Etiket

zam istemenin yolları

Yazılar

Zam istemenin, her ne kadar hak ettiğinize inansanız da, pek çok çalışan için ne denli zor olduğunda hemfikiriz. İşinizi kolaylaştırmak adına “Zam talebi yaparken nasıl konuşmalı ve nasıl davranmalı?” konusuna değinmek işin tam da bam teline dokunmak aslında.  Bu toplantının sizin açınızdan daha rahat ve olumlu sonuçlanması için bazı püf noktaları sizlerle paylaşacağız:

Hazırlanın: Elbette bu bir maç değil, “neye hazırlanacağım” diye düşünebilirsiniz. Gelmesi muhtemel sorulara hazırlanın. Bu soruları sizler için “Zam İstemeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru” başlıklı yazımızda toparladık. Kendinizi hazır hissetmeniz özgüveninizi arttırarak, düşüncelerinizi daha iyi ifade etmenize yardımcı olacaktır. Yapacağınız hazırlık sözel değil, sayısal verilerle hazır olursa kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz.

Gerçekçi Olun: Her firmanın maaş ve zam politikası farklıdır. Toplantı esnasında taleplerinizi dile getirirken, gerçekleşmesi imkansız şeyler talep etmeyin. Talebinizde gerçekçi olmaya çalışmalısınız. Firma politikanızı göz önünde bulundurarak talepte bulunmanız reddedilme ihtimalinizi düşürecektir.

Hatalı Kıyas Yapmayın: En iyi kıyas, kendinizle olan kıyastır. Bir önceki sene hangi başarıları sağladınız, bu sene neleri başardınız?  Ancak başka biri ile kendinizi kıyaslayacaksanız da, bu kişi farklı bir pozisyonda, farklı yetkinliklere sahip biri olmamalı. Sizinle aynı görevde ve aynı yetkinliklere sahip olan biri değilse, değerlendirmesi sizden elbette farklı olacaktır. Hatalı kıyas, size koca bir hayal kırıklığı yaşatabilir.

İyi Hissedin: Bu önemli toplantı öncesi kendinizi iyi hissetmeniz çok önemli. Kafanızdaki olumsuz düşünceleri uzaklaştırıp, kendinizi stresten arındırmanız toplantının daha iyi geçmesine yardımcı olacak. O gün, kendinizi en iyi nasıl hissediyorsanız o şekilde günü yaşamaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin sevdiğiniz bir kıyafeti giymek, özenli olmak veya güzel bir kahvaltı yaparak güne başlamak size iyi gelebilir.

Rahat ve Sakin Kalın: Talebinizle ilgili henüz bir cevap alamadınız mı? Ya da beklentiniz konusunda net bir olumsuz geri dönüş mü aldınız? Her ne olursa olsun sakinliğinizi korumalı ve fevri bir tepki vermemelisiniz. Neticede bir iş toplantısında olduğunuzu ve yapacağınız yanlış bir davranışın iş akdinizin tazminatsız feshedebilmesine sebep olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Dileriz ki herkes, bu gergin konuşmayı yapmaya gerek kalmadan, hak ettiği çalışmaların bedelini alır ve yeni yıla yeni maaşı ile giren şanslı kesimden biri olur. Ancak 2020 senesinin getirdiği olumsuz ekonomik koşulları da göz önünde tutmakta fayda olacaktır.

Bütün bir yıl çalıştıktan sonra, yıl başının yaklaşması ile akıllarda zam isteme konusu şekillenmeye başlar. Ancak bu öyle kritik bir konu ki, en ufak bir antipatik hareketle verilecek olan zammı bile kaçırmak söz konusu olabilir. Bu yüzden hem itici olmamak, hem de hak ettiğinizi düşündüğünüz zammı alabilmek için bir takım incelikleri bilmek de faydalı olacaktır.

Öncelikle sizin de zam istemeden önce kendinize sormanız gereken bazı sorular var. Bu sorular, yöneticilerinizin de aklına geleceği için  öncelikle sizin kendi kendinize cevaplamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu kritik soruları gözden geçirmek gerekirse:

  • Zammı hak ediyor musunuz? Bu soruyu vicdanınız rahat bir şekilde olumlu olarak cevaplandırabiliyor musunuz? İş yerinize ne kattınız, layığıyla çalışıyor musunuz, performansınız hedeflerinizle aynı oranda mı seyrediyor ve en önemlisi siz iş veren olsaydınız sizin gibi bir çalışanınız olsun ister miydiniz? Bu başlangıç sorusu, kendi kendinize sormanız gereken soruların en önemlisi olmaya aday.
  • Mesai saatlerine bağlı mısınız? Zam istemek için tek şart başarı olmak değil, mesai saatleri ve mola saatlerine bağlılık, işinize olan saygınızın da bir göstergesi ve en önemlisi çalışma arkadaşlarınıza haksızlık olmaması adına mesai saatlerine bağlılığınız pek çok yönetici için önemli bir noktadır.
  • Gelecek vaat ediyor musunuz? Kariyer planınız yaptığınız iş ile örtüşüyor mu yoksa sadece gelir kazanmak için geçici olarak mı bu işi yapıyorsunuz? Daha önemlisi yöneticinizin bundan haberi var mı? Eğer başka bir kariyer planınız olduğunu biliyor ise size yatırım yapmak için çok da hevesli olmayabilir.
  • Piyasa maaş ortalaması nasıl? Zam istemeden önce piyasa araştırması yapmak sizin cesaretinizi ve özgüveninizi arttıracaktır.  Sizin işinizi yapan aynı sektördeki diğer firmalarda maaş skalası nedir? Bu karşılaştırmayı yaparken en önemli kural benzer firmaların sizinle aynı sektörde olması ve meslektaşlarınızla eğitim durumu, tecrübe süresi gibi aynı yetkinliklere sahip olmanızdır.
  • Firmanızın maaş politikası nasıl? Her firmanın maaş ve zam politikası farklıdır. Kimisi her sene yılbaşında zam yaparken kimisi yıllık kar marjı gibi kurallara bağlı kalarak davranır. Öte yandan bazı firmalar bir yüzde belirleyip tüm çalışanlara aynı oranda zam yaparken, bazı firmalar performans değerlendirmesi yaparak kişiye göre farklı oranlarda zam kararı almaktadır. Öncelikle zam talebinde bulunurken  bu bilgileri cepte tutmalısınız. Aksi takdirde boş yere toplantı talep etmiş duruma düşebilirsiniz.