Etiket

pilates

Yazılar

Sağlıklı bir beden, düzgün bir duruş, kaliteli bir yaşam felsefesini benimseyen kadınların şaşmaz tercihlerinden biri olan Pilates’i, Pilates Eğitmeni Faden Dereli’nin kalemiyle sizlerle buluşturuyoruz. İşte Faden Dereli’den pilates üzerine okunası bilgiler:

“Nedir Bu Her Yerde Konuşulan Pilates!

Kimilerinin yalnızca “pilates topu” ile yapıldığını sandığı, kimilerinin “Pilates sadece kadın sporudur” dediği, kimlerinin ise pilates salonlarına giderek havalı pozlar çekip sosyal medyada paylaştığı bu bilinmezliklerle dolu egzersiz dalı hakkında detayları sizinle paylaşmak istedim.

Pilates; kaslarınız ile bağlantı kurmanızı sağlayıp beden farkındalığınızı arttır. Böylelikle fit bir görünüm ve güçlü kaslar ile size daha kaliteli bir yaşam sunar.

Pilatesin Faydaları

  • Daha Dik ve Düzgün Bir Omurga!

Toplumda çok sayıda insanın farkında bile olmadan sahip olduğu omurgasından kaynaklanan duruş bozukluklarını pilates sayesinde öğrenebildiği bir gerçek vardır. Bu egzersizler ile sizler daha önce hiç bilmediğiniz ancak tıpta yeri olan bir takım duruş bozukluklarınızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu duruş bozuklukları kendilerini genel olarak sırt, boyun ya da bel ağrısı olarak hissettirebilir, bazen de ağrı hissettirmezler ama olmadıkları anlamına gelmez. Omurganızın daha sağlıklı olması için düzeltilmesi gerekmektedir. Bu duruş bozuklukları düzeldikçe kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissedersiniz. Dik ve düzgün bir omurga sizlere her zaman daha iyi hissettirecektir.

  • Kemik Yoğunluğunda Artış!

İlerleyen yaş ile birlikte oluşan kemik erimesi bir çok insanın hayat kalitesini düşürmektedir. Bunun sonucunda kırık riskleri ve hareket kabiliyetlerinde kısıtlanma görülür. Bu rahatsızlık temelinde ağrıları da barındırdığı için kişi her gün bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalır.

Aslında bunun sebebi kemiklerdeki yıllar içinde oluşan deformasyon ve hasarlardır. Kaslarda azalma ve zayıflama da buna eklenince kişi için yaşlanma hissiyatı daha da artış gösterecektir. Pilates tüm bu olumsuz koşullara alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Kemik yoğunluğunda azalma görülen ve bu sıkıntıları çeken kişiler için pilates artık bir çok doktorun da ilaçlar ile birlikte önerdiği bir egzersiz şeklidir. Güçlenen kemikler ve kaslarla daha kaliteli bir yaşam sürmek mümkün olabilmektedir.

  • Daha Güçlü Kaslar!

Tüm vücudu saran kas kütlesine çok büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle omurga çevresindeki kaslar ve vücudun daha güçlü olmasını sağlayan karın bölgesindeki kas gruplarını hedef alır. Pilates kemiğe yapışan derin kas gruplarını çalıştırmaktadır. Bu nedenle kas kütleniz artarken duruşunuz değişir. Ancak bu değişim dışarıdan bir vücut geliştirme sporcusu gibi görünmez. Pilates yaptığınızda daha ince ve uzun kaslara sahip olur bu bağlamda daha fit ve sıkı bir görüntüye kavuşursunuz. Pilatese ara verdiğiniz dönemlerde de vücudunuzda büyük değişimler olmaz.

Birçok insan pilatesin kilo vermek için yapıldığını sanıyor. Uygun bir diyet ile desteklendiği takdirde bu mümkün olabilir. Ancak pilatesin ana hedefi zayıflamak değil daha güçlü ve düzgün bir vücuda sahip olmaktır. Estetik görünüm arzusu içinde olan herkesin zaten belirli bir diyet programını uygulaması gereklidir.

  • Daha Esnek Bir Vücut!

Sağlıklı ve formda olmanın temel şartı esnek kas gruplarına sahip olmaktır. Gün içinde hep aynı hareketleri yapan insanların her gün aynı kasları çalışmaktadır. Bu da zamanla o kasların boylarının kısalmasına ve gergin bir duruma gelmelerine sebep olur. Bunun sonucunda ise duruş bozuklukları ilerler ve kas ağrıları ortaya çıkar. Doğal olarak yaşam kalitesi düşer.

Gergin kasları pilates ile çalıştırarak esnetebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Özellikle fibromiyelji rahatsızlığı olan kişilerin kaslarını esnetip oralardaki hareketliliği arttırması çok önemlidir. Bunu pilates ile doğru formda ve açıda yapabilirsiniz.

Özellikle erkeklerin kasları bayanlara göre daha gergin olup yaşadıkları kas ağrıları daha fazladır.
Bu nedenle antreman programlarına pilatesi de eklemeleri gerekir. Birçok insanın bildiği yanlış bir bilgi olarak paylaşalım ki sadece yürüyüş yapmak ya da hareketli bir işte çalışıyor olmak bahsettiğimiz bu esnekliği sizlere kazandırmaz. Pilatesin yerini hiç bir sıradan yaşam tarzı alamaz.

  • Uyumlu Bir Nefes – Beden İlişkisi!

Pilatesin prensiplerinden olan nefes size hareketle birlikte doğru nefes almayı öğretmeyi amaçlar. Böylece egzersiz esnasında kaslarınıza oksijeni doğru biçimde gönderip serotonin (mutluluk hormonu) seviyesini arttırır. Ayrıca kaslarınızı çalıştırırken nefes alıp vermeye odaklandığınız için sizi diğer düşüncelerden arındırır. Bu da stres hormonunun azalmasını sağlar. Bir pilates egzersizinden çıktıktan sonra kaslarınız çalışmış, düşünceleriniz sakinleşmiş ve bedeninizi yenilenmiş hissedersiniz.

Pilatesi Kimler Yapabilir?

Pilates her yaş gurubunda herkesin uygulayabileceği kişiye özel programlarla hazırlanan bir egzersizdir. Hamileler de pilates yaparak bu süreci ve doğumu daha rahat atlatabilirler böylece doğumdan sonra kasları da daha hızlı şekle girer. Ancak mutlaka gebeliklerinin durumuna göre doktorlarından onay almaları gerekmektedir.

Herhangi bir rahatsızlığı olan kişiler ise doktorlarının tavsiye ettikleri şekilde pilates yapabilirler.”

Faden Dereli’ye verdiği bilgiler için teşekkür ederken, sizler de kendisinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterseniz:

instagram hesabı olan faden_dereli_pilates ‘ten videolarını ve içeriklerini takip edebilirsiniz.

 

7 Adımda Evde Kolay Pilates

Pilates; sıkılaşmak, incelmek ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmak isteyen kadınlar arasında oldukça popüler bir hale geldi. Spor salonlarında, pilates stüdyolarında yardım alarak da uygulayabileceğiniz bu egzersizi, doğru adımları izleyerek evinizde de yapabilir ve güzel sonuçlar alabilirsiniz.

    1.      Pilates Hundred Hareketi

Bu hareket sayesinde karın bölgenizi çalıştırarak sıkılaştırabilirsiniz. Öncelikle pilates matının üzerine sırtüstü uzanın. Bacaklarınızı yerden ayırarak dizlerden kırın ve masa pozisyonuna getirin. Üst bacakların yere dik, alt bacakların ise yere paralel konumda olmasını sağlayın. Başınızı ve omuzlarınızı kaldırarak, kollarınız yere paralel bir şekilde kollarınızı indirip kaldırma hareketini uygulayın. Bu hareketi bir dakika boyunca tekrar edebilirsiniz. 

     2.     Pilates Side Leg Lifts Egzersizi

Bacak kaslarınızı güçlendiren ve kalça bölgesine form kazandıran side leg egzersizi de özellikle yeni başlayanlar için oldukça basit bir hareket. Matın üzerine sağ tarafınıza doğru yan şekilde, olabildiğince esnek bir biçimde uzanın. Sağ kolunuzun dirseğinden destek alarak başınızı sağ elinize koyun. Sağ bacağınız yere temas halindeyken, sol bacağınızı yukarı kaldırın ve indirin. Egzersizi sol tarafınıza uzanarak, sağ bacağınız için de uygulayın. Başlangıç için 10, ileri seviyede 20 kez bu hareketi tekrar edin

     3.     Pilates Swimming

Adından da anlaşılacağı gibi bu hareket bir anlamda mat üzerinde yüzme egzersizi. Matın üzerine yüzüstü uzanın ve esneyin. Ardından, sağ kolunuzu ve sol bacağınızı eşzamanlı olarak yerden kaldırın, indirin. Popo ve karın bölgenizin sabit olmasına dikkat edin. Aynı şekilde sol kolunuzu ve sağ bacağınızı da bu şekilde hareket ettirin. Mat üzerinde esnek bir biçimde biraz es verdikten sonra bu defa iki kolunuzu ve bacağınızı yerden kaldırın. Bu hareketi bir dakika boyunca tekrar edin.

    4.     Roll Up Twist

Matınızın üzerinde oturur pozisyona geçtikten sonra ellerinizi mekik çekecek gibi başınızın iki tarafına koyun. Rahatlık durumuna göre, bacaklarınızı dizlerinizden kırarak ya da bacaklarınızı uzatarak bu hareketi yapabilirsiniz. Pozisyonunuzu aldıktan sonra sağa ve sola doğru twist yaparak bu egzersizi en az 5 kez tekrar edebilirsiniz. Roll up twist hareketi ile karın bölgenizi güçlendirebilirsiniz.  

   5.    Double Hip Extension Hareketi

Pilates matının üzerine sırtüstü uzanın ve ellerinizi iki tarafa doğru açın. Ayak tabanlarınız yere temas edecek şekilde kalçanızı yukarı doğru kaldırın ve tekrar aşağı indirin. Bu hareket sırasında; başınızın ve sırtınızın üst kısmının yerle temas etmesi, ayaklarınızı yerden ayırmamanız, kalçanızı hareket ettirirken ise karın ve kalça kaslarınızı olabildiğince sıkmanız gerekiyor. Köprü hareketi olarak da bilinen bu egzersizle; basen bölgesi çalışır, kalçalarınız şekil kazanır, bel ağrıları azalır ve selülit önlenmiş olur. 

   6.     Basen ve Kalça Egzersizi

Bu egzersiz için pilates topuna ihtiyacınız olacak. İlk olarak, iki bacağınızı da pilates topunun üzerine yerleştirin ve topu kalçanızla temas edecek konuma getirin. Kollarınızı iki yana doğru bırakarak topu sağa ve sola çevirin. Bu egzersiz sayesinde yan kaslarınızı harekete geçirmiş olacaksınız. Kalça egzersizinde ise, yere sırtüstü uzanın ve ellerinizi başınızın arkasına koyun. Bir bacağınızı yere 90 derecelik açıyla yukarı kaldırın, diğer bacağınızı da topun üzerinde sabitleyin. Dik konumda olan bacağınızı ve kalçanızı belirli aralıklarla yukarı kaldırıp tekrar indirerek kalçanızı çalıştırabilirsiniz. 

   7.       One Leg Circle

Tek bacakla daire çizme hareketi ile vücudun merkez bölgesinin güçlendirilmesi amaçlanır. Matın üzerine sırtüstü uzanın ve kollarınızı vücudunuza paralel bir şekilde yan tarafa bırakın. Bacağınızı yere dik bir şekilde kaldırarak daire çizme hareketini uygulayın. Her iki bacağınız için 10 kez uygulayabileceğiniz bu egzersiz sayesinde, bacak kaslarınızı uzatarak daha ince bir görünüme kavuşabilirsiniz.