Etiket

suya doğum

Yazılar

Son 30 senedir dünya üzerinde uygulanılan suya doğum, ülkemize geç gelen uygulamalardan biri olsa da, son zamanların alternatif bir doğum yöntemi. Her hastanede mümkün olmayan suya doğum için anne-bebek dostu hastaneler tercih edilmeli. Hastane odası içerisine kurulan suya doğum ünitesi ve uygun sıcaklıktaki su ile bu ortamı sağlamak çok da zor değil. Ancak bir de suya doğumu destekleyen bir hekim bulmak ve tecrübeli bir ekip ile yol almak gerekiyor. Suya doğum neden tercih ediliyor, su doğumu nasıl kolaylaştırıyor, bebek için herhangi bir sakıncası var mı gibi sorular da suya doğumla birlikte akıllara gelmekte. Pek çok artısıyla suda doğum ve suya doğum mucizesini sizler için araştırdık:

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, şiddetli doğum kasılmalarının su içerisinde atlatılması ve doğumun başlama anında su içerisinden çıkıp karada doğum yapılmasıdır. Yani suyun yalnızca rahatlatıcı etkisinden faydalanılmasını ifade eder. Doğum suda gerçekleşmez. Bu yöntem için doğum havuzu şart değildir, küvet veya duş ile de bu süreç geçirilebilir. Ancak her halükarda bu sürecin de hastanede gerçekleşmesi gerekebilir, doğum belirtileriniz başlayınca mutlaka hekiminizi bilgilendiriniz.

Suyun rahatlatıcı ve gevşetici gücünü siz de tercih edebilirsiniz.

Suya Doğum Nedir? 

Suya doğum, su içerisinde doğum kasılmalarını atlatıp, doğumu da su içerisinde gerçekleştirmektir. Suya doğum ile doğumun daha hızlı ilerlediği ve daha az stres yaşandığı belirtilmektedir. Bahsi geçen bu doğum yöntemi, portatif olarak kurulan ve her gebe için tek kullanımlık kılıfları olan plastik doğum havuzlarıdır. Böylece steril bir ortam sağlanmış olur. Bir de sabit sert küvetler suya doğum için kullanılmaktadır ancak hijyen açısından bu küvetler tavsiye edilmemektedir.

Cansu Tosun-Erkan Kolçak Köstendil de oğulları Marsel için suya doğumu tercih edenlerden.

Suya Doğum Neden Tercih Ediliyor?

Suyun doğum kasılmalarını hafiflettiği ve en doğal yöntemle, hiç bir tıbbi müdahale kullanılmadan anne adayını rahatlattığı biliniyor. Suyun rahatlatıcı etkisi ile kasların gevşemesi kolaylaşıyor ve müdahalesiz doğum yapma şansı da artıyor. Herhangi bir vajinal kesi ve vajinal yırtık oluşumunu da engelleyen suya doğum ile annenin pek çok korkusu da böylece geride kalmış oluyor.

Bir diğer tercih edilme nedeni ise bebeğin zaten anne karnında da su kesesinin içerisinde olması ve suya doğum ile doğal ortamını bir anda terk etmediği. Yani yeni doğan bebek, yine suda dünyaya merhaba demiş oluyor ve yeni hayatına adaptasyon süreci daha hızlı gerçekleşiyor. Bu da bebeğin daha sakin olmasına yardımcı oluyor.

Suya Doğum Nasıl Yapılır?

Suya doğumda, su ısısı oldukça önem taşır. Annenin terlemeyeceği kadar sıcak olmaması önemlidir. 37 derece önerilmektedir. Tecrübeli bir ekip ile doğumun gerçekleşmesi önemlidir. Aynı zamanda hastanenin tam teşekküllü olması ve acil durumlar için yeterli bir ekibinin bulunması oldukça önem taşır.

Annenin ve varsa doğumda annenin yanındaki refakatçinin eğitim alması çok önemlidir. Genelde refakatçi olarak baba adayı yer almaktadır. Doğuma hazırlık eğitimi bu noktada gereklidir. Çünkü suya doğum, sabır ve bilinç ile daha kolay gerçekleşecektir. Bilgi sahibi olan annelerin, korku duyması daha azdır bu da doğumu daha hızlı ve daha kolay gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Son olarak riskli gebeliklerde bu yöntem önerilmeyebilir. Hangi durumların riskli sayıldığı, hekiminizin karar verebileceği bir durumdur. Her hekimin farklı görüşleri bulunmaktadır.

Suya Doğum Maliyeti Nedir?

Suya doğum korkulduğu kadar maliyetli bir yöntem değildir. Bir nevi yine de normal doğum olarak geçmektedir. Normal doğum ücreti ve ekstradan havuz ücreti ödenir. Hastaneye göre farklılık gösteren bu yöntem için ekstradan bir ücret daha çıkabilir. Bu durumda pek çok hastanedeki sezaryen doğum ücreti ile başa baş bir maliyeti bulunur.