Etiket

pandemide emzirmek

Yazılar

Geçtiğimiz günlerde “Pandemi sürecinde hamile olanlar süreci nasıl geçirmeli? “ başlıklı yazımızda Dr. Pınar Kadiroğulları tarafından tüm anne adaylarının bilgilendirilmesi amaçlanmıştı. Şimdi ise bu kritik süreçte doğum yapacak olan tedirgin annelerimizi düşünerek  pandemi sürecinde doğum yapan annelere ne gibi öneriler sunulabilir,  kendilerinin ve bebeklerinin sağlık kontrollerini, bakımlarını nasıl yapmalılar gibi detaylar yine Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Hanım tarafından  Womanlogy anneleri için hazırlandı :

  • Korona virüs salgını döneminde gebelik takibi nasıl yapılmalıdır?

Hastane ortamı da virüsün bulaş riskinin en yüksek olduğu yerler arasındadır. Gebe takip kılavuzunda bir gebenin, gebelik boyunca minimum 4 defa doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir. Salgın döneminde gebelik takibinde sorun olmayan risksiz gebelerde kadın doğum uzmanı tarafından gebe takip kılavuzları önerileri doğrultusunda poliklinik kontrollerinin zaman aralıkları planlanmalı ve doğum zamanı belirlenmelidir. Acil bir durum söz konusu olmadığı sürece korona virüs enfeksiyonu doğum zamanlamasını veya doğum şeklini (normal vajinal doğum veya sezaryen doğum) etkilememektedir.
Anne adayları takip eden hekimleri ile online görüşebilecekleri bir sistemi oturtmalı ve ihtiyaç halinde hekimi ile irtibatta olmalıdır. Bu şekilde gerçekten acil durumlar atlanmamış olacak veya gereksiz olarak hastaneye gelişlerinin önüne de geçilmiş olacaktır. Zaten birçok hastane online randevu sistemi oluşturmuş olup acil durumlar dışında bunları tercih etmeleri önerilir. Hekim ultrason değerlendirmesine ihtiyaç duyar ise hastaneye davet edecektir. Yenidoğanların ilk muayeneleri önem arz etmekte olup doğum esnasında yenidoğan hekiminden alacakları ayrıntılı bilgi ve takip rutinine göre bebeklerini kontrollere getireceklerdir. Yine çocuk doktoru ile de online görüşme talep edebilirler.

  • Korona virüs saptanan hamile doğum sonrası bebeğini anne sütü ile besleyebilir mi? Enfekte anne bebeğini enfeksiyona karşı nasıl korumalıdır?

Elimizdeki mevcut bilgiler kısıtlı olmak ile birlikte korona virüsün anne sütüne geçmediğini göstermektedir. Bebeğe bulaş riski konusunda temel kaygı şiddetli semptomları olan kişilerde bebeğe damlacık yani solunum yolu ile bulaşma riskidir. Şiddetli semptomları olan kişilerde anne ile bebeğin ayrı ayrı izolasyonuna ihtiyaç duyulabilir. Hafif semptomları olan veya semptomu olmayan kadınlarda olası riskler gözden geçirildikten sonra emzirmeye izin verilebilir. Solunum veya temas yolu ile bulaş konusunda gerekli tedbirleri aldıktan sonra anneler bebeğini emzirebilir. Anne koruyucu maske takmalı ve bebeğine dokunmadan önce mutlaka ellerini yıkamalıdır. Bebek ile anne aynı odada kalıyor ise mesafe en az 1 metre olmalı ve mümkün ise araya perde gibi bir bariyer koyulmalıdır.

Sevgiler