Etiket

profesyonel iş hayatı

Yazılar

Referans kelime anlamı olarak “tavsiye mektubu” anlamına gelmekte olup,  işe alım sürecinde sizin hakkınızda daha önceki  iş hayatınızdan alınan bilgi anlamına gelir.  Bu bilgiye erişilirken sizin iş başvuru formunuzda veya özgeçmişinizde belirteceğiniz bir kişiye ulaşılabileceği gibi, eski çalıştığınız kurum direkt olarak aranabilinir de.  Her ne kadar KVKK kapsamında pek çok kurum bilgi vermek istemese de genellikle sizin belirteceğiniz kişiler hakkınızda olumlu veya olumsuz referans verebilirler. Bu kişi yöneticiniz olabileceği gibi, ekip arkadaşınız ve hatta astınız dahi olabilir. Eğer daha önce bir iş hayatınız olmamışsa, referans bilgisi olarak eğitim hayatınızdan sizi iyi tanıyan bir öğretmeniniz de kabul görebilir. Çünkü yalnızca nasıl çalıştığınız değil aynı zamanda disiplinli olup olmayışınız gibi karakter özellikleriniz de referanslarınıza sorulabilir.

Ancak burada altının çizilmesi gereken bir durum var! Referans listesi hazırlanırken önemli olabilecek bazı detaylar var ki, bu detaylar sizin o işi kapmanızı sağlayabileceği gibi, kaçırmanıza da sebep olabilir. O yüzden referans listenizi oluştururken aşağıdaki listeyi göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır.

Referans listesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Referans listenizde eksik veya hatalı bilgi olmaması çok önemlidir. Belirttiğiniz kişilerin özellikle iletişim bilgilerinin güncelliğini kontrol etmelisiniz.
  • İş görüşmesinde vereceğiniz bilgilerin doğruluğu çok önem taşır. Örneğin, eski iş yerinizden neden ayrıldığınızı yanlış belirtmeniz durumunda, referans görüşmesinde doğru bilgi öğrenilirse, yalancı konumuna düşebilirsiniz.
  • Referans listesi olarak isim vereceğiniz kişinin mutlaka bu durumdan haberi olmalıdır. Sizinle ilgili bilgi verilmesi için arandığında sürpriz yaşamamalıdır. Aksi takdirde bu durum ters bile tepebilir.
  • Aranızın  iyi olduğunu düşündüğünüz herkesi referans olarak yazmayınız. Hiç ummadığınız birisi sizin için olumsuz referans verebilir. Referans listesine yazacağınız kişinin onayını almanız ve ona olan güveniniz bu açıdan da önem taşır.
  • Mümkün olduğunca sizinle birebir çalışan kişileri referans listenize yazınız, akrabalarınızı veya iş ortamından olmayan arkadaşlarınızı yazmanız sizin profesyonel duruşunuza gölge düşürecektir.
  • Çok uzun bir referans listesi yapmak sizi daha iyi durumda göstermez. 2-3 kişi yazmanız yeterli olacaktır, fazlası sizin için olumsuz intiba oluşturabilir.

Yanlış işe alım yapmak, hem kurum için hem çalışan için zaman kaybı olacağından dolayı her kurum doğru kişiyle yol almak ister. Bu yüzden günümüzde işe alım süreçleri uzun sürüp, adaylar çeşitli testlere tabi tutulabiliyor. Pratik bir yol olan referans bilgisi istemek ise doğru işe alım yapabilmek adına çoğu kurumun başvurduğu bir yöntemdir ancak referans bilgisi istemeyen kurumlar da olabilir. Size düşen gerektiğinde listenizi sunmak üzere hazır bulundurmaktır.

Şans sizinle olsun…

 

İş başvurusu yaparken sizi karşınızdaki firma yetkilisine tanıtan ilk materyal özgeçmişinizdir. Temsilciniz olarak da kabul edebileceğiniz özgeçmişiniz, kısa adıyla Cv’niz, size mülakat daveti için bir anahtar görevi gördüğünden çok önemlidir. Bu nedenle eksiksiz ve net bir ifade tarzı ile sunulmuş olmasına dikkat etmelisiniz.

Gelelim özgeçmişinizde mutlaka olması gereken bilgilere:

  • Fotoğraf : Gelişmiş ülkelerde fotoğraf, medeni durum gibi bazı bilgiler artık sorulmasa da, Türkiye’de hala fotoğraf önemini koruyor. Fotoğrafsız özgeçmişler özgüvensiz kişileri çağrıştırmakta. Doğru veya yanlış o kısım hakkında yorumu size bırakıyoruz, ancak iş arama sürecindeyseniz sizi iyi ifade eden bir fotoğraf seçmelisiniz. Fotoğrafınız boydan, dekolteli, güneş gözlüklü, şapkalı veya yan profilden olmamalı. Ön profilden, yüzünüzün net gözüktüğü, sempatik bir yüz ifadenizin olduğu bir profil fotoğrafı doğru seçim olacaktır.
  • Adres : Çoğu kişi ev adresini paylaşmak istemeyebilir. Adresinizde kapı numaranıza kadar belirtmeniz değil, eğer büyük bir şehirdeyseniz oturduğunuz semt önem taşımaktadır. Bunun sebebi iş yerine ulaşım sorununuzun veya başvurduğunuz iş yerinin ,varsa,  servis güzergahında olup olmadığınızın anlaşılmasıdır.
  • Doğum Tarihi : Başvurduğunuz firmanın yaş kriteri araması bazı pozisyonlar için önem teşkil edebilir. Bu her firmaya göre değişebilen bir durumdur. Tecrübenizle yaşınızın orantısını önemseyen firmalar olabilmektedir. Gün, ay, yıl şeklinde olmasa da doğum yılınız önem taşımaktadır.
  • Eğitim Durumunuz ve Sertifikalarınız : Eğitim durumunuz ve sertifikalarınız pek çok iş için önem teşkil eder. Bu kritik konular hakkında yanlış bilgiler vermemeniz gerekir çünkü işe başladığınız zaman anlaşılabilir. Sertifikalarınız, başvurduğunuz iş açısından oldukça önemlidir, eksiksiz belirtmenizde fayda olacaktır.
  • İş Deneyimleri : Daha önceki iş yerlerinizdeki görevlerinizi anlatırken detaylardan bahsetmeniz sizin için artı puan niteliğindedir. Etkileyici olması açısından size bağlı çalışan ekip sayısı, sorumluluklarınız, görev tanımınız ve bahsi geçen iş hakkındaki varsa başarılarınız/ ödülleriniz mutlaka belirtilmelidir. Mümkünse iş deneyimlerini anlatırken ayrılma sebeplerinizi 1-2 kelime ile belirtmeye çalışınız, örneğin evlilik, kariyer hedefi, firma iflası gibi.
  • Yetkinlikler : Sizi görevinizde öne çıkaran ve başarılı olmanızı sağlayan özellikleriniz neler? Sonuç odaklılık, iletişim yeteneği, içsel motivasyon, pozitif düşünme, photoshop bilgisi, outlook kullanımı gibi nicel ve nitel pek çok yetkinliğiniz elbette bulunuyor. Şimdi bunları toparlayıp özgeçmişizde belirtme zamanı!
  • Kariyer Hedefi : Önemli noktalardan biri de kariyer hedefinizdir. İşveren temsilcisi işe almak isteyeceği kişinin gelecekteki hedefini bilmek ister, böylece belki bölüm müdürü ile beraber kendisi de sizin için bir kariyer hedefi çizecektir. Kısa vadede ve uzun vadede olarak iki ayrı kariyer hedefi belirtebilirsiniz.
  • Referanslar : Referanslar özgeçmişinizin en sonunda yer alan ve başvuru yaptığınız firma yetkilisi tarafından istenildiğinde arayıp sizin hakkınızda bilgi alabileceği kişilerdir. Maksimum 3 kişi belirtmeniz yeterlidir. Kişilere kendilerini belirttiğinizi mutlaka önceden bildirmelisiniz, aksi takdirde telefon geldiğinde şaşırabilir veya telefonu açmayabilirler. Ayrıca referansların,iş çevrenizden olması çok önemlidir, aile bireylerini veya samimi arkadaşlarınızı referans olarak belirtmemelisiniz. Sizinle daha önceden beraber çalışmış astınız, üstünüz veya ekip arkadaşınız referans olabilir. Eğer daha önce iş veya staj deneyiminiz yoksa bir öğretmeninizi de referans olarak belirtebilirsiniz.

Önemli Notlar: 

Başvurduğunuz pozisyon mimarlık, grafikerlik, fotoğrafçılık gibi geçmiş çalışmalarınızı sunabileceğiniz bir pozisyonsa kendinize bir portfolyo hazırlamanız ve başvuru aşamasında cv’nize ek olarak veya mail ortamında sunmanız önemlidir.

Öz geçmişinizdeki eğitim ve iş deneyimlerini sondan başa doğru aktarmanız daha doğru olacaktır. Yani en son hangi iş yerinde çalıştığınızdan başlayarak ilk iş deneyiminize doğru bir sıralama yapmalısınız. Eğitim bilgileri için de aynı kural geçerlidir.

Özgeçmişiniz çok uzun olmamalıdır. Okuyan kişiyi sıkmamasına özen göstermelisiniz bu sebepten özellikle iş deneyimlerinizi anlatırken kısa ve öz anlatmaya gayret etmelisiniz. Daha detaylı bilgileri zaten görüşmeye gittiğinizde aktaracaksınız.

Eğer mail yoluyla iletecekseniz özgeçmişiniz word gibi kolay açılabilen bir formatta olmalıdır. Özgeçmişinize ulaşılabilecek bir link paylaşmamalısınız.

Özgeçmişinizin ismi önemlidir. Dosya adını adınız ve soyadınız olarak düzenlemelisiniz. Alakasız isimler hoş durmayacaktır.

E-mail adresinizin resmi olmasına özen göstermelisiniz. Size ait olmayan veya isminizin geçmediği, lakabınızın geçtiği e-mail adreslerini iş ortamında kullanmamalısınız.

Size ait olan bir web sitesi, linkedin gibi iş odaklı hesapların kullanıcı adlarını ve isimlerini özgeçmişinizde belirtebilirsiniz.

Hepimiz çalıştığımız kurumda yükselmek, ön plana çıkmak ve takdir görmek isteriz. Tabii bir de bunları hak etmek için elimizden gelen şeyler vardır. Yöneticinizin gözüne girme stratejilerini uygulama zamanı başlasın o zaman. İşte taktikler :

  • Güvenilirlik : Her yönetici ekibinden birine sırtını yaslamak ister. Sebebi; kendisi yokken, içini rahat ettiren bir vekilin olduğunu bilmesidir elbette. Gerek konuşmalarınız, gerek iş konusundaki hassasiyetinizle aradığı vekilin siz olduğunu hissettirin. Size gözü kapalı güvenmesini sağlayın. Bunun için ilk iş kendinize şu soruyu sormaktan geçiyor : Siz yöneticinizin yerinde olsanız, kendiniz gibi birine güvenir miydiniz? 
  • Geri bildirim : Geri bildirim iş disiplini demektir bir bakıma. Size verilen bir işi hemen sonuçlandıramıyorsanız bile, süreçle ilgili geri bildirim yapın. O sormadan, işin akışı ile ilgili bilgi sahibi olsun. Emin olun hassas tavrınız çok hoşuna gidecek. 
  • Profesyonel duruş : Yöneticinizle aranızda her ne konuda sorun çıkarsa çıksın, profesyonelliğinizi kaybetmeyin. Susmanız gereken yerde susun, konuşmanız gereken yerde çizginizi koruyarak konuşun. Duygusal davranmayın. 
  • Hataları kabullenmek : Her işte hatalar olur, önemli olan hataları tekrarlamamak ve cesurca söyleyebilmek. Hatalarınızın arkasında olun ve yöneticinizle açıkça paylaşın. Bu paylaşım sizi yöneticinizin gözünde daha cesur, gözü pek ve kendinden emin gösterecektir. Başka bir yerden öğrenmesi sizin için daha büyük bir eksi değil mi?
  • Not almak : Katıldığınız toplantılarda önemli maddeleri not almanız, yöneticinizin dikkatinden kaçmayacaktır. Not almak, sizin sorumluluk sahibi olduğunuzun en büyük göstergesi. Kim, konuşulanları unutmamak için yazıya döken birini sevmez ki?
  • Çözüm odaklılık : İş akışıyla ilgili sorun yaşamak sürekli başa gelebilecek bir sıkıntı. Önemli olan sorun sürecinde işleri daha da karıştırmamak ve en kesin yoldan çözüm sunabilmek. Yeniden tekrarlanmaması için kesin bir çözüm önerin.

  • Fikir sunmak : Katıldığınız toplantılarda cesaretinizi toplayıp fikirlerinizi sergileme zamanı… Fikrinizi ekibinizin içinde paylaşmaktan çekinmeyin. Belki de yöneticinizin aradığı fikir sizdedir kim bilir? 
  • Güler yüz : Güler yüz her zaman ve her ortamda en güçlü silahtır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Yöneticinize ve iş arkadaşlarınıza gösterdiğiniz güler yüz, sizi hep bir adım öne taşır. Herkesin pozitif bir enerjiye ihtiyacı var bu kaçınılmaz.

       Bu stratejiler sizi daha ileriye taşıyacak evet ancak öncelikle şart olan şey başarınız, bunu es geçmeyin deriz.