Etiket

mutluluk faktörü

Yazılar

“2021’e Merhaba” dediğimiz şu ilk günlerde, kariyerimize katkı sağlayacak alanında uzman  kişilerle tanışmalı, etkileşime girmeli ve tavsiyelerinden faydalanmaya gayret etmeliyiz. Elbette her alanda çok sayıda isim var, ancak söz konusu kariyer olunca işin ehli denilebilecek az isim bulunuyor. Bu kişilerden biri de Profesyonel Kariyer Koçu ve Mutluluk Danışmanı sevgili Selin Yetimoğlu.  Selin Hanım’ın röportajından herkesin kendisi için bir pay çıkarabileceğini düşünüyor ve keyifli okumalar diliyorum.

Kimdir Selin Yetimoğlu sizi tanıyabilir miyiz?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okudum. Şu anda Psikoloji yüksek lisansıma Northumbria Üniversitesi’nde devam ediyorum. Kurumsal iş yaşamım boyunca İnsan Kaynakları’nda çalıştıktan sonra, son 5 yıldır Profesyonel Kariyer Koçluğu ve Kariyer Danışmanlığı yapıyorum, ayrıca kurumlarda çalışan mutluluğunu artırmaya yönelik çalışmalarımı sürdürüyorum.

Oldukça yoğun bir temponuz var. Bu yoğun tempoya ayak uydurabilmek için enerjinizi ve vaktinizi nasıl doğru kullanıyorsunuz?

Benim en büyük gücüm planlama becerim. Hatta bu beceriye planlama aşkı bile diyebiliriz. Çünkü özel yaşamımda da iş yaşamımda da planlı programlı olmaya çok önem veririm. Bu nedenle 1 ay sonraki bir Salı gününde saat saat ne yapıyor olacağım, çoğu zaman daha şimdiden bellidir. Planlı olmaya çalışmak en başta zorlayıcı olsa da doğru yöntemlerle enerjiyi verimli kullanma konusunda çok faydası olduğuna inanıyorum.

“Mutluluk Faktörü” ve “Değerlendirme Merkezi ve Mülakatlarda %100 Başarı” kitaplarını yazdınız. Bu kitapları yazarken size en çok keyif veren kısımlar hangileriydi?

Yazma eyleminin kendisi keyif vericiydi benim için. Yazmak çok heyecanlı bir süreç çünkü o kitabı kim okuyacak, kim sevecek, kim beğenmeyecek, bittiğinde nasıl görünecek ve benzeri soru işaretleriyle doluyken yazıyorsunuz. Tüm bu soruların cevabını bulmak için rafa çıktığı ana dek beklemek gerekiyor ki bu bekleyiş bazen yıllar sürebiliyor. Kendi ilgilendiğim, saatlerce bıkmadan üzerinde konuşabildiğim alanlar üzerinde yazmak belki de yazma eylemini keyifli kılan sebep. Çünkü bazen çevremden gelen veya bir anda zihnime düşen kitap konuları oluyor. Belki çok satacak, çok ilgi görecek konular ancak ben yüzlerce sayfanın her kelimesini yazarken keyif almayacağımı düşündüğüm için üstüne bir çizik atıp geçiyorum.

Mutluluk danışmanlığı yaptığınızı biliyoruz. Biraz bu konuyu açarsak, danışanlarınıza tam olarak nasıl bir destek sağlıyorsunuz?

Kurumsal mutluluk danışmanlığı içerisinde kurum çalışanlarının streslerini azaltıp daha anlam odaklı adımlar atabilmelerini sağlamak üzerine tüm çalışanlara yönelik atölyeler ve çalışan mutluluğu için İnsan Kaynakları departmanlarıyla birlikte sürdürülebilir projeler tasarlıyoruz.

Kurumlarda mutluluk üzerine eğitmenlik yapıyorsunuz. Peki sizce bir kurumda mutluluk faktörü nelere bağlı? Mutluluk olmasa da başarı olabilir mi?

Mutluluk olmasa da başarı olur, ancak uzun vadeli ve güçlü bir başarı olmaz. Araştırmalar ve vaka çalışmaları gösteriyor ki mutlu çalışanlar daha üretken oluyor, müşteri memnuniyeti oranları daha yüksek oluyor, raporlu gün sayıları azalıyor, satışlar artıyor. Dolayısıyla çalışanların mutluluğu, şirket karlılığını etkileyen en önemli faktörlerden birisi. Çalışanlar para kazanma amaçlarını daha anlamlı kılacak bir iş yaptıklarına inanıyorsa, kendilerinden başka birilerine fayda sağladıklarını görüyor, yaptıklarını değerli buluyor ve kendilerini değerli hissedebiliyorlarsa mutluluk ve bağlılık oranları daha yüksek oluyor.

Farklı alanlarınızdan biri de kahkaha yogası. Bu çalışmada en temel esas nedir? Kişiler en çok nasıl verim alabilir?

Gülmek mutluluğu artıran faktörlerden bir tanesi. Kahkaha attığımız zaman mutluluk hormonlarından biri olan endorfini salgılıyoruz. Bu yüzden gülmeye hepimizin her zaman ihtiyacı var. Bu kahkahaların her zaman gerçek kahkaha olması, illa komik bir şeye gülünmesi de gerekmiyor. Bu sayede kahkaha yogası faydalı ve eğlenceli hale gelebiliyor.

Kişisel gelişim veya iş hayatı kategorisinde, okurlarımız için önerebileceğiniz bir yazar ve bir kitap belirtebilir misiniz?

Kişisel gelişim ve iş hayatını tek bir kitapta buluşturmam gerekirse benim en sevdiğim kitap Mihaly Csikszentmihalyi’nin Akış isimli kitabı. Eğer birkaç kitap ismi daha verme hakkım varsa önereceklerim Hikayen Varsa Kazanırsın, Alışkanlıkların Gücü, İknanın Psikolojisi, Pürdikkat, Prokrastıneyşın, Duygusal Zeka, Ye O Kurbağayı gibi kitaplar olurdu.

İyi bir yönetici nasıl olmalıdır?

Dinliyormuş gibi yapmayıp gerçekten dinleyen, söylemek kadar sormayı da önemseyen bir tarzı olmalı.

Kendi yaşamınızda örnek aldığınız birisi var mı?

Tanıdığım ve tanıştığım herkesin iyi yaptığı şeyleri örnek almaya çalışıyorum. Hepimiz bir konuda diğer pek çok kişiden daha iyiyiz. Karşımdaki kişinin o en iyi tarafını bulup onu örnek almaya çalışmak benim için çok dönüştürücü bir bakış açısı oldu.

Size ulaşmak isteyen okurlar, hangi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler?

Tüm sosyal medya mecralarında “Selin Yetimoğlu” olarak yer alıyorum, ek olarak Youtube’da “birada” kanalında videolarım bulunuyor.

Selin Yetimoğlu’na Youtube’da “birada” kanalı için buradan, kitapları için  kidega sitesindeki bu linkten ulaşabilirsiniz.