Moda, yaratıcı endüstrilerin en hızlısı diyebiliriz. Tasarımdan üretime, satıştan satış sonrası hizmete kadar tüm stratejilerin belirleyicisi artık hız. Müşterinin yapısına uygun esneklikte ve hızda olmak markalar için en önemli rekabet avantajı iken bu yarışta hızlı olamayan bir marka, trend ürünün sezonunu kaçırmaya, yoğun bir indirime ve sezon sonu devretmesine yani kısaca maddi zarara maruz kalıyor. Peki, moda trendlerini öngörüp ürünü hızla reyona koyabilmek mümkün mü? Elbette mümkün. Türkiye’nin ilk ve tek moda trend analiz firması unvanına sahip Gona Trend, modanın hızına yetişen trend analizleriyle, markalara danışmanlık hizmeti veriyor. Firmanın kurucu ortaklarından Gonca Gül Özer’le yaptığımız söyleşide moda trend analizini ve yeni sezonun ilham veren trend öngörülerini konuştuk.
Sizi ve Gona Trend’i kısaca tanıyabilir miyiz? İstatistik ile modayı bir araya getirme fikri nasıl doğdu ve firmanız nasıl kuruldu?
Modayla olan bağım çocukluk ve ilk gençlik dönemim arasına denk gelen Alman Lisesi yıllarıma dayanmakta. Neredeyse 25 yıl kadar önce şimdiki kadar çok sayı ve çeşitlilikte yurt içinde temin edemediğimiz moda dergilerini okumaya olan sevgim ve dergi koleksiyonerliğim ilk adım oldu diyebilirim. Ardından gelen yıllarda İstanbul Üniversitesi İng. İşletme Fakültesinde okudum. Daha sonra biri ‘Finans’ , diğeri ‘Sanat ve Tasarım’ olmak üzere iki farklı alanda yüksek lisans yaptım. Bir süre medya planlaması alanında faaliyet gösterdikten sonra, 2008 yılından itibaren moda analisti ve tasarımcı olarak çeşitli firmalarda çalıştım. Yaşamakta olduğumuz çağın bir zorunluluk haline getirdiği disiplinler arası çalışmalarımın tohumları, düşünsel bazda Gona Trend’in ilk köklerini oluşturdu.
Firmamızın iş fikrinin filizlenmesi ise ülkemizdeki moda trend analistliği alanındaki boşluğu doldurmak arzusuna dayanıyor. Benim moda alanım ve iş ortağım Prof. Dr. Ahmet Mete Çilingirtürk’ün istatistik alanlarını birleştirerek, 2017 yılında sektörün önemli aktörlerine hizmet veren, Moda Trend Analizi alanında Araştırma ve Danışmanlık hizmetleri sunan firmamız Gona Trend’i kurduk. Yurt dışında WGSN, Trend Union, NellyRodi gibi başta İngiliz ve Fransız firmaları olmak üzere birçok trend tahmin ajansı faaliyet halindeyken, henüz yurt içinde bu iş kolunda çalışan kapsamlı bir kuruluş olmaması, bizim için önemli bir unsur oldu. Bizim bu firmalardan farkımız, analitik verilerle çalışıyor olmamız. Elde ettiğimiz analitik verileri, sektör uzmanlığı ile iç görülere dönüştürmekte ve kullanıcı kitlenin ihtiyaç duyacağı veri anlamlandırması yaparak karar verme sürçlerine katkı sağlamaktayız. Bu esnada en önemli nokta, doğru verilerin yanı sıra, isabetli bir moda gözlemcisinin yorumları ile doğru görülere ulaşmak. Günümüz Moda firmalarının ticari olarak başarılı olabilmesi için zamanın getirdiği gereklilikleri yansıtması şart. Aksi takdirde estetik fakat tüketicinin ihtiyacı olmayan yeni modellerin üretimi firmalar için, zaman ve maliyet kaybı olarak sonuçlanacaktır.
Firmalara tam olarak nasıl bir hizmet sağlıyorsunuz? Biraz bu konuyu açarsak, size danışan firmalara sunduğunuz hizmetler nedir, anlatır mısınız?
Az önce vurguladığım gibi, estetik fakat tüketicinin ihtiyacı olmayan yeni modellerin üretimi firmalar için, zaman ve maliyet kaybı olarak sonuçlanacaktır. Eksik veya yanlış trend öngörüsü, yapılacak olan üretimin zarar etmesine neden olabilir, doğru trend öngörüsü ile yapılan üretim ise potansiyel zarar ihtimalini minimumda tutacaktır. Bu bakımdan tasarımdan üretime satıştan pazarlamaya kadar alınan tüm kararlarda, yapılan trend öngörülerinin doğru ve isabetli olması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda firmaların, profesyonel trend danışmanlığı hizmeti almaları, kurum içinde yetiştirilecek bir moda trend analizcisinden çok daha uygun maliyetli olacak ve doğrudan kazanç elde edilmesini sağlayacaktır.
Danışan firmalara sunduğumuz hizmetlere gelirsek ; *Türkiye’deki ve dünyadaki giyim tercihlerini ve bunlara yön veren akımları izlemek,
* Çalıştığımız firmanın beklenti ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık olmak üzere ona uygun istatiksel analizler içeren raporlar hazırlıyoruz. Ayrıca bu analizlere ek olarak, moda gözlemcisinin sezgisel yaklaşımlarının ön planda olduğu 18 aylık ve 24 aylık projeksiyonlarda bulunan raporlara da yer veriyoruz.
Kısaca şu şekilde detaylandırabiliriz :
Ülke ve istendiği takdirde uluslararası düzeyde internet aramaları sayısı endeks olarak toplanmaktadır. Bu veri; il, ülke, ülkeler, ay ve ay-yıl olarak düzenlenebilmektedir. Zamansal Analiz ve Mekansal Analiz yapılarak hem Türkiye bazında hem de global bazda tahmin raporları hazırlanmaktadır.
Elde edilen analitik veriler, sektör uzmanlığı ile iç görülere dönüştürülmekte ve kullanıcı kitlenin ihtiyaç duyacağı veri anlamlandırması yaparak karar verme süreçlerine katkı sağlanmaktadır.
* Hazır giyim üreticilerine “Karar Destek” bazında bilgi sağlamak. Moda ve tekstil tasarımı için siluet, desen, renk, moda detayları ve yaşam tarzları gibi bütün açıları önceden haber vermek.
Önümüzdeki dönemde firmanın internet sitesi www.gonatrend.com üzerinden üyeler önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda raporlarını alabileceklerdir. Bunu uygun buldukları sıklıkla ulaşabilmelerini planlıyoruz.
“Moda analizi” sürecinden biraz bahseder misiniz?
Moda Analizi sürecinin ilk aşaması; yaşadığımız zaman dilimindeki tüketici davranışları ve ekonomik eğilimlerin yaratıcı akımlar üzerindeki etkilerini bulmak ve bu bulgular içinden trend olabilecekleri ayırmakla başlıyor. Bu aşamada en önemli nokta, büyük kitleleri harekete geçirebilecek satın alma eğilimlerini belirleyecek trendleri belirlemek. Ardından, kadın giyim, erkek giyim ve aksesuar trendleri alanlarında mevcut akımlar izliyoruz ve yeni yönelimleri raporluyoruz.
İstatistik ile ilgili bölümde ise; izlediğimiz veri ile moda yaratıcısı markalar tarafından belirlenen akımların hedef tüketici kitle üzerindeki etkilerini buluyoruz. Çalışmakta olduğumuz tekstil firmasının hedef kitlesinin 3 aylık, 6 aylık,1 yıllık ve 18 aylık olmak üzere renk, desen, siluet ve hazır giyim tercihlerine yönelik rapor sunuyoruz. Belirlenen döneme göre, seçtiğimiz süre uzun bir vadeyi kapsıyorsa moda gözlemcilerimizin yorumlarının etkinliği de bu oranda artmaktadır.
Türkiye’de bu alandaki tek firma olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?
Önceden bu alanda kurumsal olarak çalışmış herhangi bir Türk Firmasının olmayışı elbette ki markamız için büyük bir avantaj sağlamakta. Yerli tekstil firmalarımızın, bundan sonra tek alternatif olarak yabancı trend tahmin ajansları ile çalışmak zorunda kalmaması bizim için artı bir sevinç kaynağı. Fiyatlandırma stratejisi olarak da yabancı moda trend tahmin ajanslarına göre ülkemiz açısından daha uygun maliyetli olmamız da ayrıca bir tercih sebebi.
Sizden son olarak, bu sezonun trendlerine ve 2021 İlkbahar – yaz sezonuna dair birkaç ipucu alabilir miyiz? Hangi renk ve parçaları daha sık göreceğiz?
Moda her şeyden önce doğallığa doğru adımlar atıyor. Açıkçası bu bir zorunluluk olmuş durumda. Hızlı modanın yaşandığı dönemi artık yavaş yavaş ardımızda bırakıyoruz. Tüketiciler de bunu algılayarak bilinçlendiler. Daha zamansız kaliteli parçalara yönelerek, az ve öz seçim yapıyorlar. Z kuşağının burada çok güçlü etkilerini göreceğimizi düşünüyorum. Modanın etki alanlarının ve kurallarının değiştiğine şahit olacağız hep birlikte.
Yaşamakta olduğumuz salgın döneminin getirdiği kapalı ve izole hayat, neredeyse tüm dünyayı spor ve casual giyinmeye yönlendirdi. Kendimizi içinde konforlu hissettiğimiz parçaları giymeye başladık. Bu da bize adına ‘’rahatlık’’ dediğimiz yeni bir lüks kavramını beraberinde getirdi. Bence modada bu algı devam edecek, rahatlığa alıştıktan sonra geri dönüş olmayacaktır.
2021 yılı modanın anlamı açısından yeni bir devrin başlangıcı. Her ürün bir anlamla bütünleşiyor. Buradaki anahtar kelimeler uzun ömürlülük, çok yönlülük, çok fonksiyonluluk ve sezon ötesi olmak. Kıyafetlerimiz daha yumuşak ve konforlu olacak.
2021 ilkbahar yaz dönemine ait koleksiyonların geniş bir bölümünde de kadın giyim çizgileri daha rahat ve spor siluetlerde hayat buluyor. Kadın giyim ve erkek giyim arasındaki çizgiler belirsizleşiyor. Şöyle özetleyebiliriz :
Doğal hayat ve doğaya yönelimle birlikte nötral tonların hakimiyeti artıyor; ekru, kahverengi, sarı ve yeşillerin tonlarını sıklıkla göreceğiz;
Minimalizm etkisinde görünümler,
Oversized blazerlar,
Cropped gömlekler ve tshirtler,
Katmanlı giyim, yarasa kollu trikolar,
Vintage formlar ve vintage esintili sert kalıplı jeanler ve yanı sıra yumuşak bol jeanler,
Büyük floral baskılar, tie-dye baskı,
Tığ işi elbiseler,
Bel hattını vurgulayan keskin görünüm veren kemerler, ayrıca ip kemerler, zincir kemerler
Kova formunda şapkalar,
Eşarplar,
Bele veya boyuna takılan küçük çapraz telefon çantaları,
Yüz maskeleri, önümüzdeki sezonda gardıroplarımızdaki yerini şimdiden garantiledi.
Size ulaşmak isteyenler hangi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler?
İnstagram ve Linkedin hesaplarımız üzerinden ulaşabilirler.
İnstagram : @gonatrend_official
Linkedin : Gonca Gül Özer
Linkedin : Gona Trend
Ayrıca; [email protected] ve
[email protected] mail adreslerini de iletişime geçmek için kullanabilirler.
Web ; www.gonatrend.com