Etiket

yaşlılık karşıtı

Yazılar

Son günlerde sıkça gündeme gelen kolajen vücudumuzun bütünlüğünü sağlamakla görevli bir yapı maddesi. Özellikle cildimizin orta kademesinin %70-80’ini oluşturan kolajen bunun dışında kemiklerde, eklemlerde, tendon ve kaslarda bulunur. Vücudumuzda doğal olarak işleyen kolajen üretimi 20’li yaşlardan sonra azalır. Stres, hareketsizlik, dengesiz beslenme, uykusuzluk gibi negatif etkiler de yaş almanın yanında kolajen üretimi azaltır.

Bütünlük ve elastiklik sağlamaya yarayan kolajen cildimiz için olmazsa olmaz. Cilt kırışıklık ve sarkmalarının farklı nedenlerini hepimiz biliriz. Nem azlığı, stres, sigara, makyaj kalıntıları, hava kirliliği gibi olumsuz etmenler de cildimizin düşmanları. Her kadın cilt kırışma ve sarkmalarını olabildiğince ertelemek ve geç yaşlanmak ister. En çok yaşlanmayla ilgili olan kolajen üretimini vücudumuzda devam ettirebilirsek, kırışıklıklar ve sarkmalar da o derece ötelenmiş olur.

Vücudumuzda Kolajen üretimini Artırmak İçin Öneriler:

Beslenme önerileri: Yaban mersini, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı renkli meyve ve sebzelerden bolca beslenilmeli. A ve C vitamini, omega-3 açısından zengin gıdalar tüketilmeli. Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kemik suları yemeklerde bolca kullanılmalı.  Sigaradan uzak durulmalı. Dengeli beslenilmeli.

Yaşam tarzı önerileri: Kaliteli bir uyku uyunmalı. Bunun için ilgili öneriler içeren yazımıza göz atabilirsiniz.   İyi ve yeterli şekilde uyku dinlenmemiz ve vücudumuzda kolajen üretiminin sorunsuz sağlanması için çok önemli.  Hareketsizlik de bu konunun düşmanlarından. Düzenli egzersiz, yürüyüş de hayatımızın günlük rutinine dahil edilmeli.  Kolajen üretimi için cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumalı ve yaz kış güneş kremi kullanmadan dışarıya çıkmamalıyız.

Takviyeler: Kolajen takviyelerine son günlerde gündemde sıkça yer veriliyor. Bu takviyeler krem, kapsül gibi formlar içerebiliyor. Bunlar doktorumuza danışılmadan kullanılmamalı ve etkileri, yan etkileri araştırılmalı.

 

Cildimiz vücudumuzun diğer yerlerine göre daha hızlı yaşlanır. Cilt yaşlanması yaşa, strese, bakım yapılıp yapılmamasına,uykusuzluğa, kirli hava ve yoğum yaşam temposuna bağlı olarak erken ya da geç olabilir. Üstelik bir insanın yaşlanmaya başladığı ilk cildinden anlaşılır. Hafif kırışıklıklar, kuru cilt, lekeler şeklinde başlayan yaşlanma belirtilerine karşı önlemler erken alındığında süreç yavaşlayabilir, var olan belirtiler de gizlenebilir. İşte bunun için yapmanız gereken 6 adım:

 

1- Gül suyunu buz küpleri haline getirip yüzünüze buz kompresi yapın. Özellikle göz kenarlarınızda kaz ayağı çizgileri üzerine, alın çizgilerine ve yüzünüze aşağıdan yukarıya doğru yer çekimine ters şekilde hafif bastırarak bu buz küplerini gezdirin. Soğuk baskı cildinizi gerginleştirirken gül suyu doğal tonik görevi görecek.

 

2- Günlük olarak sabah kalktığınızda yüzünüzü yıkadıktan sonra parmaklarınızla hafif hareketlerle yüzünüze masaj yapın. Bu, masaj yaptığınız bölgelerde kan akışını hızlandıracak, oraya bir canlılık getirecek ve yaşlanmayı geciktirecek.

 

3-Günümüzün yükselen trendi yüz yogasını cildinize uygulayın. Bunun için Yüz Yogası Nasıl Yapılır adlı yazımızı inceleyebilirsiniz……..Vücudumuzun spora ihtiyacı olduğu gibi yüz kaslarımızın da hareket ettirilmeye ve tembel bırakılmamaya ihtiyacı vardır. Yüz yogası ile kaslarınızı canlandırıp olduğunuz yaşın bile gerisine gidebilirsiniz.

 

4- Cildinizi içten ve dıştan nemlendirin. Cilt kırışıklıkları çatlayan topraklar misali kuruluktan ve nemsizlikten oluşur. Cildinize uygun olarak seçeceğiniz bir nemlendirici krem ile düzenli olarak yüzünüzü ve vücudunuzu nemlendirin. Gün içerisinde en az 2 litre su içerek de ihtiyaç duyduğu nem takviyesini içeriden sağlayın.

 

5-Kırışıklığın kendini belli ettiği dudak kenarları, göz çevresi, alın, eller, boyun ve göğüs bakımınıza ekstra dikkat edin ve zaman ayırın. Özellikle buraları nemlendirmeye çalışın ve yanlış mimikler yapmamaya dikkat edin. Göz çevreniz için yazın mutlaka güneş gözlüğü kullanın.

 

6- Güneş ışığından doğru faydalanın. Solaryum gibi cilde zararlı ışınlar yayan uygulamalardan kaçının. Yazın saatlerce güneşlenmek çok eskide kaldı. Atmosferin delinmesiyle güneşin zararlı ışınları filtrelenmeden direk olarak cildimize yansıyor. Bu da öncelikle kanserojen etki yapıyor ve cildin erkenden kırışıp yaşlanmasına sebep oluyor. Güneşten faydalanmak için doğru saatlerde ve doğru sürelerde güneş altında olun.