Bugün kültür-sanat köşemizde fantastik bir serinin ilk kitabını yazmış olan ve 7 kitap ile seriyi sürdürmeyi planlayan genç ve başarılı bir yazar ile beraberiz. Kendisi ZeNi olarak biliniyor ve okuyucularını alıp zevkle bambaşka dünyalara sürüklüyor. Üstelik kitap kazançlarından elde ettiği gelirinin bir kısmı ile de ihtiyaç sahibi çocuklara ve hayvanlara yardımcı olmayı planlıyor.
Başarıya ulaşmak için “Tatmin olmayın ve bunalın. Kendinizi zorladığınızda karşılığını mutlaka alırsınız.” diyen, Visnella Zümrüt Kraliçe 1- Rual Elfleri, Su Altı Bilgiçleri ve Cilee Perileri kitabı yazarı sevgili Zeynep Nihan Okur Kılıç ile yaptığımız sıcak sohbetimiz şimdi sizlerle:
- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Elbette, Bahçeşehir Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Yüksek lisans mezunuyum. 6 yılın üzerinde İngilizce öğretmenliği deneyimim var. Kızım bir yaşında ama hala yeni anne gibi hissediyorum. Çok yönlü olduğumu düşünüyorum. Ve sanıyorum ki bu yüzden kariyer hayatımda farklı işlere ilgi duydum ve yapabildim. Ama öğretmenlik güzel ve başka.
- Kitabınız Visnella Zümrüt Kraliçe 1: Rual Elfleri, Su Altı Bilgiçleri ve Cilee Perileri’ni yazarken en büyük motivasyonunuz neydi?
Aslına bakarsanız bildiğim bir hikayeyi anlatıyor gibiyim. Visnella’nın hikayesi kendi kendini ilerleten canlı bir kitabın içinde gibi. Elbette ilham kaynaklarım var ve bunlar çeşitli şeyler. Yani mevcut eserlerden esinlenmenin haricinde şeylerden bahsediyorum. Bazen yaşadığım bir olay, bazen karşılaştığım bir kişi, bazen bir nesne bazen bir canlı veya mekan. İlham kaynağı pek çok şey olabilir ve özellikle Visnella’yı yazarken herhangi bir kurgudan etkilenmemek ve benzer cümleleri oluşturmamak için uzun bir süre bir eser okuyamadım. Çünkü benim için özgünlük ve kalite öncelikliydi. Ama bol bol izledim. Bildiğiniz gibi film dili ile kitap dili çok farklıdır. Ve yazarlık, planladığım bir şey değildi ama hayatınızın bir noktasında eğer cesaretiniz de varsa yeteneklerinizi keşfetmeye çalışıyorsunuz. Ve o yetenekler hayatınızda sizi özel kılıyor, kendinizi gerçekleştirmenizi sağlıyor. Her insan özeldir, bazıları keşfeder. Bu anlamda hepimizin keşfedilmeyi bekleyen yetenekleri var. Yazarlık, elbette iç motivasyon isteyen bir konu. Bir kez yola çıktığınızda kaleme kağıda karıştığınızda bu sanki uçsuz bucaksız denizde tek başına açılmak gibi bir duygu. Bunu yaşarken kimse sizi duyamıyor, ve nasıl göründüğünüzü dahi bilmiyorsunuz. Yazarlık başkalarının ne düşüneceğini kafasına takanlara göre bir iş değildir. Bir de biraz kırık bir kafa gerektirdiği doğrudur, yani olmayan şeyleri orijinal olarak kurgulamak ve onlara bir yön vermek. Dolayısıyla belirgin bir motivasyonum yoktu. Farklı bir şey yapmak istediğinizde motivasyonu kimseden beklemeyin, bulamazsınız, kimse yardım da etmez; kesinlikle yalnızsınız. Kendi iç motivasyonunuzu takip etmelisiniz.
- Kitabı tasarlamanız ve bitirmeniz ne kadar sürdü? Sizi en çok hangi kısım daha çok düşündürdü?
Hikayeyi tamamlamam 3 yıl kadar sürdü. Kağıt ve kalem ile yazdığımdan, çok fazla özel isim ve kendi oluşturduğum isim olduğundan ve kurguyu döne döne kontrol ettiğimden, haliyle titiz bir pinpirik olduğumdan, düzeltmeler 1 yıl kadar sürdü. Aynı bunalımı İngilizce baskıda olabilecek en üst seviyede yaşıyorum şu an. Amerika ve Avrupa’da yayımlanacak olmasından dolayı heyecanlıyım. Çoktan piyasaya çıkmış olmalıydı, bir kaç ay gecikti. İncelemelerim bitmiyor; iyi işler kesinlikle detaylı bir çalışma gerektirir. Tatmin olmayın ve bunalın. Kendinizi zorladığınızda karşılığını mutlaka alırsınız. Mesleki hayatımda da hep kendimi zorladığım, kimsenin uğraşmadığına uğraştığım noktalarda başarıyı yakaladım ve kısa zamanda iyi bir konuma geldim. Nerelerden geçtiğim tahmin bile edilemez ve anlaşılamaz. Bu yüzden iş görüşmelerinde yaptıklarımın yarısını anlatırım. İnsanların çoğu matematiksel kalıplar ile düşünür. Çok yönlü hayatlar öyle olmayanlar tarafından anlaşılamaz. Halbuki hayat bir mücadele. Bu seçeneksiz felsefeyi birer filozof gibi yaşamadıkça, onun adı yaşam olmuyor aslında, rastgele bir nefes oluyor. Her insan kendi arayışına çıksa, dünya daha çok kişinin kendini gerçekleştirdiği bir yer olur. Elbette bu da bir noktadan sonra kader. En azından denemek gerekir.
İkinci sorunuz, beni, nitelik kısmı daha çok düşündürdü. Fantastik-Bilim Kurgu türde, her ne kadar kurgu olup da eser mahiyetinde sanatsal bir çalışma olsa da, yani gerçek olmadığı herkes tarafından bilinse de, somut bir şey çıkartıyorsunuz ortaya. Bunu yaparken değerleri incitmemek lazım. Çok fazla kurgu var, incinen çok şey var. Ya da yozlaşan veya bize kendimizi yetersiz hissettiren… Yine de incittiklerim olmuştur belki, en azından minimuma indirdim. Akıl vardır bu fantastik hikayede, tükenen kaynaklar, ölümlü canlılar vardır, pek çok şeyin sebebi ve oluşumu bellidir veya sonraki serilerde açıklanacaktır. Mentalistler gerçek hayatta da içimizde yaşarlar. Onlar benim ilham kaynaklarımdan. Tabi hikayede fantastik ve abartılı boyutta nitelikleri bulunuyor. Ve İngilizce baskıda asa terimini wand yerine staff olarak çevirmeye karar verdik. Çünkü IDENTE Gezegenindeki asalarda akıl vardır. Bu ve benzeri dikkat edilmesi gereken inanılmaz detay var, Türkçe’ye çeviri çok sayıda var ama Türkçe’den çeviri o kadar az ki, bunu da sorgulamak lazım o başka bir konu. İngilizce baskının üzerinde çalışıyoruz belirttiğim gibi, bu yaza hazır inşallah.
- Fantastik kitaplara çok alışkın değiliz. Sizce bu tür kitapların çoğalması için en büyük faktör nedir?
Bu tür yurt dışında hayli yaygın. Ve ülkemizde de takip edenlerin sayısı gittikçe artıyor. Kendine göre hatırı sayılır bir kitlesi var. Gençler özellikle ilgili. Fakat içerik önemli. Çoğu kurgudaki bilinçaltı mesajlarından rahatsızlık duyuyorum veya yozlaşmaya yönelik içeriklerden ya da vahşetten, insan psikolojisi için olumsuz öğeler oluşturabilecek diğer içeriklerden. Bana göre bir eserde bu tür unsurların olması kolaya da kaçmaktır. Dikkat çekmek bu şekilde kolay sağlanır. Ama zengin bir kurgu bunlar olmasa da olur. Aslında bunu bir tür mazoşistlik gibi görüyorum. Yani size kötü hissettiren, sizi üzen veya sizi korkutan şeyi izlemek veya okumak… Bu sağlıksız bir psikoloji! Bazı insanlar içlerindeki acıyı böyle bastırıyor, başkalarının acılarını okuyarak veya korkarak. Psikoloji ve felsefeye ilgi duyduğumdan bu davranışların böyle çözümlendiğini çeşitli kaynaklardan okumuştum. Beni en çok zorlayan konu ise, eserdeki Cilee Diyarı Bölümü’ndeki gerçekten acınası canlıların dramlarını bu keyifli fantastik bilim-kurgu türün bir kısmı ile birleştirmekti. O bölümün ilk kısmı, yani rötuşlanmamış hali çok ağır bir dil ile yazıldı. Yani açıkça oradaki canlıların çektiği drama sebep olanların sahiplerini ve kurulu sistemi yerin dibine soktum. Fakat sonra defalarca kez cümleleri yontarak eserin kurgusuna uygun hale; var olan gerçek acıların olabilecek en rötuşlu haline soktum. Bana da bu yakışırdı. Çünkü Cilee Diyarının oluşturulmasındaki maksat, okuyucuya hem de fantastik kafada olan ve eseri keyif beklentisiyle okuyan profile acı vermek değildir; durumdan bahsetmek, karanlığa bir ışık yakmaktır. Bunun başka bir örneği bulunmuyor! Eserimin sosyal sorumluluk kaygısını ustaca barındırmasından dolayı mutluyum ve mütevazi değilim. Bu yüzden Visnella serisi, çok geniş karakter ve olay kurgusunun yanında konuşamayan saf canlıların haklarına değinip -çocuklar ve hayvanlar-, içlerinden acınası durumda olanlarının çektiklerini bin bir takla ile yontup okumaya elverişli hale getirdiğim çok renkli ve özgün bir fantastik- bilim kurgu türde eserdir. Dili basit değildir, orta okul ve üzeri için ve tabi yetişkinler için de uygun olduğunu düşünüyorum ve bu yaş gruplarından güzel geri dönüşler alıyorum. Kısa sürede 2.baskıya ulaştık, okullar da okuma listelerine eklemek suretiyle ilgi göstermeye başladılar.
- Kitap baş kahramanınızı ele alırsak, güçlü kadınları işlemek size ne tür hisler uyandırdı?
Hangi gelir durumunda ve hangi profilde olursa olsun, hayat, kadınlar için fevkalade uğraştırıcı olsa da ve kendi hayatımda bu konuda pek çok kadının yaşadığı türlü zorluğu dibine kadar yaşamış ve halen yaşıyor olsam da, ben feminist kafada bir insan da hiç olmadım. Biliyorum ki hayatımın geri kalanı bir kadın olmanın yükü ve güzelliğiyle geçecek. Fakat bunun ötesi isyan. O halde mutlu olmaya bakacaksınız. Mutlu olmak da erkekleri hepten dışlamaktan geçmiyor elbette. Erkeklerin doğasını anlamak bence mümkün değil ama bana göre ideal davranışların bazılarını romanımdaki bazı satırlarda bulmak mümkünJ Fantastik türde yazan bir yazara göre aykırı biri değilim, hatta geleneksel değerleri önemserim. Fakat adil olanı severim. İçlerinden adil olanı seçerim. Denge güzeldir, her şeye rağmen… Bu anlamda kitapta eşitlikçi bir dil vardır. Kraliyet 4’lü yönetilir. Krallar ve Kraliçeler birlikte yönetir. Diğer diyarlarda da durum benzerdir. Visnella, evet güçlü bir kadın kahramandır. Elf Kraliçesi Oluevaera, Elf Prensesi Quaela, Kraliçe Niolgna kitaptaki başlıca kadın kahramanlardandır hepsinin fikirlerini gerçekleştirebilecekleri hareket serbestisi vardır veya bunun için çabalarlar. Kitapta çok sayıda erkek kahraman da vardır. Hikaye akışında, bazen kadınlar erkeklere bazen de erkekler kadınlara yardım ederler. Visnella, mentalist insanlardan oluşan çağ aşırı bir toplumda yaşıyor olsa da türlü ön yargılar ile mücadele eder. Ve ailesi onu korunası bir canlı olarak görürken, yaşıtı genç generallerin yeteneklerinden çok güzelliğine önem verdiğini düşünür. Visnella kendini gerçekleştirme yolculuğuna çıkar. Bu yolda çoğu şeyi yaşarken öğrenecektir. Hem kendini hem saf canlıları kurtarmak ve diyarları idare etmek gibi bir misyonu vardır. Visnella, dişiliğinden çok yapmak istediklerine kafa yoran bir kahraman. Diğerleri o açıdan bakmasa da her şeye ve herkese rağmen, onun sanki bir cinsiyeti yok, misyonu var gibi. İşte bu beni heyecanlandırıyor. Yaşınız ilerledikçe, hayatın çok uzun olmadığını görüyor, hayata daha felsefi açıdan bakıyor ve yapmak istediklerinize aşk duyuyorsunuz.
- Serinin 2. Kitabı için çalışmalar yapıyorsunuz, meraklıları için ufak bir tüyo verebilir misiniz?
Elbette, memnuniyetle. 2.Kitabın yarısını yazdığım bir aşamadayım. Bildiğiniz gibi Instagram sayfamdan zaman zaman ipuçları veriyorum. Serinin 2.kitabında açığa çıkan yeni saklı diyarlar, keşfedilen yeni hayatlar, kurulan yeni dostluklar ve ortaya çıkan yeni düşmanlıklar var. Bol bol maceraya devam, Lirik dil artıyor; şiirsel betimlemelere italik olarak ayrıca yer veriyorum ve bundan çok hoşlanıyorum. Şiirsel anlatım kelimelerle yapılan tutkulu bir danstır. Ayrıca, 2. Kitap astrolojiye ilgi duyanlar için de biçilmiş kaftan diyebilirim. Yeni ırkların ve olayların haricinde, mentalist insanların farklı yönlerini Burçlar Patikası kısmında görmek mümkün. Bu inanılmaz bir deneyim. Serinin sonraki kitaplarında adım adım tüm burçların insanlarının çeşitli karakterler ile temsil edilmesini planlıyorum. Şimdiye kadar burcunu bilip de burcunun özelliğini taşımayan bir insana rastlamadım. Kitapta buna yönelik psikolojik çözümlemeler yer alacak. İlk kitapta akreplere göndermeler vardı biliyorsunuz. Astroloji geleceği tahmin aracı olamaz, ama insanları çeşitli niteliklere göre tasnifleme aracı olabilir bence. Bunda da aslında ilahi bir denge olduğunu düşünüyorum. Mesela bazılarımız sorumluluk sahibi bazılarımız değil ama başka bir özelliği var. Sanki bir matematik gibi herkes birbirinin kendinde olmayan yönünü dengeliyor. İşte 2. Kitapta, burçlara göre kimin hangi yönüne göre neyi geliştirmesi veya bir başkasını dengelemesi gerektiğini inanılmaz keyifli bir şekilde işliyorum. Tavus kuşları, mucit Kovadalılar, Devler, Hudular eklenen diğer öğeler. Bilim kurgu öğeleri de zaman zaman ön plana çıkıyor. Elbette Elfler, insanlar, periler, Unicornlar, Ankalar ve Su Altı Bilgiçleri de varlığını sürdürüyor.
Karakter ve nesne şemaları geliyor. Visnella orijinal bir kitaptır, sağlam kafa ile okumalısınız, kelimeler o zaman su gibi akar.
7-İş hayatı ve annelikle ilgili dengeyi nasıl koruyorsunuz?
Ben hiçbir denge kuramıyorum. Hiçbir yere yetişemiyorum. Kendime ait alanım çok az. İş hayatıma bebiko sebebiyle ara verdim. Biraz büyüyene kadar böyle devam etmeliyim. Bu süreçte kitabımı çıkartıp, yüksek lisansımı tamamladım. Nefes alamadığım çok zaman oldu ve halen de öyle. Sanıyorum ki hepimizin hayatında böyle bir dönem var.
8-Sizin en beğendiğiniz 2 yazar ve kitap adı alabilir miyiz?
Sevdiğim iki kitap,
Paulo Coelho : Işığın Savaşçısı’nın el kitabı
Pierre Franckh : Rezonans Kanunu
Terry Brooks, Leigh Bardugo, J.K Rowling, George R.R Martin orijinaldir, tüm eserlerin hoşlanmadığım kısımlarını atlayarak ilerlerim. Tolkien okunmalıdır elbette, tadı vardır.
9-Yazarlık kariyerinize fantastik türlerle mi devam etmeyi düşünüyorsunuz, farklı kitap türlerine yer verme düşünceniz var mı?
Ben, bana iyi hissettiren her şeyi okurum. Günlük hayata dair kurguları nadiren tercih ederim. Çünkü sıkılıyorum. Keyif almak veya yeni bir şey öğrenmek isterim. Farklı olandan ve beni eğlendirip şaşırtan şeylerden hoşlanırım. Visnella serisini 3 ila 7 kitap arasında planlıyorum. Bu sebeple ömrüm ancak buna yeter. Çünkü dokunulacak çok konu var; İncitmeden ve özenle. Ve yazılacak çok şey var, keyifle. Bildiğiniz gibi Visnella romanı serisi ile aynı zamanda ihtiyaç sahibi çocuklar ve hayvanlar için yardım projeleri yapmak istiyorum. Umarım buna imkanım olabilir. Bu, benim kalemimle açıldığım engin denizlerdeki amaçlarımdan birisi.
10-Sizi takip etmek isteyenler için hangi iletişim ve sosyal medya hesaplarını sunmalıyız?
Beni takip etmek ve hikayeye dair detaylardan haberdar olmak için,
Instagram : @visnella_zeni
@visnella.official hesaplarım bulunuyor,sevgilerimle.