Etiket

sosyal izolasyon

Yazılar

Pandemi süreci yalnızca tedbirli yaşamayı değil, aynı zamanda hiç beklenilmeyen psikolojik sonuçları da beraberinde getirdi. Başta keyifli gibi gelen home office çalışmalar, online alışverişler, online iş ve arkadaş toplantıları zamanla sıkıcılaşmaya, verimsizleşmeye ve boğucu bir hal almaya başladı. Bu yeni durum bir yandan insanları kendisine alıştırırken bir yandan ise en tedbirli olan kişilerin bile ipleri gevşetmesine mahal veriyor. Kabul etmek gerekir ki; sosyal yaşamdan vazgeçmek düşünülenden çok daha zor.

Pandemi ile beraber hayatımıza dahil olan yepyeni bir kavram ise: Sosyal İzolasyon. Bizler millet olarak beraber yaşamaya, beraber gezmeye, aile ve arkadaş toplantılarına, keyifli organizasyon planlarına alışkınız. Tüm bunlara sırt çevirip sosyal izolasyon dedikleri, adeta dış dünyaya fiziksel olarak kapanma eylemi en asosyal olanlara bile bunaltıcı gelmeye başladı bile. Herkesin bir nefes almaya eskisinden çok daha fazla ihtiyacı var şimdi.

Sosyal izolasyon ile birlikte psikolojik anlamda ise kişilerin ruh hali ,psikologların da sözünü ettiği gibi, hiç iç açıcı değil. Yalnızlık hissi, depresiflik, olumsuz düşünmede artış, işsizliğin artması ve temizlik takıntılı yeni ruh hali pandeminin insanoğluna unutulmaz mirası. Bu psikolojik etkileri minimal seviyeye indirmek ise aslında düşünülenden daha kolay.

Psikolojik Etkilerle Baş Edebilme

Öncelikle bu süreçte günlük hayatı ve sorumlulukları aksatmayacak seviyede kaygılanmanın normal olduğunu bilmek ve yalnızca kendi çevremizde değil aynı zamanda dünyada da aynı durumların yaşandığını düşünmek yapılabilecek ilk adım. Bunların haricinde süreçle baş edebilmek için sunulan öneriler:

  • Doğruluğu teyitlenmemiş hiç bir bilgiye kulak asmamak.
  • Mümkün olduğunca tedbirleri aksatmadan sosyal hayatımızı ihmal etmemek.
  • Varsa başka bir yerde bahçeli bir ortama geçebilmek veya mümkünse bahçeli/balkonlu bir eve yerleşmek.
  • Birikim yapmak veya yeni hobi edinmek gibi durumu avantaja çevirmek.
  • Sorumlulukların altında ezilmekten ziyade, daha huzurlu ve daha mutlu olabileceğimiz bir ortam oluşturmak. Bireysel kuralları mümkün olduğunca gevşetebilmek.
  • Psikolojik durumda normal olmadığı düşünülen boyutlar yaşanırsa mutlaka ,online veya yüz yüze, bir uzmandan destek almak.