluk hissiyatlarına daha fazla hayır diyemeyerek “moda”yı hayatının merkezine almış bir isim Güzide Yücel. Moda ve seyahatle yoğrulan yaşam tarzında,  stil danışmanlığının hakkını veriyor belli ki. Bize de tecrübelerinden faydalanarak 20 soruluk bir röportaj yapmak düşüyor kendisiyle:

“Güzide Yücel ” kimdir kısaca tanıyalım.

Dikiş makinası sesinin, moda dergilerinin sayfa seslerine karıştığı bir evde büyüyen, çocukluk anılarında oyuncaktan çok makas olan ve giydiği her şeyi önce hisseden bir moda tutkunuyum.

11 yıldır kamuda uzman olmama rağmen çocukluktan kalma bu kreatif yön ve moda tutkusu yeniden sınava girerek Moda Tasarımı bölümü kazanmamı sağladı. Şu anda moda tasarımı öğrencisiyim ve aynı zamanda stil danışmanlığı yapmaktayım.

Projelerimi moda, sanat ve seyahatten ilham alarak gerçekleştirmeye ve onları sosyal medya içerikleri olarak paylaşmaya bayılıyorum.

Tarzını birkaç kelime ile özetlemeni istesek?

Çarpıcı ve zarif… Tarzımı tam olarak ifade eden 2 kelime. Zarif stilin özenli ve romantik detaylarını korurken bir yandan daha çarpıcı, dramatik detaylarla lookumu parlatmayı seviyorum.

Gardrobunda en sevdiğin şeyler nelerdir?

En sevdiğim şeyler, hem en çok dikkat çeken yıldız parça dediğimiz ara sıra alınan parçalar, hem de beyaz bir tshirt  ya da  dümdüz bir ipek gömlek gibi en sade parçalar. Bu uçlardaki parçaları değil giymek, bunlara bakmak bile beni mutlu ediyor.

Peki ya olmazsa olmazın?

Blazer ceketler  ve Tailored kesim pantolonlar olmazsa olmazlarımdandır.

Yazlıklar mı kışlıklar mı favorin?

Aslına bakarsanız her sezonu ayrı ayrı seviyorum ama daha fazla katmanlama yapılabildiği için bahar ve kış ayları daha çok stil sahibi görünebilme imkanı sunan zamanlar. Çünkü üst üste gelen en az 3 parça ile daha havalı göründüğümüz bir gerçek.

Ya ayakkabılar? En sevdiklerin hangileri?

Ayakkabılarda daha sade olanları tercih ediyorum. Yaz aylarında yok denecek kadar ince bantlı bir ayakkabı favorimken,  kışın dizin çok üzerinde bir çizme favorim olabiliyor.

Sence sana en çok yakışan renk?

Renk için belirleyici 2 özellik var aslında. Birincisi cilt alt tonunun soğuk ya da sıcak oluşu, ikincisi ise cildin parlak ya da pesliği. Ben soğuk alt tonlu ve pes renkleri yakıştırıyorum. Sisli bir mavi tonu  mesela bana inanılmaz yakışır.

“Her zaman yanımda olsun” diye istediğin bir kıyafetin var mıdır tatil dönemlerinde?

Aslına bakarsanız hiçbir tatilimde bir önceki tatilimle aynı şey yanımda olmaz. Çünkü seyahatlerimde baştan ayağa gideceğim yerin ruhuna uygun olacak looklar hazırlarım. Ortamla uyumlu fotoğraflar yakalamaktan inanılmaz keyfalırım. Ama yine de bir cevap vermem gerekirse o da mutlaka rahat bir ayakkabı ve sezona bakmaksızın terlik olur.

En son hangi parçaları aldın?

Ten rengi bir saten slip elbise aldım. 2 tane de ipek gömlek aldım.

En sevdiğin markalar?

Hızlı moda markalarından Zara ve H&M favorilerim arasında ama H&M’e fiyat performansı ve sürdürülebilirlik çalışmaları sebebiyle biraz daha sempatiyle yaklaşıyorum.

Yüksek modadan ise Schiaparellinin sürreal tasarımlarına ve Alexander McQueen’in hacimli formlarına bayılıyorum.

 

Kafama koydum şunu almalıyım dediğin bir şey var mı?

Aslında en küçük şey bile “kafama koydum şunu almalıyım”a dönüyor bir süre sonra.

Ne tarz çantalar seversin ve favori çantan hangisi?

Çanta konusunda iki yaklaşımım var. Görsel amaçlı kısa süreli kullanımlar için küçük çantalar ve günlük hayatımı domine eden işlevsel çantalar.

İçine bilgisayardan öğle yemeğime, makyaj malzemelerinden detox suyuma kadar her şeyi koyabildiğim kocaman bir shopper çanta vazgeçilmezim.

Aksesuarlarla aran nasıl? Şunu takmadan çıkmam dediğin bir takı var mı?

En sevdiğim şeylerden biri aksesuardır. Kocaman bir küpe bir tshirt bir jeanin bile havasını anında değiştirir. Her kıyafetim için ayrı aksesuarlar kullansam da genel anlamda ortak noktaları gold olmalarıdır.

Bu yıl moda olan şeylerden en çok hangisini sevdin?

Net bir şekilde söylemem gerekirse o da platform topuklardır.

Peki ya elbiseler? En sevdiklerin hangileri?

Elbiselerde en sevdiğim vücudun silüetini çok bozmayan ama çarpıcı bir detayı da barındıran elbiseler. Uzun elbiseleri kısa elbiselerden daha çok sevdiğim de bir gerçektir.

Saç rengini çok değiştirir misin?

Hayır değiştirmem. Saç rengi değiştirmeyi köklü bir değişiklik olarak görmüşümdür hep. Bu yüzden saç rengindeki değişiklik köklü bir değişiklik gerektirir. Gardırop bile değiştirmek gerektirebilir bu durum. O yüzden saçımda sık değişiklik çok tercih etmem.

Sürmeden çıkmam dediğin makyaj malzemelerin?

En sevdiğim makyaj malzemem rujdur. Makyajım hep aynıdır ama rujla, kıyafetime göre çeşitlilik sağlarım.

En sevdiğin kozmetik markaları nelerdir?

Ulaşılabilir markalardan Loreal en sevdiğim marka. YSL ve Dior da sevdiklerim arasındadır.

Etiketi üstünde bir şey kaldı mı dolabında?

Hiçbir zaman olmadı.

Dolap gibi uygulamaları kullanıyor musun? Hesabın nedir?

Kullanıyorum ama o programlardaki satılma süresi içerisinde hemen başkasına veriyorum 🙂

Sizler de Güzide Yücel’in seçimlerini incelemek ve tarzınıza katkı sağlamak istiyorsanız “guzideyucel” instagram kullanıcı adıyla kendisini takip edebilirsiniz.

Moda, yaratıcı endüstrilerin en hızlısı diyebiliriz. Tasarımdan üretime, satıştan satış sonrası hizmete kadar tüm stratejilerin belirleyicisi artık hız. Müşterinin yapısına uygun esneklikte ve hızda olmak markalar için en önemli rekabet avantajı iken bu yarışta hızlı olamayan bir marka, trend ürünün sezonunu kaçırmaya, yoğun bir indirime ve sezon sonu devretmesine yani kısaca maddi zarara maruz kalıyor. Peki, moda trendlerini öngörüp ürünü hızla reyona koyabilmek mümkün mü? Elbette mümkün. Türkiye’nin ilk ve tek moda trend analiz firması unvanına sahip Gona Trend, modanın hızına yetişen trend analizleriyle, markalara danışmanlık hizmeti veriyor. Firmanın kurucu ortaklarından Gonca Gül Özer’le yaptığımız söyleşide moda trend analizini ve yeni sezonun ilham veren trend öngörülerini konuştuk.

Sizi ve Gona Trend’i kısaca tanıyabilir miyiz? İstatistik ile modayı bir araya getirme fikri nasıl doğdu ve firmanız nasıl kuruldu?

Modayla olan bağım çocukluk ve ilk gençlik dönemim arasına denk gelen Alman Lisesi yıllarıma dayanmakta. Neredeyse 25 yıl kadar önce şimdiki kadar çok sayı ve çeşitlilikte yurt içinde temin edemediğimiz moda dergilerini okumaya olan sevgim ve dergi koleksiyonerliğim ilk adım oldu diyebilirim. Ardından gelen yıllarda İstanbul Üniversitesi İng. İşletme Fakültesinde okudum. Daha sonra biri ‘Finans’ , diğeri ‘Sanat ve Tasarım’ olmak üzere iki farklı alanda yüksek lisans yaptım. Bir süre medya planlaması alanında faaliyet gösterdikten sonra, 2008 yılından itibaren moda analisti ve tasarımcı olarak çeşitli firmalarda çalıştım. Yaşamakta olduğumuz çağın bir zorunluluk haline getirdiği disiplinler arası çalışmalarımın tohumları, düşünsel bazda Gona Trend’in ilk köklerini oluşturdu.

Firmamızın iş fikrinin filizlenmesi ise ülkemizdeki moda trend analistliği alanındaki boşluğu doldurmak arzusuna dayanıyor. Benim moda alanım ve iş ortağım Prof. Dr. Ahmet Mete Çilingirtürk’ün istatistik alanlarını birleştirerek, 2017 yılında sektörün önemli aktörlerine hizmet veren, Moda Trend Analizi alanında Araştırma ve Danışmanlık hizmetleri sunan firmamız Gona Trend’i kurduk. Yurt dışında WGSN, Trend Union, NellyRodi gibi başta İngiliz ve Fransız firmaları olmak üzere birçok trend tahmin ajansı faaliyet halindeyken, henüz yurt içinde bu iş kolunda çalışan kapsamlı bir kuruluş olmaması, bizim için önemli bir unsur oldu. Bizim bu firmalardan farkımız, analitik verilerle çalışıyor olmamız. Elde ettiğimiz analitik verileri, sektör uzmanlığı ile iç görülere dönüştürmekte ve kullanıcı kitlenin ihtiyaç duyacağı veri anlamlandırması yaparak karar verme sürçlerine katkı sağlamaktayız. Bu esnada en önemli nokta, doğru verilerin yanı sıra, isabetli bir moda gözlemcisinin yorumları ile doğru görülere ulaşmak. Günümüz Moda firmalarının ticari olarak başarılı olabilmesi için zamanın getirdiği gereklilikleri yansıtması şart. Aksi takdirde estetik fakat tüketicinin ihtiyacı olmayan yeni modellerin üretimi firmalar için, zaman ve maliyet kaybı olarak sonuçlanacaktır.

Firmalara tam olarak nasıl bir hizmet sağlıyorsunuz? Biraz bu konuyu açarsak, size danışan firmalara sunduğunuz hizmetler nedir, anlatır mısınız?

Az önce vurguladığım gibi, estetik fakat tüketicinin ihtiyacı olmayan yeni modellerin üretimi firmalar için, zaman ve maliyet kaybı olarak sonuçlanacaktır. Eksik veya yanlış trend öngörüsü, yapılacak olan üretimin zarar etmesine neden olabilir, doğru trend öngörüsü ile yapılan üretim ise potansiyel zarar ihtimalini minimumda tutacaktır. Bu bakımdan tasarımdan üretime satıştan pazarlamaya kadar alınan tüm kararlarda, yapılan trend öngörülerinin doğru ve isabetli olması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda firmaların, profesyonel trend danışmanlığı hizmeti almaları, kurum içinde yetiştirilecek bir moda trend analizcisinden çok daha uygun maliyetli olacak ve doğrudan kazanç elde edilmesini sağlayacaktır.

Danışan firmalara sunduğumuz hizmetlere gelirsek ; *Türkiye’deki ve dünyadaki giyim tercihlerini ve bunlara yön veren akımları izlemek,
* Çalıştığımız firmanın beklenti ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık olmak üzere ona uygun istatiksel analizler içeren raporlar hazırlıyoruz. Ayrıca bu analizlere ek olarak, moda gözlemcisinin sezgisel yaklaşımlarının ön planda olduğu 18 aylık ve 24 aylık projeksiyonlarda bulunan raporlara da yer veriyoruz.
Kısaca şu şekilde detaylandırabiliriz :
Ülke ve istendiği takdirde uluslararası düzeyde internet aramaları sayısı endeks olarak toplanmaktadır. Bu veri; il, ülke, ülkeler, ay ve ay-yıl olarak düzenlenebilmektedir. Zamansal Analiz ve Mekansal Analiz yapılarak hem Türkiye bazında hem de global bazda tahmin raporları hazırlanmaktadır.
Elde edilen analitik veriler, sektör uzmanlığı ile iç görülere dönüştürülmekte ve kullanıcı kitlenin ihtiyaç duyacağı veri anlamlandırması yaparak karar verme süreçlerine katkı sağlanmaktadır.
* Hazır giyim üreticilerine “Karar Destek” bazında bilgi sağlamak. Moda ve tekstil tasarımı için siluet, desen, renk, moda detayları ve yaşam tarzları gibi bütün açıları önceden haber vermek.
Önümüzdeki dönemde firmanın internet sitesi www.gonatrend.com üzerinden üyeler önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda raporlarını alabileceklerdir. Bunu uygun buldukları sıklıkla ulaşabilmelerini planlıyoruz.

“Moda analizi” sürecinden biraz bahseder misiniz?

Moda Analizi sürecinin ilk aşaması; yaşadığımız zaman dilimindeki tüketici davranışları ve ekonomik eğilimlerin yaratıcı akımlar üzerindeki etkilerini bulmak ve bu bulgular içinden trend olabilecekleri ayırmakla başlıyor. Bu aşamada en önemli nokta, büyük kitleleri harekete geçirebilecek satın alma eğilimlerini belirleyecek trendleri belirlemek. Ardından, kadın giyim, erkek giyim ve aksesuar trendleri alanlarında mevcut akımlar izliyoruz ve yeni yönelimleri raporluyoruz.
İstatistik ile ilgili bölümde ise; izlediğimiz veri ile moda yaratıcısı markalar tarafından belirlenen akımların hedef tüketici kitle üzerindeki etkilerini buluyoruz. Çalışmakta olduğumuz tekstil firmasının hedef kitlesinin 3 aylık, 6 aylık,1 yıllık ve 18 aylık olmak üzere renk, desen, siluet ve hazır giyim tercihlerine yönelik rapor sunuyoruz. Belirlenen döneme göre, seçtiğimiz süre uzun bir vadeyi kapsıyorsa moda gözlemcilerimizin yorumlarının etkinliği de bu oranda artmaktadır.

Türkiye’de bu alandaki tek firma olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?

Önceden bu alanda kurumsal olarak çalışmış herhangi bir Türk Firmasının olmayışı elbette ki markamız için büyük bir avantaj sağlamakta. Yerli tekstil firmalarımızın, bundan sonra tek alternatif olarak yabancı trend tahmin ajansları ile çalışmak zorunda kalmaması bizim için artı bir sevinç kaynağı. Fiyatlandırma stratejisi olarak da yabancı moda trend tahmin ajanslarına göre ülkemiz açısından daha uygun maliyetli olmamız da ayrıca bir tercih sebebi.

Sizden son olarak, bu sezonun trendlerine ve 2021 İlkbahar – yaz sezonuna dair birkaç ipucu alabilir miyiz? Hangi renk ve parçaları daha sık göreceğiz?

Moda her şeyden önce doğallığa doğru adımlar atıyor. Açıkçası bu bir zorunluluk olmuş durumda. Hızlı modanın yaşandığı dönemi artık yavaş yavaş ardımızda bırakıyoruz. Tüketiciler de bunu algılayarak bilinçlendiler. Daha zamansız kaliteli parçalara yönelerek, az ve öz seçim yapıyorlar. Z kuşağının burada çok güçlü etkilerini göreceğimizi düşünüyorum. Modanın etki alanlarının ve kurallarının değiştiğine şahit olacağız hep birlikte.

Yaşamakta olduğumuz salgın döneminin getirdiği kapalı ve izole hayat, neredeyse tüm dünyayı spor ve casual giyinmeye yönlendirdi. Kendimizi içinde konforlu hissettiğimiz parçaları giymeye başladık. Bu da bize adına ‘’rahatlık’’ dediğimiz yeni bir lüks kavramını beraberinde getirdi. Bence modada bu algı devam edecek, rahatlığa alıştıktan sonra geri dönüş olmayacaktır.

2021 yılı modanın anlamı açısından yeni bir devrin başlangıcı. Her ürün bir anlamla bütünleşiyor. Buradaki anahtar kelimeler uzun ömürlülük, çok yönlülük, çok fonksiyonluluk ve sezon ötesi olmak. Kıyafetlerimiz daha yumuşak ve konforlu olacak.

2021 ilkbahar yaz dönemine ait koleksiyonların geniş bir bölümünde de kadın giyim çizgileri daha rahat ve spor siluetlerde hayat buluyor. Kadın giyim ve erkek giyim arasındaki çizgiler belirsizleşiyor. Şöyle özetleyebiliriz :
Doğal hayat ve doğaya yönelimle birlikte nötral tonların hakimiyeti artıyor; ekru, kahverengi, sarı ve yeşillerin tonlarını sıklıkla göreceğiz;
Minimalizm etkisinde görünümler,
Oversized blazerlar,
Cropped gömlekler ve tshirtler,
Katmanlı giyim, yarasa kollu trikolar,
Vintage formlar ve vintage esintili sert kalıplı jeanler ve yanı sıra yumuşak bol jeanler,
Büyük floral baskılar, tie-dye baskı,
Tığ işi elbiseler,
Bel hattını vurgulayan keskin görünüm veren kemerler, ayrıca ip kemerler, zincir kemerler
Kova formunda şapkalar,
Eşarplar,
Bele veya boyuna takılan küçük çapraz telefon çantaları,
Yüz maskeleri, önümüzdeki sezonda gardıroplarımızdaki yerini şimdiden garantiledi.

Size ulaşmak isteyenler hangi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler?

İnstagram ve Linkedin hesaplarımız üzerinden ulaşabilirler.

İnstagram : @gonatrend_official
Linkedin : Gonca Gül Özer
Linkedin : Gona Trend

Ayrıca; [email protected] ve
[email protected] mail adreslerini de iletişime geçmek için kullanabilirler.
Web ; www.gonatrend.com