Etiket

özgeçmiş nasıl hazırlanır

Yazılar

İş başvurusu yaparken sizi karşınızdaki firma yetkilisine tanıtan ilk materyal özgeçmişinizdir. Temsilciniz olarak da kabul edebileceğiniz özgeçmişiniz, kısa adıyla Cv’niz, size mülakat daveti için bir anahtar görevi gördüğünden çok önemlidir. Bu nedenle eksiksiz ve net bir ifade tarzı ile sunulmuş olmasına dikkat etmelisiniz.

Gelelim özgeçmişinizde mutlaka olması gereken bilgilere:

  • Fotoğraf : Gelişmiş ülkelerde fotoğraf, medeni durum gibi bazı bilgiler artık sorulmasa da, Türkiye’de hala fotoğraf önemini koruyor. Fotoğrafsız özgeçmişler özgüvensiz kişileri çağrıştırmakta. Doğru veya yanlış o kısım hakkında yorumu size bırakıyoruz, ancak iş arama sürecindeyseniz sizi iyi ifade eden bir fotoğraf seçmelisiniz. Fotoğrafınız boydan, dekolteli, güneş gözlüklü, şapkalı veya yan profilden olmamalı. Ön profilden, yüzünüzün net gözüktüğü, sempatik bir yüz ifadenizin olduğu bir profil fotoğrafı doğru seçim olacaktır.
  • Adres : Çoğu kişi ev adresini paylaşmak istemeyebilir. Adresinizde kapı numaranıza kadar belirtmeniz değil, eğer büyük bir şehirdeyseniz oturduğunuz semt önem taşımaktadır. Bunun sebebi iş yerine ulaşım sorununuzun veya başvurduğunuz iş yerinin ,varsa,  servis güzergahında olup olmadığınızın anlaşılmasıdır.
  • Doğum Tarihi : Başvurduğunuz firmanın yaş kriteri araması bazı pozisyonlar için önem teşkil edebilir. Bu her firmaya göre değişebilen bir durumdur. Tecrübenizle yaşınızın orantısını önemseyen firmalar olabilmektedir. Gün, ay, yıl şeklinde olmasa da doğum yılınız önem taşımaktadır.
  • Eğitim Durumunuz ve Sertifikalarınız : Eğitim durumunuz ve sertifikalarınız pek çok iş için önem teşkil eder. Bu kritik konular hakkında yanlış bilgiler vermemeniz gerekir çünkü işe başladığınız zaman anlaşılabilir. Sertifikalarınız, başvurduğunuz iş açısından oldukça önemlidir, eksiksiz belirtmenizde fayda olacaktır.
  • İş Deneyimleri : Daha önceki iş yerlerinizdeki görevlerinizi anlatırken detaylardan bahsetmeniz sizin için artı puan niteliğindedir. Etkileyici olması açısından size bağlı çalışan ekip sayısı, sorumluluklarınız, görev tanımınız ve bahsi geçen iş hakkındaki varsa başarılarınız/ ödülleriniz mutlaka belirtilmelidir. Mümkünse iş deneyimlerini anlatırken ayrılma sebeplerinizi 1-2 kelime ile belirtmeye çalışınız, örneğin evlilik, kariyer hedefi, firma iflası gibi.
  • Yetkinlikler : Sizi görevinizde öne çıkaran ve başarılı olmanızı sağlayan özellikleriniz neler? Sonuç odaklılık, iletişim yeteneği, içsel motivasyon, pozitif düşünme, photoshop bilgisi, outlook kullanımı gibi nicel ve nitel pek çok yetkinliğiniz elbette bulunuyor. Şimdi bunları toparlayıp özgeçmişizde belirtme zamanı!
  • Kariyer Hedefi : Önemli noktalardan biri de kariyer hedefinizdir. İşveren temsilcisi işe almak isteyeceği kişinin gelecekteki hedefini bilmek ister, böylece belki bölüm müdürü ile beraber kendisi de sizin için bir kariyer hedefi çizecektir. Kısa vadede ve uzun vadede olarak iki ayrı kariyer hedefi belirtebilirsiniz.
  • Referanslar : Referanslar özgeçmişinizin en sonunda yer alan ve başvuru yaptığınız firma yetkilisi tarafından istenildiğinde arayıp sizin hakkınızda bilgi alabileceği kişilerdir. Maksimum 3 kişi belirtmeniz yeterlidir. Kişilere kendilerini belirttiğinizi mutlaka önceden bildirmelisiniz, aksi takdirde telefon geldiğinde şaşırabilir veya telefonu açmayabilirler. Ayrıca referansların,iş çevrenizden olması çok önemlidir, aile bireylerini veya samimi arkadaşlarınızı referans olarak belirtmemelisiniz. Sizinle daha önceden beraber çalışmış astınız, üstünüz veya ekip arkadaşınız referans olabilir. Eğer daha önce iş veya staj deneyiminiz yoksa bir öğretmeninizi de referans olarak belirtebilirsiniz.

Önemli Notlar: 

Başvurduğunuz pozisyon mimarlık, grafikerlik, fotoğrafçılık gibi geçmiş çalışmalarınızı sunabileceğiniz bir pozisyonsa kendinize bir portfolyo hazırlamanız ve başvuru aşamasında cv’nize ek olarak veya mail ortamında sunmanız önemlidir.

Öz geçmişinizdeki eğitim ve iş deneyimlerini sondan başa doğru aktarmanız daha doğru olacaktır. Yani en son hangi iş yerinde çalıştığınızdan başlayarak ilk iş deneyiminize doğru bir sıralama yapmalısınız. Eğitim bilgileri için de aynı kural geçerlidir.

Özgeçmişiniz çok uzun olmamalıdır. Okuyan kişiyi sıkmamasına özen göstermelisiniz bu sebepten özellikle iş deneyimlerinizi anlatırken kısa ve öz anlatmaya gayret etmelisiniz. Daha detaylı bilgileri zaten görüşmeye gittiğinizde aktaracaksınız.

Eğer mail yoluyla iletecekseniz özgeçmişiniz word gibi kolay açılabilen bir formatta olmalıdır. Özgeçmişinize ulaşılabilecek bir link paylaşmamalısınız.

Özgeçmişinizin ismi önemlidir. Dosya adını adınız ve soyadınız olarak düzenlemelisiniz. Alakasız isimler hoş durmayacaktır.

E-mail adresinizin resmi olmasına özen göstermelisiniz. Size ait olmayan veya isminizin geçmediği, lakabınızın geçtiği e-mail adreslerini iş ortamında kullanmamalısınız.

Size ait olan bir web sitesi, linkedin gibi iş odaklı hesapların kullanıcı adlarını ve isimlerini özgeçmişinizde belirtebilirsiniz.